Spidflajing, za borbu protiv dosade

Dosada je gadna čak i kada ste navikli da pilotirate paraglajdere ili skačete BASE skokove, a upravo zbog večne borbi protiv dosade ovi piloti i padobranci su smisli novi sport - Spidflajing.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.12.2010.

16:13

Default images

Mešajući skijanje i upravljanje paraglajderom napravili su aktivnost podjednako zanimljivu i za gledaoce i za pilote-vozače. Taa disciplina se, prvenstveno zbog ogromnog rizika, zajedno sa skajdajvingom i BASE skokovima svstava u najopasnije ekstremne sportove. Brzina kretanja po snegu i po vazduhu uglavnom ide od 35 do 70 km/h, dok kod iskusnih profesionalaca dostiže i 100 km/h, a treba pomenuti činenicu da ne postoji opcija rezervnog padobrana u slučaju da se glavnom nešto desi.

Skajfjaling je nastao pre nekoliko godinama na skijalištima Francuske, a sada je atrakcija u svim većim ski centrima Švajcarske, Austrije, Italije i Nemačke. Oprema je uglavnom preuzeta iz paraglajdinga, ali kako se pojavljuje sve više novih vozača pojavljuju se i posebno dizajnirana krila prilagođena za uslove skajflajinga.
Sam termin okuplja više različitih oblika izvođenja koje se razlikuju u tehnici ili u zavisnosti od okruženja i godišnjeg doba.

Skajflajing: Nakon što se nogama odbacite sa zemlje spuštate se niz ski stazu blizu tla ali bez kontakta sa njim sve to sletanja. Zbog male upotrebe samih skija ta vrsta leta može da se praktikuje i na stazama bez snega i bez upotrebe ski opreme

Skajrajding: Spuštate se niz ski stazu uz česte kontakte sa tlom tj. povremeno skijanje tokom leta.

Uz to postoje i sportske discipline u vazduhu koje imaju dosta sličnosti sa skajflajingom. Tako je blejdraning disciplina gde vozač iskače iz aviona i prati stazu obeleženu zastavicama obično oblika nekog sečiva. Kod sporta nazvanog svuping takmičar skače iz avina i postiže poene izvođenjem trikova i kontolisanim sletanjem, a sve to se odvija u relativno niskom letu, najčešće iznad travnate i vodene površine.
Ono što prvenstveno razlikuje te discipline je sama prvobitna zamisao iza veštine, jer je flajing više inspirisan sličnošći letenja paraglajderom i 'letenja' na skijama, pa se više naglašava ta kombinacija neprekinutog izuzetno brzog kretanja, dok su blejdraning i svup više nastrojeni postizanju određenog rezultata, trikova ili brzine. Takođe, sama pristutnost aviona i potrebne visine kao odrednica ta dva sporta je ono što ih drastično odvaja od flajinga koji je jednostavniji u svom izvođenju.

Ako ste ikada zažalili što zbog ski staze morate da zakočite razmislite od spidflajingu možda prepreku možete jednostavno da preletite...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: