Goal: Top 10 transfera Berluskonija

Portal Goal.com napravio je listu od deset najvećih transfera otkako je Silvio Berluskoni na čelu Milana, a inspirisan prelaskom Ibrahimovića u klub.

Izvor: AK

Ponedeljak, 30.08.2010.

20:38

Default images

Ibrahimović se nije na najbolji način uklopio u igru Barselone, pa je dolaskom Davida Vilje i definitivno izgubio mesto u startnih 11.

Zbog toga su ga Katalonci pozajmili Milanu, pa je Šveđanin postao još jedan u nizu velikih igrača koji su nastupali za italijanski trio Juventus-Inter-Milan.

Pre njega bolje ova tri velikana branili su, između ostalih, Đuzepe Meaca, Aldo Serena, Roberto Bađo, Edgar Davids, Kristijan Vijeri i Patrik Vijera.

Lista deset najvećih transfera Milana u eri Silvija Berluskonija:

10. Ronaldinjo

Dva puta najbolji igrač sveta, Brazilski mađioničar sa loptom u Milano je takođe prešao iz Barselone gde je postao “tehnološki višak”. To mu je smanjilo cenu pa su ga “rosoneri” doveli za 21 milion evra, što je “Dinnjo” opravdao solidnim igrama u timu sa “San Sira”. Prvi je asistent ekipa, a svojim nastupima uneo je novu dimenziju u igri Milaneza.

9. Alešandre Pato

Popularni “Patak” došao je za 22 miliona evra sa samo 17 godine iz Internasionala. Zbog neiskustva i premalo godina, prvih nekoliko meseci mogao je da igra samo na prijateljskim utakmicama, pre nego što je briljirao protiv Napolija u debiju u Seriji A. Od tada je “dragulj” tima kojeg je ovoga leta želeo da u Čelsi dovede i bivši trener Milana Karlo Anćeloti.

8. Đanluiđi Lentini

Kada je prelazio iz Torina 1992. godine, ovaj krilni fudbaler bio je najskuplji fudbaler na svetu svih vremena. Zvanično je transfer koštao oko 15 miliona današnjih evra, ali je kasnija istraga utvrdila da je Milan platio još osam. Međutim, kasnije te godine doživeo je tešku saobraćajnu nesreću, dva dana je proveo u komi, pa Lentini više nikada nije bio isti igrač. Posle četiri godine na “San Siru”, ostatak karijere proveo je seleći se iz kluba u klub bez mnogo uspeha.

7. Frank Rajkard

Postavši superzvezda u Ajaksu, Rajkard je posle kratke pozajmice Saragosi odlučio da potpuno napusti Holandiju. Tokom evropskog prvenstva 1988 na kojem je Holandija osvojila kontinentalnu titulu, Rajkard je pokazao kakav talenat poseduje, pa ga je Berluskoni brzo doveo stvorivši veliki holandski trijumvirat sa Gulitom i Van Bastenom. Arigo Saki je od Rajkarda stvorio prvoklasnog veznog igrača koji je timu doneo dve uzastopne titule prvaka Evrope.

6. Zlatan Ibrahimović

Milan godinama u nazad ne može da parira gradskom rivalu Interu u borbi za “Skudeto”, pa je Berluskoni ovoga leta odlučio da dozvoli Adrijanu Galijaniju da potroši nešto novca na transfere. Stigli su marko Amelija, Kevin Prins Boateng, Sokratis Papastatopulos i Mario Jepes, i činilo se da su “rosoneri” završili prelazni rok. Međutim, Berluskoni je odlučio da iz Barse pozajmi i bivšeg napadača “neroazura” pa je sada njegov tim ponovo kandidat za titulu.

5. Dejan Savićević

Savićević je bio jedan od najzaslužnijih za astronomski uspeh Crvene zvezde 1991. godine, a to mu je doneo i drugo mesto u izboru za “Zlatnu loptu”. Nagrada je ipak pripala Žan-Pjer Papenu, a za samo 12 meseci njih dvojica su postala saigrači u ekipi Fabija Kapela. Prve sezone Crnogorac je odigrao samo nekoliko utakmica za Milan, ali već sledeće je postao nezamenjiv posle prodaje Gulita i penzionisanja Van Bastena.

4. Žan-Pjer Papen

Posle sjajnih igara u Marseju, Papen je 1992. godine prešao u Milan kao jedan od najboljih francuskih fudbalera u Seriji A od Mišela Platinija (Juventus). Osvajač “Zlatne lopte” osvojio je dve vezane titule sa “rosonerima”, a 1994. i Ligu šampiona. Ipak, nije se dugo zadržao u Italiji pa je posle dve sezone prešao u Bajern Minhen.

3. Roberto Bađo

Transfer tragičar Svetskog prvenstva 1994. u SAD-u iz Juventusa u Milan bila je senzacionalna vest u Italiji. 28-godišnji “mali Buda” ipak nije briljirao u Milanu, štaviše, bolje partije je pružao od 1995. do kraja karijre za “male” ekipe Bolonje i Breše.

2. Rud Gulit

Sa transferom od sedam miliona evra Gulit je bio astronomski transfer Berluskonija. Posle igranja u Harlemu i Fejenordu, Gulit je postao lider PSV-ovog napada tokom sjajne dve sezone pre nego što je 1987. prešao u Milan. Tokom šest godina na “San Siru” osvojio je 12 trofeja, uključujuči i dve titule prvaka Evrope i sveta. Potom je pozajmljen, a onda i prodat Sampdoriji pre nego što je otišao u Čelsi.

1. Marko Van Basten

Pošto je na 133 utakmice za Ajaks postigao 128 golova, Van Baten je 1987. godine potpisao za Milan i bio jedan od prvih velikih transfera Berluskonija kao vlasnika. Sledeće četiri godine rešetao je mreže rivala i u dresu Milana sa kojim je osvojio 12 trofeja, te postao jedan od najboljih golgetera svih vremena. Međutim, posle serije problema sa skočnim zglobom, Van Basten je morao da završi karijeru sa svega 30 godina. Poslednji meč odigrao je u porazo od Marseja u Ligi šampiona 1993. u 28. godini. U karijeri je postigao ukupno 277 na 370 utakmica.

Portal Gola.com nepravedno je sa spiska izostavio Ukrajinca Andrija Ševčenka koji je na 226 utakmica za "rosonere" postigao 127 golova i bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje Lige šampiona 2003. i "skudeta" sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: