Milan Jovanović: "Imamo šansu za dobar rezultat"

Fudbalski reprezentativac Srbije Milan Jovanović, novo pojačanje engleskog Liverpula, istakao je da ’Orlovi’ na predstojećem Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi imaju veliku šansu da naprave dobar rezultat. Jovanović, koji je posle četiri sezone provedene u belgijskom Standardu prešao na ’Enfild’, istakao je da će jedan od ključnih faktora na Mundijalu biti atmosfera u reprezentaciji, ali i zdravstveni bilten nacionalnog tima.

Izvor: LB

Četvrtak, 20.05.2010.

00:08

Default images

Iza tebe su četiri sezone u Standardu.

"Proveo sam u Standardu četiri godine i verovatno je to najlepši period u mojoj profesionalnoj karijeri. Osvojio sam sve i na klipskom i na individualnom planu. Doživeo sam kompletnu sportsku satisfakciju i mogu biti veoma zadovoljan“, istakao je Jovanović

Od naredne sezone srpski reprezentativac će igrati u engleskom Liverpulu, sa kojim je potpisao trogodišnji ugiovor.

"Priča o mom transferu traje jako dugo i ta tema je u proteklom periodu bila aktuelna u praktično svakom prelaznom roku. Međutim, na kraju sam u Standardu ostao do kraja ugovora“.

U januaru si proglašen za najboljeg fudbalera Belgije.

"Bilo je jako emotivno. Fudbalska federacija Belgije i Asocijacija novinatra, pre svega sportski list ’Last njuz’ dali su mi originalni primerak „Zlatne kopačke“, kao nagradu za najboljeg igrača u 2009. godini. Bilo je zaista lepo, bio sam u društvu najboljih fudbalera Belgije svih vremena - Van Nimsta, Van Mura, Mišela Prudoma, kojih se verovatno sećaju stariji ljubitelji fudbala“.

"Samo lepe uspomene pamtim iz perioda koji sam proveo u Standardu. Belgijskoj javnosti i medijima sam bio neiscrpna inspiracija. Teme su, kao i uvek, bile šarolike. Sa druge strane, ja sam se uvek trudio da dam adekvatne odgovore, na moj improvizovani način. To je verovatno njima bilo jako interesantno. Moje viđenje stvari se često nije poklapalo sa mišljenjem većine i ja sam uvek govorio da nisam ’horski pevač’. Ipak, moram da kažem da je danas veoma teško opstati sa takvim stavom i takvom filozofijom. Možda sam ja imao sreće, pošto sam prvo pustio korenje, pa tek onda pričao“, zaključio je Lane.
Liverpul je jedan od najvećih evropskih klubova, kakva su tvoja očekivanja?

"Ja sve to doživljavam na jedan potpuno normalan način. Ja sam potpisao ugovor i tako sam završio lakši deo posla. Sada ostaje onaj teži deo, a to je da se izborim za svoj status u Liverpulu, što će biti jako teško“.

"Bez obzira na veoma lošu sezonu Liverpul je Liverpul. Tamo uvek igra 20-tak fudbalera vrhunskog kvaliteta i svi oni čekaju svoju šansu. Puno je utakmica i svi dobijaju šansu da se nametnu i ja baš tu vidim prostor da i ja egzistiram. Sama pomisao da ću igrati na ’Enfildu’ za mene je jedna velika inspiracija i priča za sebe“, zaključio je Jovanović.

"Međutim, moram da istaknem jednu veoma važnu stvar, da sam na tom putu izdržao sve pritiske. Stalno su drugi potencirali priču o mom transferu, dok sam ja to pokušavao da stišam. Informacije vrlo brzo stignu do novinara i javnosti i onda nije lako držati se po strani. Mislim da je moja najveća pobeda to što sam skoro tri godine igrao pod konstantnim pritiskom. Trebalo je naći tu motiva, ali sam izdržao do kraja“, dodao je on.
Posebno si vezan za novosadsku Vojvodinu.

"Vojvodina je moj klub, a Novi Sad je moj grad. Moram da se zahvalim treneru Milanu Đuričiću i svim igračima Vojvodine na fantastičnoj saradnji. Par puta sam trenirao sa njima i bio sam prijatno iznenađen načinom i sistemom rada. Treninzi, koji su uvek sa loptom, su mi veoma prijali“.

"Na žalost moram da primetim da se u Srbiji sve gleda kratkoročno i kroz rezultate. Međutim, da bi jedan trener napravio rezultate potrebno je vreme. Nemoguće je da neko impelementira svoju ideju i svoju filozofiju u jedan sistem za dva - tri meseca“.

"U Srbiji klubovi nemaju strpljenja i mislim da nisu dobre te česte promene trenera. Već imamo problema sa čestim promenama igračkog kadra. Mladi fudbaleri napuštaju zemlju i taj nedostatak kontinuiteta sprečava klubove da se pokažu i na međunarodnoj sceni“, ocenio je Jovanović.

Čini se da nije uvek lako podneti pritisak javnosti i navijača, koji često imaju nerealna očekivanja.

"Mi smo tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo imali prilike da osetimo česte promene raspoloženja kod navijača u Srbiji. Najdrastičniji primer je urtakmica sa Francuskom. Pre tog meča bilo je puno nadanja, do granice histerije, a posle su usledile kritike. Sa druge strane, posle duela sa Rumunijom su nas dizali u zvezde. Izgleda da nam je to ukorenjeno u duhu. Jednostavno takvi smo, euforični i moramo se navići na to“.
U proteklim kvalifikacijama reprezentacija Srbije je postala svojevrstan brend, ali su u poslednje vreme primetne nesuglasice na klupskom nivou.

"Reprezentacija se pokazala kao faktor pomirenja. Uspeli smo da ujedinimo navijače i iskreno se nadam da ćemo to isto uraditi i sa klubovima. Nije vreme da insistiramo na razlikama, ipak, sve to je lokalnog karaktera. Naš zadatak je da na najbolji mogući način prezentujemo Srbiju na međunarodnoj sceni. Ja lično ne osećam nikakve negativne vuibracije i to su stvari koje klubovi moraju da reše".

Međiutim, Laneta brinu neke druge stvari.

"Mene, kao sportistu, jedna druga stvar mnogo više zabrinjava, činjenica da u Srbiji još uvek postoje razni lobiji. Neverovatni su primeri u kojima neki igrači potenciraju kako njegove kolege dolaze do mesta u timu. Ja sam svojevremeno mogao da pređem u Crvenu zvezdu bez ikakvog obeštećenje i prave finansijske nadoknade za moj uloženi rad. Ipak, po mene je na kraju sve ispalo fenomenalno , iako sam otišao na drugu stranu, ali takvi primeri pokazuju da tu nismo na najvišem profesionalnom nivou, sve ostale stvari su relativne“, istakao je Jovanović.

Povrede Boška Jankovića i Ivice Dragutinovića stvorile su dodatne probleme selektoru Radomiru Antiću.

"Ti događaji su nam veoma teško pali. Ne samo zbog njihovih igračnkih kvaliteta, o kojima je izlišno pričati, već i zbog hemije koju smo zajedno stvorili. Tu je svako bitan. Naravno na neke stvari, ipak, ne možemo da utičemo. Međutim, nadam se da će svi ostali doći spremni na pripreme i da će oni ostati pozitivni. Ja sam još ranije govorio da će naš uspeh na Mundijalu u mnogome zavisiti od zdravstvenog biltena. Ipak, selektor Antić je napravio pravi potez time što je tokom kvalifikacija svima pružao šansu i pokazao da računa na sve igrače. On je tako svim reprezentativcima ulio samopouzdanje i pokazao da vrede, a to je veoma važno za balans u timu“, ocenio je Jovanović.

Nemci su bez sumnje najteži protivnik Srbije u grupi.

"Nemci uvek imaju isti pristup fudbalu. Na prvom mestu su disciplina i pripadnost i oni će sigurno ostaviti srce na terenu. Izlišno je pričati da li imaju kvalitet ili ne, to su sve prekaljeni fudbaleri i vodeći igrači u Bundesligi. Nema razloga da se plašimo, ako hoćemo da budemo veliki onda moramo i tu stepenicu da preskočimo i da savladamo jednu jaku reprezentaciju na velikom takmičenju.

Australija.

"Australije je za mene najveća nepoznanica. Svi znamo da gaje ostrvski stil igre, sa dugim loptama, puno prekida i uz jaku duel igru. Ipak, ne brinem pošto sam ubeđen da će stručni štab vrhunski odraditi svoj deo posle i do detalja ih analizirati i naći slabosti u njihovoj igri“.

Očekivanja na Svetskom prvenstvu.

"U Južnoj Africi moramo da koristimo iskustvo koje smo stekli na putu do SP. Nadam se da ćemo biti jako dobri. Nikako ne treba potceniti kvalifikacije. Svi znamo gde smo bili, a gde smo sada. Išli smo stepenicu po stepenicu, ali smo na kraju stigli do cilja. Bilo je tu i teških momenata, setimo se utakmice sa Rumunijom u Konstanci, mečeva sa Austrijom i Francuskom u Beogradu. Međutim, mislim da smo stekli iskustvo da se nosimo sa problemima i da u teškim momentima budemo pravi“.

"Sport treba doživeti kao viteštvo, a ne kao rat. U kvalifikacijama je tenzija rasla iz dana u dan i to je primer kako ne treba praviti atmosferu. Nisam siguran da smo se za duel sa Francuzima pripremali na pravi način. Treba biti realan i reći da je Francuska bila favorit u grupi, a da je sve ovo što smo mi napravili veliki uspeh. Međutim, kod nas je sve relativno, a mi smo često nerealni i samo priznajemo ako smo apsolutni pobednici. Treba da ostanemo na zemlji skromni i realni. Nadam se da imamo potencijala da napravimo iznenađenje, ali to ne treba da bude iznenađenje za nas nego za naše protivnike. Brazil, Španija, Argentina, Italija i Nemačka su tradicionalni favoriti, a mi našu šansu treba da tražimo iz senke“ zaključio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: