DL: Bolt, Gej i Pauel na stazi

Posle dva takmičenja u SAD – Njujorku i Judžinu, ‘IAAF Dijamantska liga’ se vraća u Evropu, gde će se održati preostalih osam mitinga.

Izvor: LB

Četvrtak, 08.07.2010.

06:40

Default images

Prvi na redu je miting u Lozani, koji je na programu u četvrtak, osmog jula, a samo dva dana kasnije na red dolazi i britanski Gejtshed.

U predstojećih nekoliko dana u centru pažnje će ponovo biti najbolji svetski sprinteri, pre svih Jamajčanin Usain Bolt, koji se oporavio od povrede i koji će se u Lozani takmičiti na 100 metara.

Najbrži čovek na svetu je na stadionu ’La Pontes’ trebalo da trči 200 metara, ali je, u dogovoru sa lekarima i organizatorima, promenio disciplinu kako bi minimalizovao mogućnost da obnovi povredu. Aktuelni olimpijski i svetski prvak na 100 i 200 metara će tako učestvovati u trci koja je egzibicionog karaktera i koja se ne boduje za ’Dijamantsku trku’.

Pored Bolta u Lozani će se takmičiti Stiven Hoker (skok s motkom), Andreas Torkildsen, Tero Pitkamaki (obojica u bacanju koplja), dok će u trci na 110 metara sa preponama učestvovati olimpijski prvak Kubanac Dajron Robles.

U trci na 800 metara se očekuje velika borba između aktuelnog svetskog prvaka Mbulenija Mulaudzija iz Južne Afrike i Kenijca Davida Rudiše, koji ove sezone trči u fantastičnoj formi, dok će na 200 metara trčati Amerikanac Valter Diks, pobednik mitinga u Rimu i Judžinu (savladao zemljaka Tajsona Geja).

U Lozani će se, u ženskoj konkurenciji na 100 metara, nastaviti dvoboj olimpijske i svetske šampionke Jamajčanke Šeli En Frejzer i Amerikanke Karmelite Džeter.

Njih dve su, do sada, upisale po jedan trijumf u međusobnim duelima u ‘Dijamantskoj ligi’. Amerikanka je bila dominantna u Šangaju, dok je Frejzerova bila ‘za dlaku’ uspešnija u Judžinu. Međutim, nijedna od njih nije bila zadovoljna svojim nastupom u Oregonu, pošto su obe trku završile iza Veronike Kembel-Braun.

"Kada nešto uradim loše trudim se da to ispravim već u narednoj trci", rekla je Karmelita Džeter.

Šeli En Frejzer je trijumfovala na poslednja dva mitinga u Lozani.

Sve ukupno, u Lozani će nastupiti devet olimpijskih, jedanaest svetskih, šest evropskih i sedam svetskih dvoranskih prvaka, uz dva svetska rekordera i pet ambasadora ‘IAAF Dijamantske lige’.

Žene će se takmičiti u trkama na 100, 1.500, 3.000 i 100 metara sa preponama, kao i u skoku u dalj, troskoku i bacanju diska. Sa druge strane, atletičari će se nadmetati na distancama od 200, 400, 800, 3.000 stiplčez i 400 metara sa preponama, kao i u skoku u vis, skoku s motkom i bacanju koplja.

Mitinzi u Lozani i Gejtshedu donose mnogo uzbuđenaja. Iako je atletska sezona počela još pre četiri meseca, ove nedelje će, po prvi put od aprila, trčati dvojica najbržih sprintera svih vremena – Jamajčanin Usain Bolt i Amerikanac Tajson Gej, a tu će biti i sjajni Asafa Pauel.

I Bolt i Gej su u prethodnom periodu imali problema sa povredama – Bolt je pauzirao prethodnih mesec dana zbog povrede Ahilove tetive, dok je Gej odmarao sedam nedelja zbog povrede prepona.

"Poslednji put sam bio potpuno spreman u maju, na Jamajci. I Usain je, takođe, imao svojih problema. Kada trčite na vrhunskom nivou, ovakve povrede su veoma frustrirajuće. Razumem ga u potpunosti, jer sam i ja protekle dve sezone bio u sličnoj situaciji", rekao je Gej.

Bolt je u Lozani prvobitno nameravao da trči 200 metara, ali je u ponedeljak, posle konsultacija sa svojim doktorom, odlučio da ipak trči duplo kraću deonicu, koja je egzibicionog karaktera i ne boduje se za ‘Dijamantsku trku’.

Gej će, takođe, trčati 100 metara, ali dva dana kasnije u Gejtshedu. Obe trke predstavljaju uvod u njihov veliki obračun do koga bi moglo da dođe već u Štokholmu 6. avgusta, a ukoliko se to ne dogodi, njih dvojica će se sigurno sresti 27. avgusta u Briselu.
Beta
Međutim, u ovom trenutku, svi žele da vide da li su se dvojica sprintera potpuno oporavila od povreda.

Kako je bilo planirano, Bolt bi na 200 metara trčao protiv Amerikanca Valtera Diksa, koji je pre pet dana pobedio Geja na mitingu u Judžinu. Diks je tada trčao 19,72 (novi rekord mitinga i njegov drugi rezultat u karijeri). Međutim, bez Bolta, sjajnom Amerikancu najveća konkurencija će biti zemljak Ksavijer Karter.

Bolt je po dolasku u Švajcarsku saopštio da se potpuno oporavio, ali je evidentno da lekari još uvek insistiraju da Jamajčanin bude veoma oprezan.

Doktor mi je savetovao da ne trčim duže distance zbog krivine. Još uvek osećam blagi bol, ali samo ujutru”, rekao je Bolt, koji je dodao da mu u četvrtak rezultat neće biti u prvom planu.

On je ove sezone, 19. maja na mitingu u Daeguu, 100 metara pretrčao za 9,86 sekundi, što je drugi najbolji ovosezonski rezultat.

Želim da vidim gde sam sada. Nisam zabrinut, više sam uzbuđen što se napokon vraćam na stazu. Najvažnije je da bez problema završim trku i da izbegnem nove povrede”, ocenio je svetski rekorder na 100 i 200 metara.

Za razliku od Bolta, Gej je jasno rekao da se još uvek nije potpuno oporavio od povrede prepona.

"Situacija se polako popravlja, ali još uvek nisam potpuno spreman. Trenutno mogu da pružim 85 odsto svojih mogućnosti. Problem sa preponama još postoji, ali nema opasnosti da se povreda pogorša", objasnio je Gej.

Gej će na mitingu u Gejtshedu odmeriti snage sa Jamajčaninom Asafom Pauelom, koji je u odsustvu Amerikanca i zemljaka Bolta bio apsolutno dominantan na 100 metara. Pauel je na mitingu u Rimu postavio najbolji ovosezonski rezultat 9,82. On je u Oslu trčao i sjajnih 9,72, ali uz pomoć jakog vetra. Pauel ove sezone ne zna za poraz, pošto je pobedio u svakoj trci u kojoj je učestvovao.

"Radujem se novom duelu sa Pauelom. Priznajem malo sam zarđao, ali sam svestan da samo uz jake trke mogu da se vratim u formu", ocenio je Gej.

"Posle ove trke i uz nekoliko novih proba trebalo bi da sve dođe na svoje mesto. To je jedini način da se vratim u trkačku formu. Jedino se ja nisam takmičio ove sezone", dodao je Amerikanac.

Njegov protivnik Asafa Pauel ubeđen je da će, bez obzira na povratak Geja na stazu, u subotu ponovo biti najbrži.

"Tajson je sjajan sprinter, ali ja volim da se takmičim i želim da pobeđujem. Nikada se ne koncentrišem na svoje protivnike", istakao je Pauel koji, u ‘Dijamantskoj trci’ na 100 metara, ima dve pobede - u Dohi i Oslu, uz trijumf u egzibicionoj trci u Rimu.

"Sa njim ili bez njega ja ću sigurno trčati brzo. Jedina prednost je što ponekada u jačoj konkurenciji možete da pružite više. Međutim, ako ste pravi profesionalac uvek morate da pružite svoj maksimum, bez obzira na konkurenciju", rekao je Pauel.

"Treniram dobro, cele sezone znam samo za uspehe i samo želim da nastavim u istom ritmu. Cilj mi je da budem sve brži i brži, kako sezona odmiče", dodao je Pauel koga za stazu u Gejtshedu vezuju lepe uspomene, pošto je tu pre četiri godine izjednačio tadašnji svetski rekord (9,77).

Britanci Marlon Devoniš, Mark Luis-Fransis i Kreg Pikering će, takođe, trčati 100 metara, dok najbrži ostrvljanin Dvejn Čejmbers neće nastupiti zbog doping suspenzije.

Miting u Lozani počinje u četvrtak u 18 časova, dok je miting u Gejtshedu na programu u subotu, od 18:30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: