Mateus: "Setio se lepe prošlosti"

Legenda nemačkog fudbala Lotar Mateus prisustvovao je u sredu na utakmici između Partizana i Helsinkija na poziv uprave „crno-belih“.

Izvor: AK

Četvrtak, 29.07.2010.

17:09

Default images

Mateus je 2003/2004 bio trener Partizana i uveo ga u grupnu fazu LŠ. Igrali su „crno-beli“ sa Real Madridom, Portom (budućim prvakom) i Marsejom, ali i ostali neporaženi na svom terenu.

Nemac trenutno nema angažman, ističe da pregovara sa nekim savezim i klubovima, emocije ga i dalje vežu za Partizan i Srbiju, ali da neće biti selektor "Belih orlova" kako su to neki mediji najavili.

"Moje emocije nisu vezane isključivo za Partizan nego za celu ovu državu. Imao sam jako uspešno vreme ovde u Srbiji, imam puno prijatelja i radujem se svaki put kada dođem u Srbiju gde mi uvek prirede srdačnu dobrodošlicu“, izjavio je Nemac koji je naglasio da je poseta isklučivo privatna.

Mateus veruje u plasman Partizana u sledeću fazu kvalifikacija, ali očekuje još bolju igru.

"Utakmica nije bila na najvišem nivou, ali ja na ovakvim mečevima bitan rezultat. Ovaj je doneo preduslove da se sa 90% sigurnosti može smatrati da je Partizan prošao u sledeću rundu. Ulazak u grupnu fazu LŠ zavisiće verovatno od žreba i od povećanja forme u nastavku“.
partizan.rs
"Partizan može mnogo bolje da igra, ali ne smemo zaboraviti da je faktički u pripremnom periodu. Ekipa će iz nedelje u nedelju igrati sve bolje i bolje", istakao je Mateus koji je bio zadovoljan igrom Saše Ilića.

"Ne zato što je bio i moj igrač pre sedam godina, nego je Ilić i juče pokazao klasu, ne samo sa golom, nego sa svojom igračkom inteligencijom“.

Strelac je bio i Ivica Iliev, još jedan igrač iz njegog tima od pre sedam godina.

"Drago mi je zbog Ilieva što je postigao gol. Moram da napomenem da su sva tri strelca bili moji bivši igrači, i Kleo takođe, dok sam radio u Paranenseu. Iliev je jedan pozitivan primer, sjajno je odigrao iako tvrdi da je trenirao samo pet dana. Ima dobar kontakt sa publikom, navijači ga vole i on svoj posao shvata pozitivno“.

Mateus veruje da je Partizan sposoban da se plasira u Ligu šampiona.

"Partizan je kao klub sjajno profesionalno postavljen. Ima mladog trenera koji želi uspeh koji voli fudbal i mnogo rzmišlja, ali ukoliko je nekome potreban moj savet uvek sam na raspolaganju. Partizan uvek mora da ima cilj da uđe u Ligu šampiona, to je bitno za ceo srpski fudbal i državu da bi imali određeno samopouzdanje. Ubeđen sam da Partizan ima te mogućnosti, a onda mora da se prikaže. Normalno da ne možete da konkurišete najvećim ekipama u Evropi, pa i iz ekonomskih razloga. Međutim, uvek možete da im pomrsite račune kao što smo mi to uradili“.
partizan.rs
Nemački stručnjak bio jedeo najuspešnije Partizanove generacije u poslednjih 20 godina, ali se nije dugo zadržao, mnogo su spominjali njegov sukob sa tadašnjim sportskim direktorom Nenadom Bjekovićem.

"Juče sam se osećao kao da sam došao svojoj kući, kao što piše na šalu. Voleo bih da sam duže ostao ovde jer se osećam prijatno, ali nisu bile rešene sve stvari, zato je došlo do razlaza. Nenad i ja smo uvek bili u odličnim odnosima, kao dva brata smo“.

Mateus trenutno nema angažman, ali strpljivo čeka pravu ponudu.

"Posle Svetskog prvenstva imam kontakt sa nekoliko saveza, vode se razgovori, ali još ništa nije dovoljno konkretno da bi više pričao o tome. Imam i konktakte i iz nekoliko klubova, ali ću sačekati da vidim šta će mi sportske perspektive pružiti u narednom periodu. To znači na neću potpisati ugovor bilo gde samo da bih mogao da radim. To nisam radio ni pre sedam godina kada sam došao u Partizan već sam video perspektivu da mogu da napravim uspeh“.

Reprezentacija Nemačke bila je jedno od najprijatnijih iznenađenja na nedavno završenom Mundijalu u Južnoj Africi. Mateus se takođe osvrnuo na veliki broj stranaca u ekipi "Elfa".

"Evropa raste, Nemačka je gostoljubiva država gde mnogo stranaca dobija državljanstvo. Moramo i mi da profitiramo od nečega“.

Mateus, međutim, nije mogao da odredi novo kvaliteta igre u Srbiji danas i kada je on radio.

"Teško je porediti fudbal u Srbiji pre sedam godina i danas na osnovu prve Partizanove utakmice koju sam gledao uživo nakon toliko vremena. Neke igrače poznajem od ranije, Krstajića koji je imao veliku karijeru u Nemačkoj“, istakao je Mateus koji je rekao da je u kontaktu sa Taribom Vestom koji je bio član Partizana kada je igrao u Ligi šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: