EP 2020. trenutno daleko od Srbije

Kada je Mišel Platini izneo svoju revolucionarnu ideju da se 2020. Evropsko prvenstvo igra u 12 zemalja, Srbija je videla svoju šansu u tome.

Izvor: AK

Utorak, 13.11.2012.

12:46

Default images

Nacionalni savez ubrzo je izneo plan izgradnje nacionalnog stadiona koji bi bio jedan od domaćina pomenutog EP, ali je Srbija trenutno daleko od toga.

Naime, član izvršnog komiteta UEFA Teo Cvanciger istakao je da bi zemlje domaćini bile određene na osnovu plasmana na UEFA rang listi, na kojoj je Srbija tek 25.

Prema Platinijevom planu na EP bi učestvovale 24 zemlje, umesto 16 kao sada, ali plan još uvek treba da se ratifikuje u UEFA.

Cvanciger, predsednik Fudbalskog saveza Nemačke (DFB) rekao je da će Izvršni komitet UEFA razmatrati Platinijev predlog.

“Platini mi je rekao svoj plan tokom privatnog razgovora. On bi trek trebalo da bude ratifikovan od Izvršnog komiteta”, rekao je Cvanciger za Bild.

Prema njemu, 12 zemalja domaćina bile bi zemlje koje su se kvalifikovale na EURO i nalaze se na odgovarajućim pozicijama na UEFA rang listi.

Platini ovim planom želi da uključi celu Evropu u organizaciju turnira, a ideju je prvi put izneo na kraju Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini proteklog leta.

“Ideja je izneta, sada razrađujemo detalje da vidimo kako bi nekoliko zemalja i evropskih gradova organizovalo EURO 2020”, rekao je Platini u Sankt Peterburgu na sastanku Izvršnog komiteta UEFA prošlog meseca.

Platini smatra da bi veće takmičenje 2020. godine bilo preskupo za oraganizaciju u samo jednoj, ali i dve zemlje.

Njegova ideja je dobila podršku u nekoliko zemalja, stav Izvršnog odbora biće jasniji posle sastanka u decembru, a konačna odluka poznata u početkom sledeće godine.

Turska je ranije izrazila želju da organizuje EURO na dosadašnji način, samostalno, ali će njena kandidatura otpasti ukoliko Istanbul dobije organizaciju Olimpijskih igara iste godine.

Škotska, Vels i Irska su takođe izrazile želju da organizuju EURO. Sledeće EP 2016. godine održaće se u Francuskoj, kada će prvi put učestvovati 24 selekcije.

Srbija je izrazila želju da učestvuje u Platinijevom planu, videćemo da li će se nacionalni tim izboriti za to u narednim godinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: