FKCZ: Branko Tekić prvi kandidat

Pobeda u derbiju na kraju burne nedelje vratila je optimizam u Crvenu zvezdu, ali je to tek mali korak ka oporavku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

10:02

Default images

Klupski izbori biće održani na kraju ove ili samom početku sledeće godine, a prvi kandidat već se prijavio.

Nije reč o Draganu Džajiću, Džaja predvodi Radnu grupu ali još uvek nije istakao kandidaturu za stalno mesto predsednika. Ime prvog kandidata je Branko Tekić, koji je za čitaoce B92 predstavio osnove svog programa.

Tekić je kandidaturu poslao klubu iz Ljutice Bogdana još u septembru, kada je postalo jasno da Vladan Lukić neće još dugo voditi klub, ali dok još uvek nije bilo poznato da će ozbiljnu ulogu u sanaciji preuzeti država.

Tekićev program počiva na pet jednostavnih tačaka:

-korenita promena članova rukovodećih tela na svim nivoima (Skupština, kompletan menadžment i organi upravljanja, stručni štab, škola) i reorganizacija kluba
-poptuni zaokret i fokus na sopstvene snage, stavljanjem akcenta na sopstvenu školu

-povratak legendi kluba i sponzora razočaranih radom prethodnih uprava
-reprogram dugovanja
-rekonstrukcija i izgradnja objekata


Formiranjem Radne grupe van kluba su ostali svi ključni ljudi u prethodnom sistemu, ali Tekić smatra da treba ići i dalje, počev od promene Statuta.

Članovi skupštine koji su dali podršku Vladanu Lukiću za drugi mandat sigurno osećaju deo krivice što je sasvim razumljivo i potpuno je moralno da daju ostavke na sve funkcije i članstva, jer su dali poverenje nekom ko ima nikad gori sportski rezultat i rekordno katastofalni finansijski gubitak napravljen za kratko vreme”, obrazlaže prvu tačku Tekić.

Na tom mestu prepliću se prve dve tačke, jer kandidat za predsednika CZ smatra das u korenite promene neophodne i u trenerskom kadru, posebno među onima koji vode mlađe kategorije.

Škola odavno nije stvorila igrača kojim bi mogla da se ponosi. Umesto da prave igrače i da im je to prioritet oni jure rezultate u svojim kategorijama, a igrači iz tih igrača ne stižu do prvog tima. Malo je verovatno da u mlađim kategorijama nema dobrih igrača, pre će biti da se sa njima pogrešno radi. Ti mladi igrači bi ulaskomu prvi tim mogli da donesu Zvezdi bolje evropske rezultate, koji bi zauzvrat povećali njihovu cenu, pa bi klub na više nivoa imao koristi”.

Taj segment kluba Tekić smatra najvažnijim i zbog toga kaže da neophodne uštede nikako ne bi smele biti pravljene u njemu.

Nije reč o reorganizaciji u cilju smanjenja troškova, naprotiv ako povećanje broja stručnjaka može da dovede do većeg broja igrača koji su nam potrebni onda to ne treba posmatrati kao trošak već investiciju”.

Samo smanjivanje troškova definitvno neće doneti korak napred, i svakako je neophodno da klub nađe način da znatno poveća prihode. U tom smislu Tekić računa na mnoge sponzore, koji u prethodnom period nisu želeli da budu povezani sa klubom. Bitnu ulogu imali bi i brojni Zvezdini navijači u dijaspori.

Posebnu pažnju treba posvetiti navijačima u inostranstvu. Oni su u predhodnom periodu bili zanemareni od strane kluba, i shodno tome bili uspavani i nezainteresovani. Ogroman broj navijača na svim kontinentima rado bi pomogli klubu i veliki broj ljubitelja koji su imućni samo čekaju da im se neko obrati. To je za njih velika čast i znali bi da cene i poštuju poziv, ukoliko pristup bude pravi i ukoliko bi im bila jasno izložena situacija i šta se od njih očekuje. Sredstva koja od njih očekujemo su velika i realna, a pomoć ne bi trebalo da bude jednokratna”.

Potrebno je na pravi način prići ljudima, objasniti situaciju i jasno reći šta se od njh očekuje. Ponovo se na jednom mestu prepliću dve tačke Tekićevog programa – on smatra da bi upravo legend kluba mogle da pruže ključnu pomoć i u finansijskom smislu.

Pomoć trebe najpre tražiti od svojih bivših igrača, aktivnih i nekadašnjih i to u smislu pozajmica koje bi bile evidentirane kao zvanične pozajmice klubu sa obavezom vraćanja u dogovorenim rokovima, ali bez ikakvih kamata. Uveren sam da bi mnogi igrači pomogli svom klubu, a to bila pozamašna svota koja bi mogla da ugasi požar zvan kamate. Dug bankama je najveći kamen oko vrata jer mesečne kamete sigurno nisu male”.

Radna grupa je već počela detaljnu akciju provere svih rashoda i prihoda kluba, kako sadašnjih, tako i u prethodnim sezonama, što je u skladu sa Tekićevom inicijativom.

Čim bi klub stao na noge i sredio aktuelne finansije na red bi došli razvojni projekti, od preuređenja stadiona u skladu sa evropskim standardima, jer je dobro poznato da Zvezda neće još dugo sa sadašnjim stanjem Marakane moći da dočekuje rivale u evrokupovima.

Rasplet u Ljutice Bogdana tek je počeo. Izvesno je da će se u narednim nedeljama pojaviti druugi kandidati, čije ćemo programe takođe detaljno predstaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: