Slobodan Klipa za B92: "Imam veoma talentovan tim"

Do početka nove sezone u NLB ligi ostalo je još pet dana, a Srbija će ove godine imati pet predstavnika – Partizan, Crvenu zvezdu, Hemofarm, FMP Železnik i Radnički (bivši Lajons). Seriju intervjua sa trenerima srpskih klubova na Jadranu započinjemo razgovorom sa Slobodanom Klipom, trenerom FMP-a. Klipa za B92 govori o pripremnom periodu, potencijalu svoje ekipe, stilu igre koji planira da forsira, ali i o tome kako drugi klubovi uzimaju igrače koje FMP ’stvori’.

Izvor: Saša Ozmo

Utorak, 06.10.2009.

01:06

Default images

Trener FMP Železnika zadovoljan je pripremama, ali žali što nije imao sve košarkaše na raspolaganju.

„Imamo dobar tim, isti kao prošle godine, ali iskusniji i pametniji za jednu sezonu. Zadovoljan sam načinom na koji su odrađene pripreme. Mislim da smo dosta napredovali kao ekipa uprkos tome što smo imali mnogo problema sa povredama – Filip Čović se doduše priključio još na Zlatiboru u prvoj fazi priprema, ali Labović tek poslednjih 20 dana trenira sa timom. On je individualnim treningom došao do fizičke spreme potrebne za rad sa timom. Uz to, Raduljica i Samardžiski su nam se kasnije pridružili zbog Evropskog prvenstva u Poljskoj“.

Ekipa je sastavljena isključivo od mladih košarkaša, što odlučujuće utiče na stil igre ekipe iz predgrađa Beograda.

„Želja svih nas u FMP jeste da igramo čvrsto u odbrani, a da u fazi napada igramo brzo. Jednostavno, mislim da mlad tim kao što je naš, gde najstariji igrač ima 23 godine, nije sposoban da pozicionim napadom izgradi određene situacije i dođe do koša. Dakle, poenta je da mladost iskoristimo kako bismo igrali agresivno i brzo“.
Prošle sezone FMP je bio osmi na tabeli NLB lige i nije izborio plasman u Evrokup. Umesto toga ’panteri’ će igrati Evročelendž, ali Klipa ne smatra da će to biti hendikep za tim.

„Mnogo naših igrača ima dovoljno iskustva i igrali su često protiv kvalitetnih protivnika. Već smo učestvovali u ULEB kupu (bivši Evrokup), a imali smo i jake prijateljske utkamice. To je jedna stvar, a druga je da su oni kroz reprezentativne nastupe osetili kako je igrati protiv najboljih i najtalentovanijih košarkaša. Zato mislim da se činjenica da ne igramo u Evrokupu neće odraziti na našu igru“.

Klipa je oduševljen potencijalom tima koji predvodi.

„Verujem u svoj tim i mislim da nemamo nekih prevelikih nedostataka. Iako smo mladi, istovremeno smo iskusni jer svi odavno igraju zajedno i većina je već igrala na prvoligaškom nivou. Zaista imamo mnogo talentovanih košarkaša, a taj talenat može se pretočiti u kvalitet u vrlo kratkom roku. Evo, Raduljica je postao i seniorski reprezentativac iako nije odigrao na visokom nivou prošle godine u klubu. Tako postoji šansa da neko drugi 'eksplodira' ove sezone. Ponavljam, radim sa vrlo talentovanim momcima koji na svakom treningu pokazuju da je košarka umetnost i da imaju potencijal da postanu veliki košarkaši“, kaže Klipa i izdvaja one koji bi trebalo da ponesu najveći teret:

„Predvodnici ekipe biće najstariji igrači, što je i logično. Pre svega Labović i Samardžiski, a potom Raduljica, Protić i Jeremić, oni imaju obavezu da preuzmu odgovornost u odlučujućim momentima i da pomognu u razvoju mlađim igračima. Jedno je sigurno, nećemo dovoditi nijednog stranog košarkaša jer je naša politika da se oslanjamo isključivo na igrače iz FMP-ovog sistema. Primarni cilj nam je da igramo dobru i lepu košarku, da igramo ravnopravno sa svima i da ostvarimo bolji plasman nego prethodne godine“.
Mladen Jeremić bio je superioran u mlađim kategorijama, ali čini se da su 21-godišnjeg beka po kvalitetu pretekli neki od kojih se nije toliko očekivalo. Klipa nudi razloge za to i uveren je da će Jeremić postati vrhunski košarkaš.

„Mnogo očekujem od Jeremića, mislim da je on jedan od kvalitetnijih srpskih šutera i da je pred njim fenomenalna karijera. Bio je sputan prevelikim angažovanjem u mlađim reprezentativnim kategorijama. Nismo uspeli da nađemo vreme za njegovo individualno usavršavanje, posebno po pitanju snage i jačanja nogu jer je imao mnogo problema sa povredom kolena. Pod bolovima je trenirao i igrao, bio je neprestano na terapijama, igrao pod injekcijama, preskao treninge... Zbog svega toga i nije igrao na Univerzijadi i sada je prilično ojačao noge i nema problema sa kolenima. Sudeći po onome što sada prikazuje na treninzima i utakmicama, mislim da je na putu da postane, uz Tripkovića, najbolji šuter u Srbiji“.

Dvojica najmlađih u taboru FMP-a su Dejan Musli (1991. godište) i Andreja Milutinović (1990.). Trener Železnika kaže da će obojica imati priliku da se dokažu.

„Milutinović ima više šansi da igra i potrebniji je timu jer na poziciji centra vlada jaka konkurencija, tu su Samardžiski i Raduljica. Ipak, iako oni možda pomalo 'zatvaraju' Muslija, on ima neverovatnu sreću da sa takvim centrima trenira jer može mnogo da nauči od njih. Sigurno je da će obojica dobiti priliku da se dokažu“.
Klipa je potom ukazao na veliki problem koji ima FMP kada želi da se upusti u borbu za titule, a to je da ne može da računa na veliku pomoć države.

Ukoliko bi sadašnji tim ostao na okupu i sledeće sezone, garantujem da bismo se borili za trofeje. Međutim, ne znam koliko je to izvodljivo s obzirom da država nije milostiva prema FMP-u. Ona možda pomogne Zvezdi i Partizanu, ali nama vrlo malo. Ja moram da istaknem da FMP trenutno obavlja državni zadatak, a to je rad sa mladim igračima. Ono što bi država trebalo da čini kroz finansiranje i organizaciju, to je na sebe preuzeo FMP Železnik. Imamo koledž, radimo sa decom od 12-18 godina, ali od toga nemamo naročitu korist jer nam sa 18 godina uzimaju najtalentovanije igrače i oni ne igraju za nas u seniorskoj konkurenciji“, rekao je Klipa misleći pre svega na Nemanju Aleksandrova (otišao u Zvezdu), Milana Mačvana (Hemofarm) i najskoriji primer Branislava Đekića (Partizan).

„Iluzorno je danas ulagati u mlade igrače, vidite samo Zvezdu i Partizan. Zvezda je digla ruke od mladog tima jer im se to ne isplati, a Partizan je još davno odustao od ozbiljnog rada sa mlađim kategorijama. Očigledno je da je bolja varijanta uzeti od drugih najkvalitetniju decu... Zaista ne znam koliko će FMP imati snage i volje da radi na način kao do sada“, objasnio je problem Klipa i potom ponudio rešenje:
„Postojao je Registracioni pravilnik po kojem je junior bio obavezan da sa 18 godina potpiše ugovor sa matičnim klubom, ukoliko mu se ugovor ponudi. Tog pravila više nema. Očigledno je da se pravilnici prave prema meri bogatih i moćnih, kako u Evropi tako i u Srbiji. Oni koji odlučuju o tome prave pravilnike prema svojim potrebama. Rešenje je da se vrati prethodno stanje. U situaciji kakva je sada proizvodnja igrača se ne isplati i navodi prave prozivođače košarkaša kakav je FMP da rade isto što i drugi rade. Mislim da će srpska košarka biti u velikim problemima ako FMP i neki drugi prestanu da prozivode igrače. Mada, mislim da ti drugi već polako gube bitku sa raznim pravilnicima dok se FMP još uvek bori. Videćemo do kada...“.

Trener FMP-a smatra da je vrlo širok krug favorita za plasman na 'fajnal-for' Jadranske lige.

„Pre svega, tu se izdvajaju državni, evroligaški projekti, kao npr. Olimpija i Cibona, gde država staje iza klubova. Oni jesu sada u nekim problemima, ali mislim da će to da prevaziđu. Tu su, naravno, i Partizan i Zvezda, mada mislim da je i Budućnost u nekoj meri državni projekat, i Podgoričani imaju veoma dobar tim. Ipak, četiri tima koja sam prvo naveo, oni imaju najveći budžet i najveći su favoriti. Tu je još i Hemofarm, koji ima dobar budžet i tim koji je dugo na okupu. Ne bih otpisivao ni FMP, mislim da mnogima možemo da pomrsimo račune, kao ni Zadar, koji igra odlično u pripremnom periodu“.

FMP Železnik je u prvom kolu trebalo da igra sa Partizanom, ali je taj meč pomeren za 26. decembar zbog turneje ’crno-belih’ po SAD-u. Zato će ’panteri’ prvi zvanični meč ove sezone, baš kao i prošle, igrati sa Crvenom zvezdom u Železniku 13. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: