Rumenige: "Smanjite broj mečeva"

Predsednik Evropske klupske asocijacije i prvi čovek minhenskog Bajerna Karl Hajnc Rumenige ztaži od FIFA da smanji broj reprezentativnih utakmica tokom godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

16:11

Default images

"Želimo da zaustavimo tendenciju da iz godine u godinu fudaleri moraju da igraju sve više mečeva za svoje nacionalne selekcije", rekao je Rumenige u ime najboljih evropskih klubova.

Nekadašnji reprezentativac Zapadne Nemačke poručio je da "niko sem klubova ne plaća fudbalere" i dodao da je logično da se oni pobune i zatraže promene kalendara takmičenja.

Govoreći o prošlonedeljnom predlogu predsednika FIFA Sepa Blatera da se u narednom periodu zbog preopterećenja igrača moraju smanjiti nacionalne lige, Rumenige je istakao da on ima suprotnu ideju - da se državni timovi redje okupljaju.

"Izričito se protivim reformama formata klupskih takmičenja koje za cilj imaju manje okršaja izmedju ekipa. Očekujem da se narednih meseci sastanem sa Blaterom i da zajednički pronadjemo rešenje u realnim okvirima", naglasio je Rumenige.

On je podsetio na primer prvotimca Bajerna i člana reprezentacije Nemačke Filipa Lama, koji je tokom prošle godine odigrao čak 83 meča, uz ocenu da takvi fizički izazovi ostavljaju igrače "potpuno ispražnjenim".

"U ranijim dogovorima sa FIFA smo popustili, pa smo izmenili model igranja u Ligi šampiona. Umesto nekadašnjih 19, sada u elitnom evropskom takmičenju do finalnog okršaja imamo 13 termina. I šta smo dobili zauzvrat? Danas imamo reprezentativnih utakmica više nego ikada", razočarano je konstatovao Rumenige.

Sastanak grupacije koja okuplja 197 najboljih timova na "Starom kontinentu" zakazan je za februar u Ženevi, a očekuje se da čelnici evropskih giganata do tada formulišu model koji bi se primenjivao od 2014. godine.

U 2011. godini FIFA je rezervisala 13 termina za reprezentativne akcije - deset za takmičarske okršaje i još tri za prijateljske susrete. Klubovi su, osim toga, dužni da puste igrače na okupljanja nacionalnih selekcija za Azijski kup, koji se upravo održava u Kataru, Gold kup KONKAKAF-a u SAD u junu i Kopa Amerika u Argentini mesec dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: