EL: Provukli se Cibona i Žalgiris

Košarkaši Cibone i Žalgirisa su pobedama u poslednjem kolu obezbedili plasman u Top 16 fazu iz Grupe A uz Barselonu i Sijenu.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

22:46

Default images

Cibona je sa 73:71 pobedila Asvel i zahvaljujući pobedi Žalgirisa nad Fenerom (76:68) prošla dalje kao četvrtoplasirana. Litvanci idu dalje kao treći, dok je Barselona u derbiju grupe nadigrala Montepaski (85:70) i ostala jedini neporažen tim u prvoj fazi. Cibona, Žalgiris, Fener i Asvel su takmičenje završili sa po tri pobede, ali su u međusobnim duelima najbolji bili Hrvati i Litvanci.

Iz grupe C plasman u Top 16 fazu ostvarili su CSKA, Kaha Laboral, Makabi Elektra i Marusi.

Barselona – Montepaski 85:70 (22:15, 18:20, 20:14, 25:21)

FoNet
Katalonci su ponovo pokazali zašto su glavni favoriti za titulu prvaka Evrope. Ponovo su deklasirali rivala iako je to ovaj put bio Montepaski koji je doživeo samo jedan poraz u prethodnom delu takmičenja, i to upravo od španskog kluba. Barsa je ovom pobedom ostala jedini neporaženi tim u prvoj fazi, a svoj šou u ’Blaugrani’ ponovo je imao mladi Riki Rubio. Španski plejmejker je zabeležio ’dabl-dabl’ ubacivši 14 poena i upisavši deset asistencija. On je bio i najefikasniji igrač Barse, dok su Navaro, Vaskez i N’Dong ubacili po 13 poena. Vaskez je imao i sedam skokova te tri blokade.Sjajan je bio i Pit Mikael koji je uz deset poena imao i devet skokova. Najbolji kod gostiju bio je Dejvid Hokins sa 19 poena, Tajrel MEkintajer je dodao 16, a Lavrinovič deset uz osam skokova.

Fenerbahče – Žalgiris 68:76 (19:23, 18:20, 14:25, 17:8)

FoNet
Turski tim bio je favorit protiv Žalgirisa, ali su Litvanci sjajnom igrom u Istanbulu ipak stigli do pobede i iznenađujućeg plasmana u Top 16 fazu. Fenerbahče je dosta ulagao u tim poslednjih sezona, ali predvođen Hrvatima Rokom-Leni Ukićem i Gordanom Giričekom ipak nije uspeo da se plasira u drugu dazu takmičenja. Ukić, koji je prošle nedelje stigao u Tursku iz NBA lige bio je najefikasniji sa 20 poena, a imao je i šest skokova i četiri asistencije. Giriček je ubacio 16 poena i imao osam skokova, dok je Semih Erden zabeležio osam poena i deset skokova. Veoma raspoložene Litvance predvodio je Martinas Pocius sa 18 poena i po četiri skoka i asistencije, dok je Markus Braun ubacio 17 poena i imao pet skokova i četiri asistencije.

Cibona – Asvel Vilerban 73:71 (26:18, 20:18, 15:17, 12:18)

Zagrepčanima je samo pobeda protiv Asvela garantovala plasman u Top 16 fazu, bili kakva uz pobedu Žalgirisa, a od 4+ ako pobedi Fener. Cibosi su silno krenuli protiv Francuza pa su posle prvog poluvremena imali deset poena prednosti. Razliku su čuvali i u nastavku meča, ali onda je došao poslednji period u kojem su domaći igrači izgleda podlegli pritisku. Asvel to koristi pa čak dolazi i do prednosti, međutim, hrvatski predstavnik se ipak vraća u finišu i stiže do pobede vredne plasmana. Marko Tomas bio je najefikasniji igrač meča sa 24 postignuta poena (11/15 slobodna), a iznudio je čak 12 faulova. Džamont Gordon je ubacio 16 i imao po pet skokova, ukradenih, izgubljeni lopti i asistencija. S druge strane, najbolji je bio Ali Traore sa 16 poena i osam skokova. Erik Kembel je dodao 15, a Lukauskis 11.

Tabela:
1. Barselona.....................10/0
2. Montepaski.....................8/2
3. Žalgiris.............................3/7

4. Cibona..............................3/7
5. Asvel.................................3/7
6. Fenerbahče.....................3/7

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: