Ninković za B92: "Igramo fudbal sa osmehom"

Fudbaler Dinama iz Kijeva Miloš Ninković već u aprilu ima razloga da pamti 2009.godinu kao najbolju u svojoj karijeri. Postao je reprezentativac Srbije, a sa svojim klubom osigurao je novu titulu prvaka Ukrajine, ali i plasman u polufinale kupa UEFA u kome Dinamo ima vrlo realne izglede da se nadje u finalu posle skoro 25 godina čekanja.

Izvor: Igor Vujièin

Utorak, 21.04.2009.

12:47

Default images

Vezni fudbaler Dinama u intervjuu za B92 govori o velikom uspehu kijevskog tima u kupu UEFA, predstojećim duelima sa Šahtjorom, ruskom treneru Sjominu koji je počeo da menja shvatanje fudbala u Kijevu, svom odlasku u Dinamo koji je "preslikan" iz slučaja Gorana Gavrančića još jednog Srbina koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji kluba, pozivu za reprezentaciju Srbije i velikim apetitima Dinama i naredne sezone želi da ostavi veliki trag u Evropi...

Dinamo je ove sezone odigrao zapaženu ulogu u Ligi šampiona i kupu UEFA. Politika kluba bila je da se svesno podmladi tim, da u njemu ima više Ukrajinaca, čak i po cenu neuspeha, jer se klub odrekao nekolicine iskusnijih igrača koji su mogli još uvek da pomognu Dinamu. Međutim, posle eliminacije Metalista, PSŽ-a, dobrih nastupa u LŠ i "lagano" osvojene titule u domaćem šampionatu, odluka predsednika Surhisa pokazala se ispravnom:

"Iskreno da kažem, niko se nije nadao ovakvom uspehu, pogotovo kada smo krenuli u novu sezonu, bez starijih, iskusnijih igrača, Gavrančića, Rinkona, Markovića i drugih. Međutim, stvarno smo napravili dobru atmosferu u ekipi. Ja sam uvek govorio da kada je atmosfera dobra, uvek ima i rezultata. U četvrtak je bio pun stadion. Još nekoliko desetina hiljada ljudi je ostalo ispred. Veliki stadion "Republika" se renovira, nisu svi mogli da udju, ali već dan kasnije cela Ukrajina je počela da priča o tom polufinalnom dvomeču sa Šahtjorom" kaže Ninković za B92.
Mnogo toga promenio je ruski trener Juri Sjomin. Veliko ime ruskog fudbala, trener Lokomotive iz Moskve sa kojom je je osvojio dve titule prvaka Rusije, igrao dva polufinala kupa Kupova, došao je u Kijev sa drugačijim shvatanjem fudbala od škole koju je postavio veliki Valerij Lobanovski.

"Nikada neću zaboraviti to kada je Sjomin došao na prvi trening. Očekivao sam veliku disciplinu, ali je njegov pristup bio drugačiji. Rekao nam je "igrajte fudbal, budite nasmejani", što je mene oduševilo. Rekao nam je "budite srećni", i svaki trening odrađujemo sa osmehom, a ranije nije bilo tako. Mnogo više treniramo sa loptom. Pre, kod legendarnog Lobanovskog, se mnogo radilo na trčanju, presingu, u to vreme igrao se takav fudbal . Sada se mnogo toga promenilo kod Sjomina, jer tačno zna kakav se fudbal danas igra i šta se traži".

Nešto o čdmu niko u Ukrajini nije mogao da sanja u septembru prošle godine kada su se dva najveća kluba u zemlji našla u žrebu za LŠ u Monte Karlu je polufinale kupa UEFA. Medjutim, danas je to realnost, ali prema mišljenju reprezentativca Srbije bilo kakav ishod polufinala neće promeniti činjenicu da je Dinamo veći klub od "Rudara" ( Šahtar – rudar na Ukrajinskom, prim.aut.) iz Donjecka:
"Sigurno da Šahtjor, čak i da osvoji ove godine kup Uefa, nikada neće biti klub takvog ranga kao što je Dinamo.- svi znamo šta je Dinamo, čak i u evropskim okvirima. Mi vidimo svaki put kada igramo sa njima, da imaju jednu dozu straha od nas. Prošle godine kada smo igrali, nisu nas dobili čak i kada su bili u boljoj formi od nas. Mislim da je razlog baš u tome što imaju strah od nas. Mislim da su oni priželjkivali da igraju sa PSŽ-om, a ne sa nama, medjutim, ja sam srećan što igramo upravo sa Šahtjorom, iako će to biti vrlo teški mečevi, jer se dobro poznajemo i neće biti nikakvog iznenađenja".

Put Miloša Ninkovića ka Dinamu je potpuno isti kao i Gorana Gavrančića, fudbalera koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji Dinama. Sticajem okolnosti "mali" Čukarčki postao je rasadnik za veliki Dinamo, iako je Miloš imao veliku želju da odigra ozbiljniju ulogu u Crvenoj zvezdi:

"Otišao sam u Dinamo pravo iz druge lige. Imao sam 19 godina kada sam otišao iz srpskog fudbala, iako sam imao ponude Crvene zvezde i Partizana. Iako sam imao želju da zaigramu Crvenoj zvezdi, svi znate šta se dešavalo u našem fudbalu tih godina, sa svim menadžerima koji su obećavali sve i svašta. S druge strane, nisam verovao da sam dobio poziv kluba koji igra Ligu šampiona, s obzirom da sam igrao drugu ligu. Imao sam mnogo sreće, mada sada mnogi pričaju da sam igrao u Zvezdi i Partizanu možda bi otišao u neku od liga na zapadu. Međutim, mislim da nisam pogrešio pri izboru, jer sam posle 4 godine u Dinamu dočekao šansu, ali još nisam prikazao svoje najbolje igre".
Miloš je postao standardan prvotimac u ekipi koja nema mnogo izmena u svom sastavu iz prethodne sezone. Stigao je Brazilac Betao, kao vrlo dobar pokazao se i transfer Ognjena Vukojevića iz zagrebačkog Dinama, a koliko je kijevski Dinamo veliki klub pokazuje i angažman italijanskog kondicionog trenera Vićenca Pinkolinija koji je radio taj posao u italijanskoj reprezentaciji, ali i kod Ariga Sakija, Fabija Kapela, Marćela Lipija u ekipama Atletika, Rome, Intera i Milana. Srpski fudbaler nema preveliku želju da napušta Dinamo u koji je došao 2004.godine, posebno ne po svaku cenu:

"Sigurno da imam želju, međutim, ne bih da idem po svaku cenu. To zavisi od mene, od kluba, posebno od toga kakve će rezultate imati, pa do reprezentacije, ako budem njem član. Ja sam ovde u Kijevu srećan. Imam ugovor još 2 godine i ako nešto bude, ako ponuda bude normalna, ako zadovolji predsednika kluba, sigurno da bih i ja razmišljao o promeni. Ali ponavljam, ja sam srećan ovde i nemam preveliku želju da napustim Dinamo".

Kao kruna odličnih igara u Dinamu, stigao je poziv od Radomira Antića:
"Stvarno mi je bilo jako drago kada je Radomir Antić postavljen za selektora. I to kažem bez obzira na činjenicu što sam od njega dobio prvi poziv za nacionalni tim. Video sam da su neke stvari počele da se menjaju našem reprezentativnom fudbalu, što mi je bilo jako drago. Presraćan sam. Nisam očekivao da ću tako brzo dobiti poziv selektora. Drago mi je i nastaviću da se trudim, da pružam dobre igre kako bih i dalje bio član naše najbolje selekcije".

Dva puta osvajač Kupa pobednika kupova, UEFA superkup 1975.godine, 12 titula Ukrajine, 9 kupova Ukrajine, 13 puta šampion SSSR-a, 9 kupova SSSR-a...navijaču Dinama osvajanje domaće titule je "normalna stvar". Dinamo je skoro deceniju redovan učesnik LŠ, ali ove godine rezultati su sjajni. Novac u Dinamu i Šahtjoru nije problem, zato se naredne sezone očekuje iskorak napred u Evropi, iako i ova godina može da se završi peharom u Istanbulu:

"Sigurno da su apetiti porasli posle ovog rezultata koji smo imali u Ligi šampiona, i rezultata u kupu UEFA. U nekim utakmicama u LŠ mogli smo da prodjemo bolje , posebno da smo odigrali finiš kako treba. Napadali smo, išli "grlom u jagode" protiv Porta kod kuće i izgubili, protiv Arsenala smo takodje u poslednjem minutu primili gol u Kijevu. Medjutim, mnogo smo naučili, ako ostane ova ekipa, ako ostane trener, a ja sam siguran da hoće, možemo puno. Sigurno da su apetiti porasli, da će nam sledeće sezone osnovni zadatak biti da prođemo grupu u Ligi šampiona", rekao je Miloš Ninković za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: