Pižon i zvanično na čelu Zvezde

FK Crvena zvezda u sredu je i zvanično predstavila novog trenera ekipe, Vladimira Petrovića Pižona.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 03.06.2009.

12:23

Default images

"Ove sezone stvaraćemo i uigravaćemo tim, iako ne mogu, naravno, da kažem da nam rezultati nisu važni. Želimo da za dve godine imamo ekipu koja će moći da računa na dobre rezultate u evropskim takmičenjima i na trofeje u prvenstvu i kupu Srbije", izjavio je Petrović na konferenciji za novinare na stadionu Crvene zvezde.

Petrović je istakao da mu je drago što je dobio jednoglasnu podršku upravnog odbora.

"Drago mi je što sam dobio povrenje bivših fudbalera, članova upravnog odbora. Oni su oduvek verovali u mene, a sada sam dolaskom na funkciju dobio još veću obavezu. Crvena zvezda je u teškoj situaciji, a treće mesto u prvenstvu sigurno ne može da zadovolji armiju navijača", kazao je on.

Novi trener Zvezde dodao je da već razmišlja o pojačanjima za sledeću sezonu, a kao jednu od svojih želja naveo je i povratak Dušana Baste, koji je prošle sezone uglavnom bio rezerva u italijanskom Lečeu.

"Jedna od mojih želja je i povratak Dušana Baste, koji ove godine slabo igrao. Videćemo, međutim, koliko je to moguće. Već smo vratili Igora Burzanovića, a vratićemo i sve naše fudbalere u Srbiji koji igraju na dvojnu registraciju", naveo je on i dodao da je Zvezdi u svakoj liniji tima potreban još po jedan igrač.

Petrović je potvrdio i da ne računa na brazilskog napadača Klea, koji je, prema nezvaničnim informacijama dogovorio prelazak u redove večitog rivala Partizana.

"Kleo je slobodan igrač i on je u ovom trenutku preskup za nas", rekao je on.

Petrović je izdanak beogradske škole fudbala i dva puta je bio proglašen za najboljeg igrača SFRJ. Nakon igranja za Hajduk sa Liona, u kome je načinio prve fudbalske korake, Petrović je karijeru nastavio u Crvenoj zvezdi gde je izrastao u pravu zvezdu kluba. Za prvi tim "crveno-belih" debitovao je 19. jula 1972. i ostao u njemu do decembra 1982. godine Za to vreme ukupno je odigrao 497 mečeva i postigao 117 golova.

Sa beogradskim klubom je osvojio četiri titule prvaka i jedan trofej u nacionalnom kupu, a stekao je i počasnu titulu jedne od pet "Zvezdinih zvezda", odnosno jednog od pet legendi tog kluba. Po odlasku iz Crvene zvezde igrao je za Arsenal, Antverpen, Brest, Standard iz Liježa i Nansi.

Za A reprezentaciju debitovao je protiv Mađarske u Beogradu 26. septembra 1973. godine i u dresu nacionalnog tima odigrao 34 meča. Oproštajnu utakmicu odigrao je u Oslu 13. oktobra 1982. protiv Norveške. Bio je učesnik svetskog šampionata 1974. u Nemačkoj i 1982. godine u Španiji.

Trenersku karijeru počeo je najpre u Radničkom sa Novom Beograda, a kasnije je bio pomoćnik Dragoslava Šekularca u Crvenoj zvezdi sa kojom je osvojio duplu krunu 1990. godine. Kao šef stručnog štaba sa Zvezdom je osvojio nacionalni kup 1996. godine.

U međuvremenu, dok je bio trener mladih selekcija Zvezde, otkrio je i radio sa sadašnjim kapitenom nacionalnog tima Dejanom Stankovićem.

Sa ekipom Slavije osvojio je prvenstvo Belorusije, a radio je i u kineskom Dalijanu gde je osvojio duplu krunu. Bio je i selektor mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore, koja je 2004. godine osvojila drugo mesto na prvenstvu Evrope.u Nemačkoj, a jedno vreme je proveo i na klupi olimpijske reprezentacije Kuvajta i A selekcine Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: