Trijumf Hamiltona u Kanadi

Vozač Meklarena Luis Hamilton pobednik je osme trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velike nagrade Kanade.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 13.06.2010.

19:36

Default images

Hamilton je do drugog trijumfa ove sezone, drugog na stazi “Žil Vilnev”, a 13. u karijeri, došao u vremenu od 1:33:52.456 sata ispred timskog kolege Džensona Batona.

Pored obojice vozača Meklarena na pobedničkom postolju u Kanadi našao se i Fernando Alonso u Ferariju, dok je Hamilton zahvaljujući pobedi preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ispred aktuelnog šampiona.

Za razliku od prethodnih trka u Montrealu ovoga puta na stazu nijednom nije izašao “sejfti kar”, ali uzbuđenja nije nedostajalo od samog starta pa do cilja. Osmu trku sezone u Formuli 1 obeležila je fantastična voznja Hamiltona, kao i odlična taktika Meklarena, kao i brojni kontakti u borbi za pozicije.

Posle vodeće trojice kroz cilj je prošao vozač Red Bula Sebastijan Fetel, kome je odmah potom nestalo goriva, a sledili su ga timski kolega Mark Veber, Niko Rozberg u Mercedesu, vozač Renoa Robert Kubica i Sebastijan Buemi u bolidu ekipe Toro Roso. Prvu desetoricu u Kanadi kompletirao je dvojac Fors Indije Vitantonio Liuci i Adrian Zutil.
Beta
Zbog promene menjača Veber je umesto sa drugog startovao sa sedmog mesta, a od starta je poveo osvajač pol pozicije Hamilton, ispred Fetela, Alonsa, Batona, Vebera, Kubice, Zutila, Šumahera, Nika Hilkenberga u Vilijamsu i vozača Zauber Kamuija Kobajašija. Kao što je i običaj u Montrealu start nije protekao bez incidenata pošto je došlo do kontakta između Vitalija Petrova u Renou i vozača Zaubera Pedra de la Rosa, odnosno Felipea Mase u Ferariju i vozača Fors Indije Vitantonija Liucija.

Sva četvorica su uspela da nastave trku, ali su bili primorani da već u drugom krugu odu u boks. Tada je viđeno i prvo odustajanje na trci pošto je Kobajaši udario u ogradu, dok je Veber pretekao Batona u borbi za četvrto mesto, a Šumaher Zutila i tako je došao do sedme pozicije.

Od vozača koji su bili među vodećima prvi je u boks otišao Baton, koji je startovao na mekšim pneumaticima, i to u sedmom krugu, a kada je Fetel već počeo da ga sustiže isto je učinio i njegov timski kolega. Hamiltona je u boks pratio Alonso, koji je u njemu i uspeo da ga pretekne, dok je vođstvo preuzeo Fetel ispred Vebera.
Beta
U samo nekoliko krugova Petrov je zaradio dve kazne ’prođi kroz’ i to zbog preranog starta, a potom i zbog izazivanja sudara sa De la Rosom posle starta. U boks je potom otišao i Kubica, a nekoliko krugova kasnije i Šumaher i iz njega je izašao odmah ispred Poljaka. Njih dvojica su nekoliko trenutaka bili paralelni, a onda su čak i zajedno izleteli na kratko sa staze, a Nemac je nešto kasnije morao u boks zbog kontakta sa Kubicom.

Veber je prvi put na zamenu pneumatika otišao u 14. krugu, a u narednom je to uradio i Fetel, pa je Nemac izašao iz boksa kao peti, odmah iza timskog kolege. Na prvoj poziciji prvi put u karijeri tada se našao Buemi, ispred Alonsa i Hamiltona. Britanac je na kraju 15. kruga uspeo da se nađe ispred Španca, dok je mladi Švajcarac ubrzo otišao u boks, pa je poredak tada bio: Hamilton, Alonso, Baton, Fetel, Veber, Kubica, Zutil, Buemi, Rozberg, Hilkenberg.

U 16. krugu odustao je vozač Ispanja rejsinga Bruno Sena, a potom je usledilo nekoliko mirnih krugova, pre nego što je došlo do borbe između Kubice i Zutila, iz koje je kao pobednik izašao Poljak. Ipak, pošto je vozač Renoa posle obilaženja blokirao put Nemcu kada je krenuo u boksu, taj potez se našao pod istragom stjuarta, ali je on samo dobio opomenu.
Beta
Alonso je nešto kasnije uspeo da se primakne Hamiltonu, koji je potom produžio u boks i na stazu se vratio kao treći. Krug kasnije na zamenu pneumatika otišli su Kubica, Baton i Fetel, a u narednom i Alonso, koji je iz boksa izašao iza Hamiltona, a ubrzo je trka bila gotova za De la Rosu zbog kvara na motoru.

Na polovini trke poredak je bio: Veber, Hamilton, Alonso, Baton, Fetel, Kubica, Rozberg i Buemi, s tim što Australijanac tada još uvek nije otišao po drugi put u boks. Veber je tada bio značajno sporiji od pratilaca, koji su ga sustigli do 50. kruga, a tada ga je ujedno Hamilton pretekao u borbi za prvo mesto.

Alonso, ipak, nije dobio priliku da se upusti u borbu sa Veberom jer je vozač Red Bula konačno otišao u boks i na stazu se vratio kao peti. Posle niza brzih krugova Baton se približio Alons, a potom ga i pretekao, a zanimljivo je da je u tim trenucima Hamilton obišao Šumahera, sedmostrukog pobednika trke u Kanadi, za jedan krug.
Beta
Do kraja trke viđeno je još mnogo duela u kojima je glavnu ulogu imao sedmostruki svetski šampion. Nemac je prvo pretekao Masu, uz kontakt, koji je bio ispitivan posle trke ali je prošao bez kazne, a potom i Liucija na isti način u poslednjem krugu. Ipak, potom su ga i Italijan i Zutil, drugi vozač Fors Indije, obišli pa je kroz cilj prošao kao 11. I dok je Šumaher zbog incidenta sa Masom bio pod istragom stjuarta izbegao kaznu, Brazilac je kažnjen dodavanjem 20 sekundi na vreme zbog neprimerene brzine u boksu, ali to nije uticalo na njegov plasman.

Iza Šumahera kroz cilj je prošao vozač ekipe Toro Roso Haime Algersuari, Hilkenberg i njegov timski kolega Barikelo, Masa, Heiki Kovalainen u Lotusu, Petrov, vozač Ispanja rejsinga Karun Čandok i Lukas di Grasi u Virdžinu. Uz Kobajašija, Senu i De la Rosu trku u Kanadi nisu završili ni vozač Virdžina Timo Glok i Jarno Truli u Lotusu.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Evrope ulicama Valensije 27. juna.
Beta
Rezultati trke za Veliku nagradu Kanade:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Meklaren 1:33:53.456
2. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 2.254
3. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 9.124
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 37.817
5. Mark Veber (Australija) Red Bul + 39.291
6. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes GP + 56.084
7. Robert Kubica (Poljska) Reno + 57.300
8. Sebastijan Buemi (Švajcarska) Toro Roso + jedan krug
9. Vitantonio Liuci (Italija) Fors Indija + jedan krug
10. Adrian Zutil (Nemačka) Fors Indija + jedan krug
11. Mihael Šumaher (Nemačka) Mercedes GP + jedan krug
12. Haime Algersuari (Španija) Toro Roso + jedan krug
13. Niko Hilkenberg (Nemačka) Vilijams + jedan krug
14. Rubens Barikelo (Brazil) Vilijams + jedan krug
15. Felipe Masa (Brazil) Ferari + jedan krug
16. Heiki Kovalainen (Finska) Lotus + dva kruga
17. Vitalij Petrov (Rusija) Reno + dva kruga
18. Karun Čandok (Indija) Ispanja rejsing + četiri kruga
19. Lukas di Grasi (Brazil) Virdžin + pet krugova
odustali:
Timo Glok (Nemačka) Virdžin
Jarno Truli (Italija) Lotus
Pedro de la Rosa (Španija) Zauber
Bruno Sena (Brazil) Ispanja rejsing
Kamui Kobajaši (Japan) Zauber

Najbrži krug:
Robert Kubica 1:16.972 (67. krug)

Generalni plasman vozača:
1. Luis Hamilton 109
2. Dženson Baton 106
3. Mark Veber 103
4. Fernando Alonso 94
5. Sebastijan Fetel 90
6. Niko Rozberg 74

Generalni plasman konstruktora:
1. Meklaren 215
2. Red Bul 193
3. Ferari 161
4. Mercedes GP 108
5. Reno 79
6. Fors Indija 35

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: