Spartak još jednom prvak Evrope

Košarkašice Spartaka iz Podmoskovlja odbranile su titulu prvakinja Evrope pobedom nad španskom Salamankom, 85:70.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2009.

11:17

Default images

Ekipa iz Rusije prvi je trostruki uzastopni prvak Evrope u istoriji. 'Moskovski Drim tim', kako ga evropski mediji već dugo zovu, ni u finalu nije imao problema da dođe do pobede. u prvoj četvrtini vodila se ozbiljna borba, već posle druge Spartak je imao veliku prednost. U ekipi Spartaka bila je i reprezentativka Srbije Sonja Petrović koja se još oporavlja od povrede.

Zvezda večeri bila je Dajana Taurasi. Amerikanka je meč završila sa 31 poenom a proglašena je i za najkorisniju igračicu završnog turnira.

Veoma sam srećna. Nije lako osvojiti zaredom tri titule Evrolige, ali smo uspele. Bila je teška sezona za sve nas ali se na kraju isplatilo“, rekla je Taurasi.

Mađarski trener Laslo Ratgeber, koji je prošlog leta preuzeo Spartak, bio je ponosan na svoju ekipu.

"Taurasi je najuzbudljivija igračica na svetu. Sju Bird je bila fantastična, kao i Loren Džekson. Ovo je zasluga celog tima. To je bio naš cilj na početku sezone i pokazali smo da smo najjači", rekao je Ratgeber.

Taurasi je odličnu podršku imala u svojoj sunarodnici Sju Bird, koja je postigla 13 poena, uz 10 asistencija i šest skokova. Dvadesetogodišnja reprezentativka Srbije, Sonja Petrović, propustila je praktično celu sezonu zbog povrede kolena, ali je dobila priliku da u finalu odigra jedan minut. U poraženoj ekipi najbolja je bila Amerikanka Le’ko Vilingem sa 25 poena i sedam skokova.

U ekipi Spartaka igra pet Amerikanki (Taurasi, Silvija Fauls, Noel Kuin, Sju Bird i Keli Miler), Australijanka Loren Džekson, litvanska veteranka Jurgita Streimikite, naša Sonja Petrović i reprezentativke Rusije Tatjana Šegoleva i Irina Osipova.

Finalnu utakmicu u Salamanki posmatralo je više od 5.000 ljudi, uglavnom navijača domaćeg tima.

finale:
Spartak Vidnoje (Rusija) - Alkon Avenida Salamanka (Španija) 85:70 (22:21, 24:13, 20:20, 19:16)
za treće mesto:
UMMC Jekaterinburg (Rusija) - MKB Eurolizing Šopron (Mađarska) 80:56

U utakmici za treće mesto ruska ekipa Jekaterinburga bila je bolja od mađarskog Šoprona, a reprezentativka Srbije Jelena Milovanović postigla je 12 poena za poražene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: