Kos: „Utakmice nameštaju igrači“

Slovenački anti-korupcijski ekspert i bivši fudbalski sudija Drago Kos rekao je u intervjuu agenciji „Beta“ da utakmice najčešće lažiraju sami igrači.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2009.

10:46

Default images

Kos je dodao i da u borbi protiv korupcije najviše mogu da urade sportske organizacije. Kos je rekao da sudijama u Evropi često nude razne usluge, uključujući i seks, a da vladajuće fudbalske organizacije, UEFA i FIFA, ne rade dovoljno protiv toga.

"Nijedna policija ili tužilaštvo neće moći da reši taj problem. Oni će moći da odseku vrh ledenog brega, ali će problem ostati. Najviše mogu da urade sportske organizacije, ali one ne rade ništa", rekao je Kos.

Kos, koji je i predsednik slovenačke Komisije za sprečavanja korupcije, kazao je i da sportske organizacije na prostoru bivše SFRJ ne čine "gotovo ništa" u borbi protiv fudbalske korupcije.

Kos je rekao da postoji niz preventivnih akcija koje bi mogle da spreče masovno lažiranje utakmica, ali ne i da sasvim eliminišu taj problem.

"Ako bi, recimo, igrači dobijali zagarantovane plate, ne bi bili prisiljeni da se upuštaju u takve stvari. Kod nas u Sloveniji utakmice se najčešće nameštaju tako što se igrači klade sami protiv sebe i time zarađuju novac koji bi inače trebalo da dobiju po ugovoru", rekao je Kos.

Opšte je mišljenje da su kladionice najodgovornije za najnoviji skandal koji je potresao celu fudbalsku Evropu. Sumnja se da je širom Evrope namešteno oko 200 utakmica, uključujući i neke u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evropa, zbog čega je pod lupom i slovenački Interblok.

Hapšenja je bilo u Nemačkoj, Švajcarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, a istrage i u drugim evropskim zemljama.

Mediji do sada nisu poslednju aferu povezivali sa fudbalom u Srbiji, u kojoj su sportske kladionice jako popularne.

"Broj kladionica nikako ne utiče na celu ovu aferu. U Sloveniji, gde svako zna svakog, opšte je poznato da igrači i funkcioneri klubova idu u inostranstvo da se klade. Tako da bi eventualna takva akcija morala da obuhvati celu Evropu, a o tome je nemoguće i pričati", rekao je Kos, koji je i predsedavajući Grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije.

Kos je radio i kao fudbalski sudija UEFA, zbog čega je do 2006. godine delio pravdu na mnogim utakmicama, uključujući i one u međunarodnim takmičenjima, pa i na reprezentativnom nivou.

Poslednju je sudio u Beogradu 2006. godine, kada je reprezentacija Srbije i Crne Gore pobedila Urugvaj sa 1:0 u prijateljskoj utakmici pred Svetsko Prvenstvo u Nemačkoj.

"Direktno mi tokom sudijske karijere mito nije nuđen... Ali sve zavisi od toga šta podrazumevate pod mitom. U istočnoj Evropi sudijama često nude svakojake usluge, od seksa pa nadalje. Sve računajući da će arbitar biti mekši prema domaćinu. Treba biti obazriv", rekao je Kos.

Njega u celoj aferi najviše čudi to što se sada "svi prave iznenađeni", iako se o lažiranju mečeva govori već godinama. "Problem je što to niko nije ozbiljno shvatao", rekao je Kos.

Javnost često za korupciju u fudbalu krivi upravo one koji bi trebalo da brinu o integritetu tog sporta – FIFA, UEFA, ali i najrazvijenije fudbalske zemlje i klubove.

Na pitanje koliko svi oni zaista doprinose lažiranju susreta, Kos je imao kratak odgovor: "Reći ću vam samo da ja nemam suviše poverenja ni u UEFA ni u FIFA".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: