F1 u Singapuru: „Do poslednjeg daha, do poslednjeg minuta“

Velika nagrada Singapura 2008. trebalo je da bude upamćena kao istorijska premijera Formule 1 pod veštačkim osvetljenjem, a ostaće u sećanju kao prvi gran pri zvanično završen neregularnim rezultatom, trka čijim se tokom manipulisalo i u kojoj se jedan vozač namerno slupao da bi strategiju timskog kolege učinio pobedničkom. Za prekrajanje plasmana je prekasno, nastalu štetu nemoguće je ispraviti. Epilog: dve egzekucije, jedna abolicija i sankcija koja to i nije...

Izvor: B92

Petak, 25.09.2009.

14:17

Default images

Reno je prošao odlično, uslovna suspenzija i nije nikakva kazna. Kako stoji u obrazloženju odluke Svetskog saveta auto-sporta, za njenu aktivaciju bi Francuzi morali da naprave prestup kalibra singapurskog, a to oni ni ludi neće učiniti. Briatore i Simonds blagovremeno su bačeni preko ivice palube, što je, bez sumnje, bio preduslov za ovako blag tretman. Verovatno je Reno blagovremeno savetovan da se dvojice prokazanih liši sâm - ako je FIA mogla da sugeriše novim timovima da se za 2010. ne prijavljuju bez dogovora s Kosvortom, šta ju je koštalo da Francuzima ’šapne’ kako da se postave?

Pošteda je, istina, bila nužna kako se Reno ne bi isprovocirao na odlazak iz Formule 1. U nagađanjima o naslednicima Italijana i Engleza na pozicijama šefa tima, odnosno direktora inženjeringa pominjani su Alan Prost, Krejg Polok i Dejvid Ričards. Nasuprot spekulacijama, na najodgovornije dužnosti imenovani su ljudi iz kuće, i to u vidu privremene uprave koja će potrajati do kraja sezone. Prvi čovek ekipe postao je Bob Bel, dosadašnji tehnički direktor.
Daleko smo od toga da znamo celu istinu o Singapuru 2008. Ona očigledno nije ni bila cilj istrage, već se išlo na to da se Briatoreu skine glava, Simonds kazni, a Reno poštedi. Ako jedan od učesnika procesa, Muhamed bin Sulajem, predsednik Auto-kluba Ujedinjenih Emirata, otvoreno kaže da je presuda doneta još pre saslušanja i da se pre 21. septembra uveliko pregovaralo sa svim stranama, izrečeni zaključak je neizbežan. Simondsova reputacija je ukaljana, no njemu su vrata vrhunskog sporta ponovo otvorena kroz 5 godina. Flavio je - gle čuda - prošao gore: ni u kakvom svojstvu ne sme se pojavljivati ni u jednoj disciplini ili šampionatu pod patronatom FIA, čak je i formalno persona non grata. Takođe, vozačima čiji je menadžer, ili sa kojima je na bilo koji način povezan, biće ukinuta superlicenca.

Mark Veber bio je njegov pulen: „Flavio je brinuo o meni 11 godina, za mene je bio senzacionalan i neću da radim ni sa kim drugim ako ne mogu s njim. On je vrlo dobra ličnost za naš sport i mnogi se s time slažu.“ Australijanac nije jedini koji misli da će F1 svet biti siromašniji bez Flavia. U prilog nekoj vrsti smanjenja kazne istupio je Luka di Montecemolo, a i Berni Eklston, Briatoreov prijatelj, saradnik, moguće i uzor, smatra da je sankcija ’definitivno previsoka’, te da je Italijan pogrešio što nije priznao krivicu i uz pokajnički nastup probao da prođe jeftinije. Nema šanse da mišljenje ovako važnih igrača prođe nezapaženo, pomilovanje je verovatno, samo ne uskoro.
Za Francuze nema ni novčane kazne, čak ni obaveze povraćaja para isplaćenih na ime neregularno stečenih konstruktorskih poena. Razumljivo: finansijski udarac u kriznim vremenima mogao bi da navede šefove kompanije da stave tačku na F1 poduhvat, a posle kapitulacije Honde i BMW-a bilo bi preglupo isterivati još jednog proizvođača. Ponovo Bin Sulajem: „Moram da budem lojalan i svojoj zemlji i auto-sportu. Moja je dužnost zaštita ulaganja Abu Dabija u Formulu 1 (poslednji gran pri ove sezone), to je velika predstava i potrebni su nam timovi.

Proces je izgledao kao predstava u kojoj su svi glumci dobro znali svoje uloge: Reno nije ni pokušao da se brani, niko nije pridao previše važnosti tvrdnji da je Nelsinjo Pike, idejni tvorac cele režije na trci. Ovaj najbeskarakterniji lik koji se ikada pojavio u bolidu Formule 1 uživao je imunitet, stečen zahvaljujući spremnosti da cinkari. I odvratno je saznanje da će se iz svega izvuči nekažnjen. To što je za Formulu 1 neupotrebljiv - nadajmo se zauvek - nije nikakva sankcija. Čuje se da će junior okušati sreću u Americi, ako ima pravde, ne bi mu trebalo dopustiti ni da cepa karte na ulazu nekog od autodroma.
Bivši F1 pilot, Derek Vorik, o ovoj aferi i njenim posledicama ima stav isuviše zanimljiv i originalan da bismo smeli da ga preskočilmo: „Nikada, nikada, nikada ne bih ponovo angažovao Pikea. On je prekršio poverenje tima o dogovoru koji je s njim imao, to je skandalozno i to je nešto s čim će morati da živi celog života. I ja bih mogao da ispričam nekoliko priča, da napišem nekoliko knjiga, ali reč je o poverljivim stvarima koje sam usput doznao. Da li bih se slupao za svog kolegu? Ne, ali i Nelson je mogao da odbije, trebalo je da odbije. Voleo bih kad bi ga FIA suspendovala zauvek.

Iznenađen sam da je Flavio bio toliko lud da dopusti sebi da dospe u ovu situaciju. Ne možemo imati Formulu 1 punu Kimija Raikonena, jer bi to bio najdosadniji sport na svetu. Flavio je - voleli ga ili ne - kontroverzna figura, bio je i na prednjim i na zadnjim stranama štampe, što je dobro za Formulu 1. Peta Simondsa dobro poznajem, njegovi standardi i nazori su jako visoki, ovo će na njega delovati uništavajuće.“ Tako vozač kojem je sedište Lotusa izmaklo jer je Sena verovao da ekipa nema dovoljno resursa za dvojicu vozača i na njegov dolazak stavio veto.
Kad je trka u Singapuru već bila ’nameštena’, u kojoj meri je šampionat 2008. regularan? Ferari bi možda i u normalnim okolnostima zabrljao u boksu i upropastio Masu, ali ideja da se moglo dogoditi i drugačije očigledno pecka Hamiltona, lanjskog osvajača trećeg mesta i vrlo važnih šest bodova. Luis je do Pikeovog pohoda na zid bio iza Felipea i sad se osetio prozvanim: „Zasluženo sam svetski prvak, imam broj jedan na automobiu i zaslužio sam ga. Prošle godine su se dešavale kazne koje su meni oduzimale bodove, ja još uvek mislim da sam pobedio u Belgiji.

Lotus #13, Zauber #14

Trinaesti tim u sezoni 2010. biće Lotus. Kakvo ime, kakva tradicija, kakve uspomene... Neko ih pamti iz epohe Klarka i Grejema Hila u ’britanskom trkačkom zelenom’, neko kao prvi tim koji je dobio sponzorske boje ’gold lif’ cigareta i u crveno-zlatnom izdanju dao pobednički auto nesrećnom Johenu Rintu. O mitskim crnim bolidima sa zlatnim JPS slovima nepotrebno je trošiti reči - u njima su lovore sticali Fitipaldi, Peterson, Andreti i Sena, za mnoge su oni bili prvi kontakt sa svetom Formule 1 i ostali prva asocijacija na sport.
Danas je Lotus vlasništvo malajskog Protona. F1 ekipa za Maleziju ima karakter nacionalnog i državnog poduhvata, vlada ove zemlje intenzivno se umešala u stvar. Sedište će u Britaniji ostati samo privremeno: Norfolk je baza sve dok kod Kuala Lumpura, na Sepangu, ne bude izgrađena nova. Ako Lotusu nedostaju menadžeri, tehničari i inženjeri i traži ih putem oglasa u specijalizovanoj štampi, zna se da je tehnički direktor Majk Gaskojn. Lepe šanse da se ovde trka ima Fairuz Fauzi. Malajac je prošao kroz Internacionalnu i Azijsku GP2 seriju i A1GP šampionat, a ove godine je upečatljiv u Formuli Reno 3.5, trenutno peti u generalnom poretku.

BMW-Zauber pronašao je kupca za svoju F1 operaciju. Cenu od 80 miliona evra platio je švajcarski konzorcijum sa bliskoistočnim i evropskim kapitalom. Na kormilu ekipe ponovo bi mogao da se nađe Peter Zauber, motori i menjači biće Ferarijevi, sa Maranelom se sarađivalo i ranije, između 1996. i 2005. Zauber zasad ima status prve rezerve, ako neko od ’odabranih trinaest’ ipak odustane. U drugoj varijanti, uz izmenu sportskih pravila, Konkord sporazuma i saglasnost ostalih ekipa, švajcarski tim mogao bi da bude četrnaesti u Formuli 1 2010. godine. A ako ko zaslužuje da u karavanu ostane, uvažavajući i infrastrukturu i tradiciju, i sportski doprinos, to je bez sumnje Zauber.

Odluka pada u kući

Posle četvrte dvostruke pobede, Bron GP drži konstruktorsku titulu u šaci, a o naslovu svetskog prvaka izvesno će odlučiti Baton i Barikelo. Ros obećava otvoren i fer duel svojih pulena, valja se nadati da ozbiljno misli i da će ih pustiti da se trkaju, razumljivo, do granice koja garantuje da jedan drugog neće poizbacivati sa staze. Dženson nikada nije ušao u završnicu šampionata kao pretendent na krunu, Rubens se u Ferari danima već nalazio u timu koji se za vrh borio, i poznata mu je presija finalnog juriša, mada je tada radio za ekipu, a ne za sebe. Preostala četiri gran prija su Brazilčeva poslednja šansa da se popne na tron. Ako je istina da pokušava da neke informacije zadrži za sebe i svog inženjera i da ih ne deli sa Džensonovom stranom garaže - i ako Ros to toleriše - eto dokaza da je Paulista iz ogromnog trkačkog iskustva izvukao ključne pouke.

Interesantno je: Ros će na kraju sezone verovatno imati obe titule za pojasom, ali nije nameran da ijednog od pilota zadržava po svaku cenu. Kod Batona bi moglo da zapne oko novca - za ovu sezonu pristao je na drastično smanjenje plate, kako bi ostao u igri u novoformiranom Bronu, govori se o padu sa osam na tri miliona funti godišnje. Ako postane šampion, Dženson očekuje veća primanja i povratak na ono što je prihodovao u doba Honde. Pošto ne izgleda da će Bron biti naročito široke ruke, Džensonu se neće dati da istovremeno dobro zarađuje i sedi u konkurentnom automobilu. Najgore po njega bilo bi da se, kao Hil 1996, polakomi za dolarima i odabere tim koji bi rado da ima broj 1 na bolidu, kakav god taj bolid bio.
Matematika još ostavlja u igri Fetela i Vebera, u realnosti ih je niz kriminalnih rezultata bacio predaleko. U Valensiji, Belgiji i Italiji Mark nije uknjižio ni jedan jedini poen. Zebastijan je 'pokupio nule' iz Mađarske i Španije, zaradio podijum u Spa Frankoršampu i u Monci mu je u krilo palo srećno osmo mesto. Nemac ima deficit od 26 bodova, Australijanac zaostaje 28,5. Za gazdu ekipe stvar je praktično završena: „Bilo je gotovo i pre Monce. To je zato što su naši motori inferiorni i zato što nas propisi ograničavaju na samo osam u sezoni. Nije nemoguće da osvojimo još koju trku, ali ne očekujemo naše vozače na vrhu četiri puta. Najbolji auto i najbolji vozač ponekad nisu dovoljni,“ zaključio je Matešic.

Fetel se ne predaje: „Boriću se do poslednjeg daha i poslednjeg minuta. Od sada naš cilj moraju da budu pobede. Tretiraćemo svaku trku posebno i na kraju ćemo prebrojati poene i videti da li je to dovoljno, ili ne. Istina je da je razlika prilično velika - 26 bodova, to sve kaže - i da je vrlo teško sustići je, ali svakako ćemo pokušati. Za naše performanse u Monci nije kriv motor, moramo biti pošteni prema našem partneru Renou. Oni rade najbolje što mogu i ne mislim da smo u Monci izgubili zbog problema s motorom.
Dakle, gotovo je sa oprezom, štednjom i čuvanjem agregata petkom. Više se nema šta izgubiti, pad od 10 pozicija na startu ne poseduje tako uništavajuće značenje kao što bi imao da je zaostatak za Bronom jednocifren. Preostaje da ’Crveni bik’ pokaže šta može neopterećen taktiziranjem; ako nam se posreći, možda vidimo i neki juriš kalibra Raikonenovih iz sezone 2005, kada je Mercedes isposlovao moćan, ali preosetljiv motor, a Njuijeva kreacija ispostavila se kao najbrža, ali nepouzdana. I onda!

Preseći Gordijev čvor

Naizgled beskrajna saga o Alonsu i Ferariju trebalo bi da je bliža raspletu. Za Luku di Montecemola Masa je jedina konstanta i samo još treba utvrditi da li će njegov sledeći partner biti Finac ili Španac. Fernando kaže da je on odluku doneo, ali još nema ničeg potpisanog. Što se Kimija tiče, u opticaju je teza o već postignutom dogovoru sa Meklarenom i ’povratku kući’, samo će slobodu Raikonen morati da isposluje sam. Kada je Finac nadahnut za vožnju, praznik je gledati ga. Čist je greh prepustiti ga nekom drugom, a i ako se u nove kombinacije ne uklapa, ugovoru zahvaljujući, preskupo je oterati ga, jer je Maranelo obavezan da mu za 2010. isplati 49 miliona dolara.
Pre dve sedmice pitali smo da li Ferari stvarno ima višak vozača, misleći pritom na (zvanično nepostojeću) nedoumicu hoće li Masa ponovo na stazu i u kakvoj će biti formi. Korektno je što mu predsednik Ferarija čuva mesto, ali i Enco je svojevremeno čuvao kokpit za Pironija, pa se nakon užasa sa Hokenhajma ’82. Francuz nikad nije vratio. Zato je razborito ostaviti odstupnicu u slučaju da Felipe više nije onaj stari - to deluje surovo, ipak, ne sme se prenebregnuti. Kao veoma koristan timski igrač Masa je upotrebljiviji od Kimija i ako bude stoprocentno spreman, logično je upariti ga s Alonsom. Ovog je, opet, bezumno ne angažovati ako je već na raspolaganju. ’Il prezidente’ će uskoro morati da preseče Gordijev čvor.

U periodu između Monce i Singapura nije bilo potvrđenih transfera vozača. Kubica je priznao da je s povećanom pažnjom pratio zbivanja oko Renoa, i da mu se ne dopada što dva ključna čoveka više nisu u ekipi. To je dobra indicija u kom pravcu Poljak razmišlja. Najbliži nečem konkretnom je GP2 prvak, Niko Hilkenberg. Tvrdi se da je Vilijams odlučio da iskoristi opciju iz ugovora i da će momka u Singapuru predstaviti kao svog trkača za iduću sezonu. Utoliko je verovatnije da će Rozberg u Meklaren ili Bron, a Nakadžimin opstanak visi o tankoj niti, pogotovu ako ekipa iz Grouva prekine kooperaciju sa Tojotom i prvi put uđe u aranžman sa Mercedesom, ili se pak vrati Renou, s kojim je devedesetih ispisivala svetle stranice F1 istorije. Patrik Hed i varijantu s Kosvortom ostavlja otvorenom...

Sve je u (bio)ritmu

Nakon druge najbrže i apsolutno najbrže piste u šampionatu (Spa i Monca), na redu je nešto sa suprotne strane skale: ulična staza u Singapuru je druga najsporija na kalendaru. Veštačko osvetljenje stvara jedinstven ambijent i sve to izgleda spektakularno dok u kadar ne uđe kiša, za ovaj vikend najavljena. Kombinacija reflektora i odsjaja od kapljica i mokrog asfalta nešto je čega su se mnogi pribojavali, u prave razmere problema uverićemo se ako i kada se ona ostvari.

Prošle smo godine opisali koliko napora ekipe ulažu da zanemare realno vreme i biološke časovnike personala zadrže u Evropi, tako što će ljude na spavanje slati preko dana, a aktivnim ih držati od popodneva do ranih jutarnjih sati. Isti dril će se ponoviti, uz olakšavajući faktor da Singapur više nije nepoznanica. Organizator zna na kojim su krivinama reflektori bili preslabi, vozači su iskusili koliko ih veštačko svetlo više umara, timovi spoznali koliko temperatura asfalta uveče pada i shvatili da je staza jako neravna, te da traži mekše oslanjanje. Ovaj gran pri je najveća tortura za kočnice, ne zbog prejakih, nego zbog isuviše čestih kočenja i potrebe da se ceo sistem sve vreme propisno rashlađuje.
Od pilota se traži vožnja ritmična i koncentrisana (kako to ne treba da izgleda, pokazao je Raikonen). Nekima to izvesno neće poći za rukom, zabrljaće u nekoj od 23 krivina levog kruga i pronaći zid, ali zaista bez namere da to učine. Sigurnosno vozilo očekuje se s priličnom verovatnoćom, postoji prostor za smelu taktiku, čak i onda kad niste sigurni da će se jedan auto ciljano i na posebnom mestu samo za vas slupati. Favorite treba tražiti među vozačima i bolidima koji su se istakli u Monaku, Mađarskoj i Valensiji, a posebnu pažnju privlači Fors Indija. Malijina četa još jednom je unapredila VJM02 i videćemo hoće li mu performanse opet biti sjajne, i to na stazi potpuno drukčijoj od onih koje su timu donele pregršt poena u 14 dana.

Kao da Renou nije bilo dovoljno nedaća, poslednje vesti iz Singapura kažu da su se osiguravajuća kuća „Mutua Madrileña“ i ING banka u dvanaesti čas setile da je skandal o kojem je presuđeno u ponedeljak razlog za raskid sponzorskih ugovora sa francuskom ekipom. I jedna i druga kompanija ionako bi izašle iz Formule 1 na kraju godine, sada su iskoristile zgodnu priliku da istovremeno prištede koji evro i održe lekciju iz etike poslovanja. Nevolja nikad ne ide sama: Roman Grožan oseća se loše i rezervista, Brazilac Lukas di Grasi, stavljen je u pripravnost, te postoji mogućnost da uskoči u kokpit umesto Francuza. Kokpit, reklo bi se uklet, još od vremena kada je po nesreći bio Pikeov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: