Mesi osvojio "Zlatnu kopačku"

Napadač Barselone Argentinac Lionel Mesi dobitnik je "Zlatne kopačke" za najboljeg golgetera Evrope u sezoni 2011/2012.

Izvor: NS

Ponedeljak, 29.10.2012.

13:11

Default images

Mesi je u španskoj Primeri prošle sezone postigao 50 golova, ispred Portugalca Kristijana Ronalda iz Real Madrida koji je dao 46.

Mesi i Ronaldo su favoriti u trci za "Zlatnu loptu" koju dodeljuje Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) najboljem igraču sveta. Ovo je drugi put da Mesi osvaja "Zlatnu kopačku", a prethodni put je dobitnik bio 2010. godine.

Mesi je nagradu posvetio saigračima, od kojih su Ćavi Ernandes i Karles Pujol prisustvovali ceremoniji u Barseloni.

"Ovo je nagrada za postizanje golova, ali ne bih mogao da ih dajem da nemam saigrače. Oni dele ovo priznanje sa mnom. Ne borim se za
individualne nagrade, borim se za titule. Moji ciljevi su povratak domaće titule, osvajanje Kupa kralja i novi trijumf u Ligi šampiona. To su moji ciljevi, timski ciljevi"
, rekao je Argentinac.

Mesi je prvu Zlatnu kopačku dobio 2010. godine, kada je sa 34 gola pomogao Barseloni da osvoji prvenstvo. Trenutno je jedan od favorita
za osvajanje "Zlatne lopte", priznanja za najboljeg igrača sveta.

"Nećemo videti igrača kao što je on, a i ako ga vidimo, to neće biti još za dugo vremena. Nisu u pitanju samo golovi, već kako vidi i razume igru, to ga čini tako velikim. U subotu je trčao da brani korner u 89. minutu pri vodjstvu od 5:0. Nema mnogo igrača koji bi tako postupili", rekao je trener Barselone Tito Vilanova.

Inače, sa 50 postignutih golova, Mesi je oborio rekord sa najviše postignutih golova u konkurenciji igrača koji su se našli na listi osvajača “Zlatne kopačke”, pošto je pre njega rekord držao fudbaler Dinama iz Bukurešta, Dudu Georgesku, koji je u sezoni 1976/1977 u Prvoj ligi Rumunije postigao 47 golova.

Na ovoj prestižnoj listi nalazi se i nekadašnji napadač Crvene zvezde, ‘fudbalska kobra’ Darko Pančev, koji je u sezoni 1990/1991 postigao 34 gola.

FIFA je objavila skraćeni spisak od 23 kandidata za ovu nagradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: