’Dakar’ 2010: Rezime druge sedmice

Rečnikom kladioničara - iz jedan u jedan. Vodeći sa prvog poluvremena ’Dakara’, Sainc, Čagin i Depre, odbranili su pozicije stečene nakon početnih sedam dana najveće planetarne trkačke avanture i okitili se najvrednijim i najsjajnijim uopšte dostupnim reli-rejd krunama: Španac premijerno, Francuz treći, a Rus čak šesti put. Volksvagen je izveo totalnu okupaciju podijuma, KTM je i pored ograničenja nastavio seriju započetu još 2001, a Kamaz dokazao da nema rivala u izradi trkačkih kamiona za ekstremne uslove. Idemo redom....

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2010.

23:25

Default images

Etapa 8: Antofagasta-Kopijapo - veza: 96 km, specijal 472 km

Restart nakon pauze bio je surovo buđenje sa drugim najdužim brzincem na ovogodišnjem ’Dakaru’. Podloga: zone peska, šljunka, kamenja i stvrdnute zemlje koje se smenjuju od početka do kraja etape. Kolonu motociklista poveo je Depre, a iza njega je krenuo Mark Koma, koji se, opterećen šestočasovnom vremenskom kaznom, u vreme odmora premišljao da li posle takvog fijaska vredi nastavljati. Uložio je žalbu i iščekivao njen ishod, za reli je dobro što nije odustao. Automobiliste je poveo Al-Atijah, kamione Čagin, osvajač šest od sedam etapa u prvom delu takmičenja.

Slavljenici etape bili su Lopes Kontardo, Peterhansel i Čagin. Vozač Aprilije je drugim osvojenim ispitom obradovao domaće navijače, a Ulevalseter je, zahvaljujući trećem vremenu dana, postao prvi Depreov pratilac. Siril se na kamenju namučio, udarci su oštetili i prednji i zadnji točak, pa je svojim delovima morao da pomogne ađutant Ruben Farija. Peterhansel se, očekivano, popeo za poziciju u generalnom i preskočio timskog kolegu Šišerija. Vodeći trio u automobiliskoj diviziji ostao je nepromenjen, samo je Sainc povećao distancu do Al-Atijaha na 14’35’’. Naser je znao da sebi ne sme da dopusti veće zaostatke - VW nije pribegao timskim naredbama o nenapadanju, ali su one mogućne ako rastojanja porastu. Zadovoljstvo Kamaza bilo je potpuno - u Kopijapo su stigli sa tri kamiona na prva tri mesta. A Stefan i Vladimir i dalje su poravnati po broju pobeda na ’Dakar’ brzincima, sada na koti 54.

Etapa 9: Kopijapo-La Serena - specijal 338 km, veza 209 km

Poslednji dan vožnje po Atakami počeo je sa 2h45 zakašnjenja. Jutarnja magla primorala je organizatora da za toliko odloži polazak i da, posledično, specijal prepolovi, kako bi što više takmičara dospelo do sledećeg bivaka. Zato se na štopericu se vozilo samo 170 km, ali sve kroz dine. Dvotočkaši su imali motokros start po grupama sa desetominutnim razmacima - prva je bila desetočlana, ostale su brojale po dvadeset takmičara. Etapa je prvo pripisana Komi sa prednošću od 4’, ali je rezultat docnije izmenjen u korist Deprea i obojici je upisano isto vreme. Siril je već uveliko bio neuhvatljiv, pa je glavna preostala borba imala da se vodi za drugu i treću poziciju u generalnom između Ulevalsetera, Lopes Kontarda i Rodrigeša.

Među četvorotočkašima se o pesak ’sapleo’ niko drugi do Peterhansel, nakratko se zaglavio na 95. kilometru specijala, i to posle dobrog tempa na otvaranju ispita. Francuz je sâm otkrio da je napravio početničku grešku i da ga je prevario busen ’kamilje trave’. BMW je iskazao potencijal kad se Šišeri umešao među Folksvagene, ali se na putu do La Serene Al-Atijahu baš ništa nije moglo. Kataranin je otkinuo gotovo 6 minuta od Saincovog vođstva i najubedljiviju etapnu razliku na ’Dakaru’ 2010. stvorio je na najkraćem brzincu. U bivaku je izjavio da nikad u životu nije toliko rizikovao, ali je ostvario zacrtani plan.
Karlosa je namučio gumi-defekt, a onda se zagubio i snašao se tako što je do finiša sledio oblak prašine koji je za sobom ostavljao Al-Atijah. Za takav dan i drugo vreme je odličan skor. Prošlogodišnji pobednik De Vilije ostvario je lični najbolji rezultat u dosadašnjem toku takmičenja prvi put se našavši među prvom trojicom. Ruski kamioni nisu parirali trostrukom trijumfu Tuarega: drugi put ove godine Kabirov je nadmašio Čagina, a ’bronza etape’ pripala je Iveku i Francuzu Žozefu Adui. Maršruta u nastavku prijaće svim pilotima sa klasičnim reli iskustvom, ali na njoj neće biti Kšištofa Holovčica: Poljak je morao da baci peškir u ring pošto je polomio zadnju osovinu, sa navigatorom nije osposobio Nisan za dalju vožnju, a servisni kamion ih je promašio.

Etapa 10: La Serena-Santjago - veza 112 km, specijal 238 km, veza 236 km

Put ka glavnom gradu Čilea opisan je kao tehnički prohtevan i zavojit. Na njemu je najbrži motociklista bio Mark Koma, iza njega su završili Fretrinje i Helder Rodrigeš na Jamahama. Saznalo se da je austrijska fabrika, kao odgovor na restriktore, Depreu i Komi stavila na raspolaganje agregate zapremine 730 cc. Takvu pomoć nema Ulevalseter, njegov klasični KTM 690 težak je preko 200 kg, usporen i lišen snage. Na užim i vijugavim sekcijama Aprilija i Jamaha snalaze se bolje. Norvežaninu brzinci tog tipa ionako nisu jača strana, zato Pal Anders sve jače oseća pritisak treće i četvrtoplasiranog.
Posle etape 9. Saincova prednost smanjena je na 8’36’’. Folksvagen nije aktivirao timska naređenja, a ’Matador’ je odgovorio u pravi čas, prvom ove sezone osvojenom etapom, šesnaestom otkako učestvuje na ’Dakaru’. Sva slavlja iz ranijih sezona nisu mu donela ukupni trijumf, izmenjeni pristup možda se pokaže kao rešenje. Karlos je Al-Atijahu odmakao na 10’06’’ i na cilju mu zamerio što je ’prečuo’ sentinel sistem i signal da se ukloni bržem. Pregrevanje kočnica nije sprečilo Peterhansela da dan završi na drugom mestu, ispred Marka Milera. Kataranin je sebi postavio zadatak da izgubljeno nadoknadi već na 11. etapi, koja opet favorizuje WRC vožnju, i da tu Karlosu otkine pet ili šest minuta.

Na startu ovog i narednih dana kamioni su ponovo razdvojeni od automobila; iz sigurnosnih razloga najveća vozila poslednja su puštena na uzane puteve. Na cilju uobičajen prizor: ponovo dva Kamaza ispred Iveka i Čagin ispred Kabirova. Osma ovogodišnja, 55. osvojena etapa u ’Dakar’ karijeri - ’Car’ je konačno stupio korak ispred Peterhansela i samostalni je rekorder. Ruski novinari ulovili su Francuza i iz njega iscedili tvrdnju da bi se i sam oprobao u kamionskoj diviziji, jedinoj koju na ’Dakar’ reliju još nije vozio. Možda baš u Kamazu!

Etapa 11: Santjago-San Huan - veza 211 km, specijal 220 km, veza 3 km

Napuštajući prestonicu sa šest miliona žitelja, kolona je krenula preko Anda, a onda ušla u pravu trku na teritoriji Argentine. Polovina brzinca vožena je na visini od preko 2.000 metara. Da bi se izbegli ’bliski susreti’, motociklisti su startovali četiri sata pre velikih četvorotočkaša. Izgledalo da je Mark Koma napravio navigacionu grešku na 13. kilometru, ali kad su i sedmorica pratilaca odabrala isto krivo skretanje, pokazalo se da je uzrok tome policajac koji je zatvorio pogrešan put. Na prva tri mesta u etapi našli su se ljudi koji tokom relija nisu viđani na najvišim pozicijama, ali su ovde vozili kuda treba: Frans Ferhufen, Džona Strit i Alan Diklo. Prvi trijumf za BMW motor od 2001. godine i prvi nakon povratka među učesnike ’Dakara’. Iako četvrti u dnevnom poretku, najviše je dobio Ulevalseter, jer se učvrstio kao Depreov prvi pratilac.

Moto trijumf BMW-a upotpunila je X-rejd ekipa, Šišeri nije ispustio vođstvo od prvog čekpointa (na petini brzinca) do San Huana. U početku su ga pratili Peterhansel, Orlando Teranova na Micubišiju i tek potom Folksvageni, De Vilijeov, pa Saincov. Etapa je praktično bila odlučena, a na cilju je Kataranin bio oko pet minuta bolji od konkurenta za ukupni trijumf. Španca su opet mučili gumi defekti, završio je dan tek deveti, u generalnom je ostao lider, ali je vođstvo spalo na 4’28’’. Vredan rezultat je drugo mesto Teranove (jedini ovogodišnji top-3 plasman Micubišija), iza kojeg je bio rangiran De Vilije, jedanaestog dana najbrži pilot Tuarega. U novoj dvostrukoj pobedi ruskih kamiona Kabirov je bio brži od Čagina i osvojio je 32. etapu karijere, a obojica su stigli ispred Žozefa Adue, koji je treći specijal u nizu okončao kao trećeplasirani.

Etapa 12: San Huan-San Rafael - veza 23 km, specijal 476 km, veza 297 km

Najduži dan Dakar relija 2010, najveća kilometraža na itinereru, total od 796 km. Gledaoci su zaposeli zonu finiša pa je specijal skraćen za 6 kilometara, pridodatih veznom sektoru. U moto diviziji je na osnovu analize GPS podataka ipak ispravljena brljotina nastala pogrešnim usmeravanjem vodećih na etapi 11. Za pobednika je post festum proglašen Koma, ispred Fretinjea i Ulevalsetera. Time je najviše dobio Lopes Kontardo, sada poravnat sa Norvežaninom, umesto sedam minuta iza njega. Na putu do San Rafaela Čileanac je iskoristio trasu pogodnu za lakše motore, Apriliji doneo treći ovogodišnji trijumf i novom rokadom u generalnom popeo se na poziciju dva. Osvajač etape kazao da je uoči relija ciljao plasman u prvih šest, a da će po svoj prilici konačni ishod biti podijum. Lišenu neizvesnosti u pogledu konačne pobede, trku motora je živom održao okršaj za mesta na postolju, a KTM kolege Koma i Depre obećali su Ulevalseteru pomoć u završnici.

De Vilije je, prema najavi, odmah po startu propustio Al-Atijaha i Sainca da bi im u slučaju nevolje poslužio kao brzo pokretno skladište rezervnih delova. A Karlos i Naser su se raspucali, Španac je sticao prednost i osvojio etapu, ali reli nije i definitivno prelomio, jer je Kataranin bio drugi, tek 52 sekunde iza. Možda je ’Matador’ mogao i brže, u bivaku se požalio da mu je prvo smetao Micubiši Nikole Mislana, a da ga je potom Robi Gordon izgurao sa trase i da je Amerikanca uspeo da prođe tek kada je Hameru pukla guma: „Gordonov mozak bio je isključen. On se ne bori ni za šta. Mogao sam da se prevrnem, u prašini ne vidite put.“ Omiljeniji Jenki, Mark Miler, stigao je treći, poredak etape bio je identičan onom u generalnom plasmanu, gde je pilote Tuarega #303 i #306 razdvajalo tek 5’20’’. Sve to nakon dvanaest dana, oko 4.000 prevaljenih trkačkih kilometara i sa još otprilike 570 km takmičarske vožnje da se stvar reši.
Kod ’velikih točkova’ Čagin je diktirao tempo i završio ispred Kabirova i Mardejeva. Rusi su stigli do četvrte trostruke pobede u 2010, a ’Car’ je etapnim trijumfom broj 56 krenuo da odmiče Peterhanselu. Baksuz dana? Verovatno Šišeri. Na BMW-u su na 63. kilometru specijala nastradali oslanjanje i transmisija i Gerlan je izgubio sat i po dok se nije ponovo uključio. Micubišiji francuske ekipe JMB Stradale morali su da usporavaju i staju jer im se pregrevao benzin, inače bi ishod brzinca po njih bio bolji. Ovaj tim jedini je sa svim automobilima i dalje u trci, Lanseri se dobro vladaju na tehničkim deonicama i najbolji su benzinci. Ekipa se nada da će dogodine imati na raspolaganju dizel motore i fabričku podršku iz Japana.

Etapa 13: San Rafael-Santa Roza - veza 76 km, specijal 368 km, veza 281 km

Pretposlednji dan u auto konkurenciji nije rešio ništa, već je samo postavio scenu za 14. etapu i najuzbudljivije ’Dakar’ finale u skorije vreme. Na rasporedu su bili ravan teren i pampe, očekivana je brza vožnja. U sedam ujutru motociklisti su krenuli prvi. Ulevalseter se posvetio totalnoj ofanzivi, rešen da napadne drugo mesto u generalnom i to se isplatilo. Norvežanin je završio ispred Deprea i Kome, prvi put osvojio brzinac na ’Dakaru’, povratio poziciju 2 i pred poslednji dan odmakao 4’22’’ Lopes Kontardu. Preostala je još jedna bitka, ona za peto mesto između Fretinjea i Dikloa - vozač Jamahe imao je da odbrani tri minuta prednosti.
Automobili i kamioni pošli su zajedno. Peterhanselu je pripala etapa (55. u karijeri), Šišeri je izvezao dobar specijal i postavio treće vreme. Važnija su bila zbivanja iza: Folksvagenovi jurišnici završili su na pozicijama 2 i 4, Al-Atijah je u kontakt vožnji otkinuo Saincu bitnih dva i po minuta i zaostatak u generalnom spustio na dostižnih 2’48’’. Kamaz je izvojevao petu trostruku etapnu pobedu, dan je pripao Firdausu Kabirovu (četvrti trijumf ove godine, 33. ukupno) ispred Čagina i Mardejeva.

Tenzije sa trase prenete su u bivak. Al-Atijah je tvrdio da je bio brži, ali je Sainc ignorisao signale sentinela i nije mu se sklonio. Španac je uzvratio optužbom da ga je Naser pretekao uz kontakt, a da je posle krivudao kako bi izbegao kontranapad. I jedan i drugi su cik-cak vožnju opravdavali potrebom da izbegavaju motocikliste. Kris Nisen, direktor VW motorsporta, diplomatski je smirivao strasti i ponovio da je glavni cilj kuće trostruka pobeda. U akciju je stupio i organizator, upriličivši sastanak na kojem je razmatrana startna procedura za finalni dan. Rešeno je da ni u redosledu, ni u vremenskim intervalima ipak ne bude izmena u odnosu na ono što predviđaju pravila. Vozači će na 14. etapi poći redom: Peterhansel - Al-Atijah - Šišeri - Sainc, a BMW-ovi piloti isticali su da će se, ako treba, skloniti s puta Folksvagenima, jer ne žele da na bilo koji način utiču na rasplet trke između dva najbrža Tuarega.

Etapa 14: Santa Roza-Buenos Aires - veza 166 km, specijal 206 km, veza 335 km

Poslednjeg dana očekivao se sprint jer ga teren omogućuje. Ništa posebno komplikovano nije zastupljeno na itinereru, ali su ulozi veliki: pobeda u auto diviziji, među dvotočkašima pozicije 2 i 3, odnosno 4 i 5. Portugalac Ruben Farija dobio je odrešene ruke i osvojio etapu. Ulevalseter je krenuo opreznije, strahujući za mus u zadnjoj gumi. Kad je video da će ovaj izdržati, pojačao je tempo na 170 km/h, obezbedivši drugo mesto na etapi i u generalnom. Lopes Kontardo nije hteo da rizikuje suviše, rešen da se zadovolji najnižim stepenikom pobedničkog postolja. Na poziciji pet Fretinje je s Jamahom od 450 cc odoleo Diklou na ’prigušenom’ KTM-u od 690 kubika.

Ono najvažnije bilo je rešeno još pre dana odmora - staloženo i iskusno Siril Depre osvojio je svoj treći Dakar reli. Afričkim pobedama iz 2005. i 2007. pridodao je prvu južnoameričku i dogodine će ponosno nositi startni broj 1. Posle tehničkih problema i kažnjavanja njegov arhirival Mark Koma morao je da se nosi sa velikim psihološkim pritiskom. Takmičenje je završio na 15. poziciji i za utehu je brojao osvojene specijale. Obećao je povratak 2011: „Čestitke pobednicima, dogodine se vraćamo. Nadam se da je sledeća sezona moja, ali za to moramo mnogo da radimo.
Al-Atijah je sprintovao. Na putu do četvrte etapne pobede u 2010. zabeležio je prosečnu brzinu od 152 km/h, najveću viđenu na ovogodišnjem ’Dakaru’. Vremena na prolazima pokazivala su da je najbrži, ali da ipak ne otima Saincu dovoljno sekundi da bi neutralisao zaostatak i izveo preokret. Jak vetar uklanjao je prašinu i vozačima gotovo uopšte nije smetao, bio je to problem manje. Dan i bitka pripali su Kataraninu, ali je rat i reli osvojio ’Matador’, sa najmanjom distancom ikad: samo 2’12’’ ispred timskog kolege i definitivno bez timske režije. Otkako su u istoj ekipi, Karlos je Nasera pobedio u sva tri okršaja: u Brazilu, na ’Putu svile’ i na ’Dakaru’.

Emocije su kod Sainca proradile i bilo je neobično slušati trofejnog i slavnog pilota kako izjave novinarima daje zadebljalih glasnih žica, zaštićen naočarima za sunce. Madriđanin se zahvalio navijačima iz Španije i svojoj porodici, kazao da je reli pokušao da vozi pažljivo, razumno i bez grešaka i podsetio na to koliko je radio i koliko postigao sa Folksvagenom. „Želeo sam da osvojim Svetski reli šampionat i uspeo sam, želeo sam da osvojim Dakar i to sam postigao, smatram da sam veoma srećan čovek,“ zaključio je ’Matador’.
Od 2005. je Madriđanin deo VW ekipe, od 2006. pokušava da osvoji naprestižniji reli izdržljivosti na svetu, lane je dospeo bolno blizu i još bolnije otpao iz konkurencije. U četvrtom pokušaju se sve složilo - vodio je od petog dana, jeste osvojio samo dve etape, prednost mu je rasla i opadala, ali čelo nije ispuštao. Trostruki trijumf Folksvagena obezbedio je Mark Miler, stekavši bronzu posle srebra iz 2009. Pratioci su Stefan Peterhansel i Gerlan Šišeri, piloti preporođenog BMW X-rejda. Tempo su imali, kvarove su skupo platili. Ostane li jezgro tima na okupu i, budu li im automobili pouzdaniji, dogodine cilj može biti ukupni trijumf. Svi Lanseri stigli su u Buenos Aires, tri u prvih 10 - cilj Micubiši privatnika je ispunjen. Pozicija 8 daleko je ispod očekivanja Robija Gordona, Amerikanac će za 2011. razviti 4x4 auto i sa njim nastupiti.

Kamiondžije su na cilju priredile malo iznenađenje. Ne, Kamaz nije ispustio ni jednu jedinu etapu ove sezone, ali je dan pripao Iljgizaru Mardejevu i posadi #505, ispred Van Ginkela (Ginaf) i Martina Macika (Liaz). Mora da je ekipa iz Tatarstana želela da nagradi čoveka koji je kolegama anđeo čuvar i prevozi im rezervne delove i pokaže da je i njihova treća violina bolja od ostatka sveta, kad joj se to dopusti. Stepen dominacije zastrašuje: Čaginov šesti trijumf Rusima je u kategoriji istovremeno rekordni deveti, Kamaz master pokorio je svih 14 brzinaca na itinereru 2010, najbolje plasirani oponent jeste holandski Ginaf, ali Van Flit je kao ukupno treći kasnio gotovo 11 sati!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: