Maradona prvi, ruka Anrija peta

Eurosport je objavio listu najčuvenijih golova koji su postignuti posle igranja rukom. Prva je Maradonina 'Božja ruka', a Anrijeva 'bravura' je na petom mestu.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2009.

14:43

Default images

Pogodak francuskog fudbalera Vilijama Galasa u revanš susretu baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi protiv Irske, o kome se proteklih dana puno priča i piše, ušao je na peto mesto Eurosportove liste pet najčuvenijih pogodaka postignutih nakon igranja rukom.

Na pomenutoj listi prvo mesto zauzeo je gol aktuelnog argentinskog selektora Dijega Armanda Maradone protiv Engleske u četvrtfinalu šampionata sveta 1986. godine u Meksiku.

Ovaj pogodak, kojim je savladan engleski čuvar mreže Piter Šilton zasenio je čak i prelep gol Maradone na istoj utakmici, kada je jedan od naboljih fudbalera svih vremena u prodoru preko pola terena iz igre izbacio petoricu Engleza i majstorski zatresao mrežu protivnika.



jedan od ličnih izbora za najčuveniju igru rukom

Izabranik argentinskog selektora Lionel Mesi gotovo identičnim pogotkom u dresu Barselone protiv gradskog rivala Epanjola odlučio je šampionsku trku u Španiji 2007. godine pokazavši tada i šta je sve naučio od idola.

Treće mesto na pomenutoj listi zauzeo je još jedan "gaučos", prvotimac madridskog Atletika Sehio Kun Aguero, koji je 2006. godine u meču sa Rekreativom iz Huelve umesto kao fudbaler, reagovao kao odbojkaš.

Jedan od najpoznatijih golova postignutih rukom novijeg doba postigao je kapiten Reala Raul Gonzales Blanko 2001. godine u veoma uzbudljivom meču Lige šampiona u kojem su Madriđani na svom terenu savladali Lids Junajted sa 3:2. Raul je na pomenutoj utakmici optvoprio seriju golova, a na novinarsko pitanje je li rukom matirao Najdžela Martina, odgovorio je lakonski - "ni slučajno".

Tragično primljen gol u susrteu sa Poljskom 1993. godine, delo Jana Furtoka, koštao je reprezentativce San Marina osvajanja istorijskog boda u kvalifikacijam za šampiona sveta u SAD. Igranje rukom Furtoka, međutim, nije puno pomoglo Poljacima, koji se nisu plasirali na najveće fudbalsko takmičenje 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: