Aston Martin i Lola u F1 od 2010?

Dva prozvođača automobila iz Velike Britanije najavila su da razmatraju ulazak u Formulu 1 od naredne sezone.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

16:28

Default images

Pošto je Svetska automobilska federacija (FIA) već krenula sa merama oko smanjenja troškova u Formuli 1 posle američke ekipe USGPE, i Aston Martin i Lola su objavili da bi sledeće godine mogli da se nađu u šampionatu pored sadašnjih deset timova.

Bivši šef ekipa Beneton i BAR, a sada čelni čovek Aston Martina Dejvid Ričards izjavio je da britanski proizvođač, koji se nalazi u vlasništvu jedne kompanije iz Kuvajta i Ričardsovog Prodrajva, ozbiljan u pogledu Formule 1.

„Ozbiljno razmišljamo o ulasku u Formulu 1 od 2010. godine zbog komercijalnog dobitka, a imamo i potencijal da budemo konkurentni“, rekao je Ričards, „Sa komercijalne strane želeli bismo da imamo potreban budžet, a da nam se naša investicija u dogledno vreme isplati“.

Ričardsov Prodrajv trebalo je da uđe u Formulu 1 2008. godine, ali to ipak nije učinio zbog nesigurnosti oko budućih pravila šampionata. Novi tim koji će imati 150 zaposlenih, sa sedištem u Benburiju, mogao bi da koristi Kosfortove motore ili od nekog drugog proizvođača.
Aston Martin, kompanija koja je poznata po luksuznim automobilima, kojima je najveća reklama pojavljivanje u filmovima o Džejmsu Bondu, do sada nije učestvovala u Formuli 1, za razliku od Lole.

„Lola grupa poseduje odlične tehnilčke, operacione i finansijske resurse za razvoj konkurentnog bolida za takmičenje u Formuli 1“, rekao je predsednik i vlasnik Lole Martin Birejn, „Nove mere FIA o smanjenju budžeta od 2010. godine naterale su nas da razmotrimo mogućnost ulaska u šampionat“.

Lola je bila dobavljač šasija za nekoliko timova od 1960. godine, pre nego što je samostalno ušla u Formulu 1 1997. godine,a predstavnici kompanije su izjavili da su već imenovali osoblje i vrhunske inženjere za projekat koji bi trebalo da bude ozvaničen u narednih nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: