LŠ: Mesi preokrenuo, Juventusu bod

Kompletirano je prvo kolo Lige šampiona, Barselona se namučila protiv Spartaka, dok su Čelsi i Juventus podelili bodove u derbiju.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 19.09.2012.

20:39

Default images

Oskar je dao dva gola Juventusu koji je uspeo da sa 2:2 osvoji bod kod Čelsija. Spartak je vodio 2:1 u Kataloniji, ali je Lionel Mesi spasao Barselonu blamaže (3:2).

Junajted je minimalcem savladao Galatasaraja, dok je Bajern sa 2:1 nadigrao Valensiju. BATE je oduševio u Lilu sa 3:1, a Šahtjor i Kluž su sa po 2:0 dobili Nordšeland i Bragu. Golova nije bilo u duelu Seltika i Benfike.

Na terenu su bila četiri srpska internacionalca koji su odigrali po 90 minuta. Nemanja Vidić je kao kapiten predvodio Mančester junajted protiv Galate, Branislav Ivanović je igrao desnog beka u derbiju između Čelsija i Juventusa. Nemanja Matić je zaradio žuti u nuli Benfike na gostovanju protiv Seltika, dok je Marko Simić učestvovao u velikoj pobedi BATE-a u Lilu. Na terenu je bio i naš sudija Milorad Mažić koji je delio pravdu na Kamp Nou.

Grupna faza Lige šampiona počela je u utorak mečevima u grupama A, B, C i D.

Grupa E:
Šahtjor - Nordšeland 2:0 (1:0)
Mkitarjan 38, 76
Čelsi - Juventus 2:2 (2:1)
Oskar 31, 33 - Vidal 38, Kvaljarela 80

Grupa F:
Lil - BATE Borisov 1:3 (0:3)
Čeđou 60 - Volodko 6, Rodionov 20, Olehnovič 42
Bajern - Valensija 2:1 (1:0)
Švajnštajger 38, Kros 76 - Valdes 90

Grupa G:
Barselona - Spartak Moskva 3:2 (1:1)
Teljo 14, Mesi 72, 81 - Alveš 29ag, Romulo 58
Seltik - Benfika 0:0

Grupa H:
Mančester junajted - Galatasaraj 1:0 (1:0)
Karik 7
Braga - Kluž 0:2 (0:2)
Bastos 19, 34

Grupa E: Juve pokvario veče Oskaru, rutina Šahtjora

Šampion je odbranu titule počeo remijem, prokockavši dva gola prednosti. Roberto Di Mateo je pružio šansu mladom Oskaru od prvog minuta, što je Brazilac maksimalno iskoristio i sa dva gola skoro potopio Juventus. Inicijativa "plavaca" krunisana je u 31. minutu kada je Oskar uz pomoć Bonučija savladao Bufona udarcem sa 20-ak metara. Samo dva minuta kasnije Bufon je ponovo savladan. Ovaj put Oskaru nije bila potrebna pomoć da sa 18 metara postigne prelep pogodak.

U nastavku je Juve zaigrao konkretnije, pre svega bolje je kombinovao od rivala što je brzo donelo rezultat. Sedam minuta pre odmora Juve je smanjio prednost Čelsija. Arturo Vidal je prevario Azara, a onda lepim udarcem po zemlji levom nogom savladao Čeha. Čelsi je dugo kontrolisao situaciju u Londonu, imao nekoliko šansi da potvrdi pobedu, ali je Juve pokazao koliki je specijalista za evropske mečeve. Odbrana Čelsija je ponovo loše zatvorila sredinu, Markizio je proigrao Fabija Kvaraljelu koji je loptu proturio kroz noge Čehu.

Sva četiri gola postigli su debitanti, a Čelsi i Juventus su jedine ekipe koje nisu izgubile u prvom kolu LŠ, Juve 13 puta, a londonski tim 11. Šampion Evrope je treći put uzastopno odbranu titule počeo sa 2:2, a peti put remijem. Sa druge strane, Juventus je sedmi put uzastopno remizirao u Ligi šampiona, što je novi rekord takmičenja.

U drugom meču grupe Šahtjor je rutinski odradio posao protiv debitanta Nordšelanda. Ukrajinci nisu napunili mrežu Danaca, ali su zahvaljujući dvostrukom strelcu Henriku Mktarjanu osvojio prva tri boda u grupi.

Grupa F: BATE za istoriju, Bajern siguran u derbiju

Marko Simiæ, BATE Borisov
Derbi grupe F odigran je u Minhenu gde je prošlogodišnji finalista Bajern savladao Valensiju sa 2:1. Domaći tim je postepeno slamao otpor Španaca, a konačno ga je slomio u 38. minutu kada je Arjen Roben prigrao Bastjan Švajnštajgera. Posle još 38 minuta Bavarci su duplirali prednost. Ovaj put mrežu je zatresao Toni Kros.

Valensija je tek u 90. minutu preko Nelsona Valdesa ublažila poraz. U finišu meča gosti su ostali sa deset igrača zbog isključenja Adila Ramija, ali je Mario Mandžukić promašio penal.

Ono što je karakteristično za ovaj meč je što bi mogao da najavi reprizu 2001. godine kada su Bavarci poslednji put bili šampioni Evrope. Finale su igrali upravo protiv Valensije. Bajern je do sada samo jednom u istoriji dobio prvih šest utakmica na startu sezone računajući Ligu šampiona i Bundesligu. To se dogodilo 2001. godine kada je osvojio oba takmičenja. Sve tri Nemačke ekipe promašile su po penal na otvaranju ove sezone (Šalke, Borusija D), ali su sve tri dobile. Valensija je prvui put u istoriji poražena u prvom kolu Lige šampiona.

Veče je obeležio beloruski BATE Borisov koji je ostvario prvu pobedu posle 13 mečeva u Ligi šampiona. Belorusi su postigli prvi gol u sredu veče, pošto je Aleksandar Volodko primio loptu na 25 metara i sjajnim udarcem prebacio Landroa za 0:1. U 20. minutu sevnula je sjajna kontra BATE-a, Hleb je prošao rivala, dodao loptu Pavlovu koji je centrirao do Vitalija Rodionova koji je iz mogućeg ofsajda zatresao mrežu.

Dva minuta pre kraja poluvremena Lil je doživeo katastrofu, Edgar Olenhovič je povećao prednost Borisova na 3:0. Francuzi su u drugom poluvremenu uspeli samo da ublaže poraz. Aurelieno Čeđou je glavom iskoristio centaršut Dimitrija Pajeta.

Grupa G: Mesi spasao Barsu, nula u Glazgovu

Moskovski Spartak umalo je priredio senzaciju u Barseloni. Nije tako izgledalo posle prvih 15. minuta pošto su Katalonci poveli 1:0. Rusi su krenuli u kontranapad, ali je Barsa ukrala loptu i kreirala sopstveni. Ćavi je pronašao mladog Kristijana Telja koji je lepim udarcem zatresao mrežu gostiju. Samo dva minuta kasnije u igru je ušao Aleks Song koji je zamenio povređenog Đerara Pikea.

Međutim, u nastavku se sve promenilo. Prvo je u 29. minutu Spartak izjednačio zahvaljujući autogolu Danija Alveša, da bi u drugom delu Moskovljani preokrenuli preko Romula. Međutim, stvar je spasao Lionel Mesi i sprečio reprizu Rubina koji je pre nekoliko sezona slavio na Kamp Nou. U deset minuta je postigao dva gola i doneo pobedu Barseloni.

U drugom meču grupe Seltik i Benfika su odigrali jedini meč večeri bez golova. Škoti su imali više loptu u posedu, Benfika je nešto više pretila, ali nije bilo očekivanih uzbuđenja.

Grupa H: Kerik čestitao Fergiju jubilej, Kluž iznenadio Bragu

Mančester junajted sigurno neće dozvoliti da se ponovo prošla sezona kada je eliminisan u grupnoj fazi. Da će biti tako pokazaop je već prvi meč iako je tek minimalnim rezultatom savladan Galatasaraj.

Već u sedmom minutu Juajted je poveo. Majkl Karik je posle dodavanja Van Persija odigrao dupli pas sa Kagavom kojim su pravarili kompletnu liniju Galatasaraja, da bi potom Karik i pored pada uspeo da savlada Musleru. Samo nekoliko minuta kasnije Turci su umalo izjednačili, ali je Amrabat pogodio prečku Junajtedovog gola.

U nastavku meča oba tima su imala nekoliko šansi, Nani je u 52. minutu uspeo i da promaši penal, ali gosti nisu uspeli to da kazne. Tako je Ser Aleks Ferguson ostvario jubilarnu 100. pobedu u Ligi šampiona.

U drugom meču grupe CFR Kluž je napravio iznenađenje savladavši Bragu u gostima sa 2:0. Junak rumunskog tima postao je Rafael Bastos, dvostruki strelac. Brazilac je prvo u 19. minutu iskoristio korner da donese prednost Klužu, da bi 15-ak minuta kasnije duplirao prednosti samim tim doneo pobedu svom timu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: