Muke BiH u Lisabonu

Reprezentacija Portugala bila je favorit protiv BiH u baražu za plasman na SP, ali kao domaćini prvog meča potrudili su se da gostima bude još teže.

Izvor: B92, Sportin.ba

Nedelja, 15.11.2009.

23:45

Default images

Dopisnik portala Sportin.ba, Sinan Sinanović posvedočio je sa čime su sve imali problema reprezentativci, novinari i navijači BiH. „Naše igrače na aerodromu su tretirali kao taoce. Umesto uobičajne rutinske kontrole više od sat vremena trajale su provere. Kulminacija necivilizovanog, nedemokratskog, primitivnog ponašanja odigrala se kada su igrače skoro dva sata držali na pisti“.

„Navodno čekala se neka dozvola. Moguće. Čak i da je to istina, bilo je nehumano držati stotinjak ljudi, mladih osoba, fudbalskih profesionalaca, koji su se umesto u aerodromskoj zgradi, ’kuhali’ u avionu. Pre toga, prolazeći kroz brojne kontrole igači, novinari i ostali skidani su skoro do kože, oduziman je higijenski pribor, pretresale torbe...“

Sinanović je posebno istakao incidente pre, tokom i posle utakmice kada su igrače BiH maltretirali čak i redari na stadionu ’Luš’, a nisu pošteđeni ni novinari.

„Posebna priča bili su redari i ostali koji su naše igrače vrijeđali i maltretirali na putu od svlačionice do terena. Neki su se BiH igrači žalili da su ih pljuvali i na rasističkoj osnovi vređali portugalski igrači. Ni novinari nisu ništa bolje prošli. Nakon što su nas iskrcali između, kako su ih nazvali ’najtežih’ portugalskih navijača, po akreditacije se moralo preprešačiti preko dva kilometra. Najpre nas je autobus, kao kakvu grupu turista vozao oko stadiona, onda nas ostavio kod pres ulaza. I onda novo vozanje“.
sportin.ba
„Do pred sam početak meča bosanskohercegovačke medije domaćini nisu hteli pustiti na stadion. Desetak minuta pred samim komentatorskim pozicijama, novinari su dodatno proveravani. Kolega Marjan Mijajlović je najgore prošao. Njega su domaći navijači tokom cele utakmice gađali zastavicama, flašama, kovanicama. Ništa bolje nisu prošle ni kolege Avdo Avdić sa Federalne televizije te tehnička i komentatorska ekipa BHT1 kojima je na aerodromu oduzeta potrebna oprema na nekoliko sati“.

Pod presijom su bili i navijači, a neki od njih su i teže povređeni.

„Jednu grupu navijača redari nisu hteli pustiti na stadion skoro celo prvo poluvreme. Nisu im dozvolili da unesu transparente na kojima su bila imena gradova odakle dolaze. Neki ni sa ulaznicama nisu mogli ući. Mnogi navijači su prošli sa lakšim i težim povredama ali najgore je prošla jedna devojka koja je bila meta domaćih huligana samo zato što je bila pokrivena šalom i zastavom reprezentacije BiH. Bila je sva u krvi sa težim povredama i tek nakon brojnih poziva upomoć redari su pozvali hitnu pomoć kako bi se neretnoj ženi ukazala pomoć“.
Beta
Sinanović se osvrnuo da se ovo dogodilo u zemlji koja važi za jednog od najboljih organizatora sportskih takmičenja.

„Ovo se možda i moglo očekivati u nekoj necivilizovanoj zemlji, ali niko nije mogao ni pomisliti da će nam se ovo desiti u zemlji koja je ne tako davno bila domaćin Evropskog prvenstva (2004). Iako su Hasagić, Spahić, Nadarević, Rahimić, Muslimović, Pjanić bili odlični, ipak pravi igrač utakmice jesu fenomenalni navijači. Oni su se još jednom pokazali kao heroji“.

Po dolasku u Sarajevo, Emir Spahić, kapiten reprezentacije, dao je izjavu u ime igrača.

„Imam kartone i neću igrati, ali ću biti uz tim, uz svoje prijatelje i saigrače. Obećao sam da ćemo poginuti, potrošiti poslednju kap krvi i u fer igri izboriti pobedu. Portugalcima neće pomoći ove provokacije kojima smo bili izloženi. Molim sve Bosance i Hercegovce da nas bodre, da budu uz nas kao i do sada, obećavam da ćemo u sredu zajedno slaviti najveći uspeh naše reprezentacije“, izjavio je reporteru ’Sana’ kapiten Spahić.

I Miroslav Čiro Blažević bio je pod utiskom maltretiranja od strane Portugalaca, te dirnut podrškom i dočekom na aerodromu.

„Vi ste najbolji na svetu, zbog vas ćemo učiniti sve za pobedu. Portugalci su nas vređali, ali ništa im neće pomoći. Zgazit ćemo ih u Zenici“, poručio je ’trener svih trenera’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: