LE: Svi na Falkaa!

U četvrtak počinje nova sezona u Ligi Evrope, titulu brani Atletiko Madrid koga će ponovo da predvodi sjajni Radamel Falkao, koji cilja treću uzastopnu titulu.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 19.09.2012.

23:23

Default images

Rivali Madriđanima biće nekoliko bivših šampiona Evrope, tu su Liverpul, Olimpik Marsej, PSV, Inter, pa Napoli, Bajer, Lion, Sporting, Fenerbahče, Bilbao...

Čast srpskog fudbala ponovio će da brani Partizan, dok treba obratiti pažnju na Anži, Menhengladbah, Njukasl, Dnjipro, Tvente. Mečevi u grupama A, B, C, D, E i F igraće se od 19, a u preostalim od 21.05h.

Grupa H:
Inter – Rubin
Partizan – Neftči
Grupa A:
Udineze – Anži
Jang Bojs – Liverpul


Imena nam garantuju interesantnih nekoliko meseci u grupi A. Petostruki šampion Evrope Liverpul neće želeti da se obruka, ali bi ga problemi u Premijer ligi mogli ograničiti u Evropi. Da li će tako biti videćemo već u prvom kolu kada Redsi gostuju Jang Bojsu. Švajcarci su bili odlični u kvalifikacijama, a kao autsajder u grupi sigurno će želeti da pokaže zube.

"Ovu sezonu nismo dobro počeli. Mislim da možemo da napravimo dobar rezultat u Švajcarskoj i pobedimo Jang Bojs", istakao je menadžer Liverpula Brendan Rodžers.

Favorit grupe bi, bar prema budžetu trebalo bi da bude ruski Anži koji pored titule u Rusiji cilja i uspeh u Evropi. Koliko tim iz Dagestana može videćemo u četvrtak kada ga očekuje teško gostovanje na Friuliju poslednjih godina sjajnom Udinezeu. Ekipa našeg Dušana Baste i Željka Brkića svakako će pokušati da osvoji tri boda na početku ove faze Lige Evrope.
Grupa B:
Viktorija – Akademika
Hapoel – Altetiko Madrid


Branilac trofeja Atletiko Madrid je ponovo među glavnim favoritima za osvajanje istog. Odbranu krune počeće na nezgodnom terenu u Tel Avivu gde će gostovati Hapoelu. Radamel Falkao deluje nezaustavljivo na početku ove sezone, videćemo da li rešenje za njega imaju Izraelci.

“Nalazimo se u odličnoj formi i u dobrom raspoloženju dočekujemo ovaj meč. Nije bitno da li ću ja postići gol ili će to učiniti neko drugi iz ekipe, bitno je da tim igra dobro i da pobeđuje. Spremali smo se za naredni meč, idemo da igramo našu igru, na jako 'vrućem terenu', i da se vratimo kući sa tri boda“, rekao je Falkao pred polazak ekipe u Tel Aviv.

U drugom meču grupe sastaju se prošlogodišnji učesnik LŠ Viktorija Plzenj i povratnik u Evropu posle četiri decenije portugalska Akademika. Česi su prošle godine pokazao da nisu naivan tim, dok je njihov rival osvojio Kup svoje zemlje u konkurenciji Porta, Benfike i Sportinga.

“Ovo je sve novo za nas. Mi smo mlada i neiskusna ekipa, i ovo je naš debi u Evropi. Nećemo se predati ,znamo naše vrline i učinićemo sve što je u našoj moći da ostvarimo što bolji rezultat, i obezbedimo proleće u Evropi. Ekipa Plzena je veoma dobar tim, koji nema izražene pojedince, i biće nam jako teško večeras“, rekao je bivši defanzivac Porta Pedro Emanuel.
Grupa C:
AEL – Menhengladbah
Fenerbahče – Marsej


Jedna od jačih grupa po imenima je C, u kojoj su tri tima sa velikom tradicijom i evropskim uspesima. Duel u Istanbulu između Fenerbahčea i Olimpika iz Marseja je verovatno jedan od derbija kola. Turci sa našim Milošem Krasićem (povređen) nisu uspeli da stignu do Lige šampiona, pa će pokušati da se istaknu u LE. Rival im je bivši šampion Evrope koji od 2004. nije imao većih uspeha, kada je igrao finale preteče ovog takmičenja, Kupa UEFA.

“Za nas je start uj ovom takmičenju jako važan. Najavljujemo ofanzivnu pobedu i igru, jer smo jednostavno takva ekipa i ne znamo da igramo dručaije. Ne kažem da smo izraziti favoriti, nego u svakom meču idemo na pobedu ko god bio na drugoj polovini terena“, rekao je, prilično samouvereni, sportski direktor tima iz Mehengladbaha Maks Eberl.

U drugom meču igra povratnik u Evropu Borusija iz Menhengladbaha koja je bila na korak od LŠ. Nije počela najbolje sezonu u Bundsligi, ali zvučna pojačanja tokom leta (De Jong, Džaka) garantuju dobar fudbal čim se tim uigra. Rival im je nama poznato ime, kiparski AEL koji će imati šansu da pokaže koliko njegova “legija stranaca” zaista može.

“Sigurno je da smo želeli u Ligu šampona, borili smo se ali nismo uspeli i sada se okrećemo Ligi Evrope.Iako smo u veoma jakoj drupi, mislim da nismo bez šansi. Daćemo sve od sebe, i smatram da su nam utakmice koje igramo kao domaćin ključ za uspeh“, rekao je trener Pambos Kristondolu za domaće medije.
Grupa D:
Bordo – Klub Briž
Maritimo – Njukasl


Interesantno će biti u grupi D gde su svi predstavnici iz zapadne Evrope. Favorit bi trebalo da bude Njukasl, ali znamo kako Englezi igraju u Evropi kada nisu u Ligi šampiona. Svrake gostuju na premijeri Maritimu, koji je blagi austajder.

U drugom meču sastaju se dva velikana francuskog i belgijskog fudbala, Zvezdin dželat Bordo i Klub Briž naših golmana Bojana Jorgačevića i Vedrana Kujovića. Oba tima pokušavaju da se izbore u nacionalnim šampionatima, ali uvek daju atom više u Evropi.
Grupa E:
Kopenhagen – Molde
Štutgart – Steaua


Prvo kolu u grupi E donosi nam interesantan derbi Skandinacije, duel dugogodišnjeg šampiona Kopenhagena i prvaka Norveške Moldea. Oba tima su bila neuspešna u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa će u LE pokušati da se nadigravaju. Danci su prethodnih godina u LŠ pokazali da znaju da pobeđuju, dok će Ole Gunar Solšer imati šansu da sa Moldeom pokaže da li je dorastao većem trenerskom izazovu.

Favorit grupe bi trebalo da bude Štutgart koji se muči na početku sezone u Bundsligi, a ekipa Zdravka Kuzmanovića put će početi protiv nekadašnjeg šampiona Evrope, rumunske Steaue. Svi istočnoevropski timovi daju maksimum u evrokupovima, pa će i Rumuni biti konkurent za plasman u sledeću fazu.
Grupa F:
Dnjipro – PSV
Napoli – AIK


Vatreno će biti u Grupi F. Napoli je jedan od najboljih italijanskih timova, PSV sve više liči na onaj koji je dominirao Holandijom sredinom prethodne decenije, dok je Dnjipro potencijalna sila sa Istoka. Od ovih imena odudara jedini švedski AIK, ali to je tim koji je eliminisao moskovski CSKA.

Napolitanci sanjaju uspehe iz vremena Dijega Armanda Maradone, a sa Edisonom Kavanijem imaju razloga da im se ponovo nadaju. Da li će ovaj tim da se koncentriše samo na Seriju A, ili će pokušati da stigne i do evropskog trofeja, videćemo protiv Šveđana. Oni su iznenadili Armejce u Moskvi, videćemo kako im leži italijanski fudbal. Napoli je 14 mečeva neporažen na San Paolu.

Huande Ramos je stvorio moćan tim u Dnjipropetrovsku, a pravi ispit biće mu gostovanje PSV-a. “Filipsovci“ znaju kako se igra u Evropi, ali i oni žele da vrate titulu kod kuće. Ramos zna kako se osvaja ovo takmičenje ,slavio je dva puta sa Seviljom, ali mu je rival Dik Advokat, koji ga je nasledio sa Zenitom.
Grupa G:
Rasing Genk – Videoton
Sporting – Bazel


Sporting je prošle sezone dobro gurao u LE, ali je zaustavljen u polufinalu od Bilbaa. U suštini sa nepromenjenim timom verovatno želi korak dalje, ali će imati težak posao u grupi. Prvi rival mu je švajcarski Bazel, do ove godine standardan učesnik LŠ u kojoj je prošle sezone igrao i osminu finala. Uzbuđenje neće izostati.

Treći pretendent za drugu fazu je belgijski Genk. Početak sezone ovećava dobar fudbal na ”Kristal areni”, ali prvo je potrebno dobiti mađarski Videoton koji ima iskustvo iz Lige šampiona. Očekuje nas velika borba u ovoj grupi.
Grupa I:
Atletik Bilbao – Ironi Kirjat
Lion – Sparta Prag


Bilbao je prošle sezone igrao finale, ali nije mogao da parira Falaku. Baskijce je napustio samo Havi Martines, pa u suštini isti tim igra ove sezone. Marselo Bijelsa će imati težak zadatak da podigne motivaciju ekipi na sličan nivo, a moraće ukoliko želi da prođe dalje. Prvi rival je velika nepoznanita, šampion Izraela Ironi Kirjat Šmona koji ima velike ambicije u Evropi.

U drugom meču igra francuski velikan Olimpik Lion koji posle mnogo godina nije u Ligi šampiona. Možda je ovo “manje” takmičenje idealno mesto da “lavovi” kreiraju tim za nova velika dela. U prvom kolu tim Milana Biševca dočekuje nezgodnog češkog predstavnika Spartu kojoj nisu strana teška gostovanja u Evropi.
Grupa K:
Bajer – Metalist
Rapid Beč – Rozenborg


Ako ćemo gledati samo ime Bajer je apsolutni favorit u grupi, ali mu neće biti lako već od prvog kola. U Leverkuzenu gostuje ukrajinski Metalist koji ima tim dovoljno kvalitetan da parira “farmaceutima”. Videćemo da li je tim iz Harkova stvorio i pobednički mentalitet, jer je teško biti u senci Dinama, Šahtjora i Dnjipra.

U drugom meču grupe sastaju se dva tima koja po kvalitetu možda i nisu među boljima u LE ove sezone, ali su preko kvalifikacija izborila učešće. Još pamtimo kako je bečki Rapid eliminisao Vojvodinu, a njegov rival Roznborg je daleko od onog koji je desetak godina uzastono igrao LŠ. Više nije sila ni u Norveškoj, pa je takođe nepoznanica.
Grupa L:
Tvente – Hanover
Levante – Helsingborg


Ova grupa donosi četiri interesantna imena bez velike zvučnosti u Evropi. Dušan Tadić će sa Tventeom pokušati da napravi iskorak posle solidne sezone ekipe iz Enšedea u LŠ prošle godine. Rival u prvom kolu je sjajni Hanover, koji blista u Bundesligi na otvaranju sezone. U poslednja dva meča postigao je devet golova, a prošle sezone u LE stao je u četvrtfinalu.

Levante je prošle sezone bio hit Primere, pa je kroz kvalifikacije obezbedio prvo učešće u Evropi. Ove godine ne blistaju, ali Špance nikada ne treba potceniti. Rival mu je švedski Helsingborg koji je u kvalifikacijama za LŠ eliminisan od Seltika. Napad predvodi Srbin Nikola Đurđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: