Osam timova F1 osniva novu seriju

Formula 1 je upala u najveću krizu za 60 godina postojanja pošto je osam od deset timova objavilo planove za osnivanje novog šampionata.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 19.06.2009.

11:39

Default images

Asocijacija timova Formule 1 (FOTA) objavila je da su BMW Zauber, Bron GP, Ferari, Meklaren Mercedes, Red Bul, Reno, Toro Roso i Tojota, jedinstveni u odluci da će napustiti sport pošto Svetska automobilska federacija (FIA) nije izašla u susret njihovim zahtevima.

„Timovi ne mogu da nastave sa kompromisima oko glavnih vrednosti Formule 1 i odbili su da promene svoje prvobitne uslovne prijave za narednu sezonu. Zato, ovi timovi, nemaju alternativu osim da počnu sa pripremama za novi šampionat koji će biti zasnovan na vrednostima svojih učesnika i partnera“, kaže se u saopštenju.
Beta
FIA je odredila petak za poslednji dan da timovi podnesu bezuslovne prijave ili rizikuju izbacivanje iz šampionata u korist novih ekipa.

Osam timova, članova FOTA, je podnelo prijave, ali uz pojedine uslove oko pravila za šampionat 2010. godine, među kojima je i kontroverzno opcionalno ograničenje budžeta, za koja su tražili da budu promenjena. Timovi su, takođe, zahtevali, da bude potpisan novi Konkord sporazum.

Pokušaji obe strane da nađu kompromis su propali, dok je FIA čak optužila timove da žele da preuzmu kontrolu nad sportom.

FOTA je objavila da će nova serija imati više učesnika, da se neće samo osam timova, koji su trenutno članovi Asocijacije, takmičiti, kao i da će slušati želje navijača i upravljanje šampionatom će biti transparentno. Timovi su takođe obećali niže cene za sve gledaoce širom sveta, partnere, kao i bitne deoničare.
Beta
“Najbolji vozači, zvezde, brendovi, sponzori, osnivači i kompanije kroz istoriju su povezivani sa najvišim novoom auto-moto sporta biće deo nove serije”, dodaje se u saopštenju FOTA.

Po objavljivanju odluke FOTA vladajuće teo Formule 1 je saopštilo da neće pristati na ucene timova oko pokretanja nove serije i da će u subotu objaviti reviziranu lustu učesnika za sledeću godinu.

„FIA je razočarana, ali ne i iznenađenja nemogućnošću FOTA da dođe do kompromisa koji je u interesu sporta. Jasno je da su pojedinci unutar FOTA želeli upravo ovakav ishod tokom dugih pregovora i nisu se sa dobrom verom upustili u razgovore FIA ne može da dozvoli da se u Formuli 1 takmiči novac, kao i da FOTA diktira pravila šampionata“, kaže se u saopštenju FIA.

Bivši šampion Vilijams, kao i Fors Indija, su jedine postojeće ekipe koje su podnele bezuslovne prijave, zajedno sa novim timovima, Kamposom, Menorom i US F1. FIA je stavila drugu grupu prijavljenih na listu čekanja u zavisnosti od toga kako proteknu pregovori sa osam preostalih trenutnih ekipa. Među njima više nije Lola, koja je povukla svoju prijavu.
Beta
Ipak, ostaje da se vidi da li će potencijalne nove ekipe, koje su pristale na ograničeni budžet od 40 miliona funti, biti voljne da uđu u šampionat bez velikih timova, kao što su Ferari i Meklaren.

Izgledno je, takođe, da je pred Ferarijem, Red Bulom i ekipom Toro Roso, pravna bitka pošto imaju ugovore sa FIA oko učešća u šampionatu. Sponzorski, kao i medijski ugovori će takođe biti pod znakom pitanja pošto će vlasnici prava na prenose ostati bez velikih timova i vozača kojima privlače gledaoce.

U pogledu kalendara novog šampionata FOTA će imati mnogo opcija, pošto je Formula 1 u poslednjih nekoliko godina izbacila mnoge trke u Evropi i Americi u korist novih staza na Bliskom Istoku i Aziji „Silverston“, domaćin prve trke Formule 1 1950. godine, naćiće se na listi „odbačenih“ staza u nedelju, po završetku trke za Veliku nagradu Britanije, koja se od sledeće godine seli na „Donington park“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: