Blistavi Novak vladar Melburna!!!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je Endija Marija sa 6:4, 6:2, 6:3 u finalu Australijan opena posle 157 minuta igre.

Izvor: SO

Nedelja, 30.01.2011.

09:41

Default images

Novaku je to druga Grend slem titula u karijeri, pošto je 2008. godine već slavio u Melburnu.

Posle tri uzastopna poraza od Škota, Đoković je briljantnom igrom na „Rod Lejver areni“ relativno lako došao do titule iskoristivši prvu meč loptu. Mari je izgubio treće Grend slem finale u nizu, posle US opena 2009. i Ozi opena prošle godine.

Novak je na putu do titule izgubio samo jedan set, od Ivana Dodiga u drugom kolu, a od četvrtfinala pružao je impresivne igre i pobedio sa 3-0 Tomaša Berdiha, Rodžera Federera i sada Endija Marija.

I set

Đoković je bez izgubljenog poena osvojio prvi gem, a u narednom gemu Škot je spasao brejk loptu i posle pet izjednačenja došao je do gema. Novak je brejk šansu stvorio sjajnim riternom, ali je potom forhend poslao u aut nakon duže razmene udaraca.

Mari se razigrao posle početne nervoze, Novak je napravio nekoliko grešaka, pa je Britanac bio blizu brejk šansi, ali je promašio smeč pri rezultatu 15:30.

Potom je Đoković osvojio gem, a i u narednih nekoliko serveri su bez problema osvajali gemove – 4:3.

Obojica su igrali prilično stegnuto sa mnogo neiznuđenih grešaka i, iako važe za najbolje riternere na svetu, nije bilo novih brejk lopti sve do poslednjeg gema.

Tada je i nivo igre naglo porastao – Novak je prvo lepo izgradio poen i napravio ’viner’ forhendom, a do dve uzastopne set lopte došao je posle sjajne defanzive i greške Marija nakon 38 razmenjenih udaraca.

Naredni poen takođe je bio relativno dug, a Mari je izbacio forhend u aut – 6:4 posle 59 minuta igre.

II set

Đoković je iskoristio psihološko preimućstvo posle osvojenog prvog seta i nastavio niz osvojenih gemova. Prvo je bez izgubljenog poena uzeo svoj servis-gem, a zatim napravio i brejk.

Novak je izvrsno riternirao tokom celog gema, ali je Mari ipak prvu brejk šansu neutralisao asom. Na drugoj je Đoković imao oštro oko i malo sreće – tražio je ’čelendž’ posle servisa Marija i ispostavilo se da je lopta bila milimetar-dva u autu. U ponovljenom poenu Škot je pokušao ’drop šotom’, ali je Đoković na vreme bio na loptici i bekhendom posje poslao po dijagonali u polje – 2:0.

Bilo je evidentno da je Britanac pao na mentalnom planu, pa je Đoković napravio novi brejk, i to bez izgubljenog poena, i poveo sa 4:0. Mari, poznat kao izuzetan odbrambeni igrač, zabeležio je čak deset neiznuđenih grešaka u prva četiri gema drugog seta.

Novak je imao set loptu na Marijev servis, rešio je da napadne riternom iz forhenda, ali je poslao loptu u aut. Tada se Britanac razigrao, iskoristio opuštanje Đokovića i bez izgubljenog poena napravio svoj prvi brejk – 5:2.

Međutim, Novak je već u narednom gemu vidno podigao nivo igre – fantastično se branio, a zatim napadao iz konte. Upravo na taj način, spektakularnom forhend dijagonalom, došao je do nove set lopte, a zatim je realizovao tako što je ’šetao’ Marija po terenu i dočekao grešku – 6:2 i 2-0 u setovima za srpskog tenisera.

III set

Škot je bolje počeo treći set i došao je do brejka. Novak jeste imao gem loptu, ali je promašio drajv-volej. Potom je napravio grešku, a zatim ga je Mari sjajno pročitao i uzeo gem.

Međutim, Đokovića to nije dekoncentrisalo, odigrao je vrhunski naredni gem, malo mu je i Mari pomogao greškama, uključujući i promašeni smeč na prvoj brejk lopti. Doduše, treba reći da je taj poen Novak fenomenalno istrčao i odbranio se od nekoliko napada pre nego što je Škot poslao lopticu u aut.

U četvrtom gemu Novak pravi brejk tako što je iskoristio šestu brejk loptu u gemu. Prve četiri Mari je spasao preciznim servisima, a na petoj je Škot odlično napao. Đoković se neverovatno branio tokom celog gema, tako je bilo i na šestoj brejk lopti, a potom je usledio fenomenalni ’pasing’ bekhend paralelom – 3:1 i Novakov uzvik sreće.
Beta
Ipak, već u narednom gemu Mari vraća brejk – jedna loša procena koštala je Novaka i Škot je došao do dve vezane prilike za brejk; prvu je Đoković spasao asom, ali je na drugoj poslao 'drop šot' u mrežu.

Imao je Đoković dve brejk prilike već u sledećem gemu, ali novi brejk došao je ipak nešto kasnije, u osmom gemu. Ispostavilo se da je to bilo presudno jer je Novak već u narednom gemu došao do pobede posle greške Marija iz forhenda.

Đoković je zabeležio 26 direktnih poena i 33 neiznuđene greške, dok je Marijev odnos bio 21/47. Novak je imao šest asova, koliko i Škot, ali nije napravio nijednu duplu grešku naspam Marijevih četiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

557 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: