Zvezdi preti izbacivanje iz Evrope

Fudbalski klub Crvena zvezda sledeće sezone mogao bi da ostane bez evropske scene, ali i nastupa u domaćem prvenstvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2009.

10:55

Default images

Klub koji je bio prvak Evrope i sveta, danas je zadužen i pred bankrotom, a takvim informacijama raspolažu i UEFA i FIFA. Večernje novosti su u evropskoj “kući fudbala” u Nionu i u svetskoj u Cirihu proverile šta očekuje Crvenu zvezdu ukoliko ne isplati dugovanja igračima i ostalim službenicima kluba.

Ukoliko Zvezda ne sanira dugove i ne obezbedi na svom kontu sredstva da može dalje da radi, klub sa Marakane neće dobiti licencu ne samo da igra u Evropi, već i u nacionalnom prvenstvu, tako kažu pravilnici UEFA.

U FIFA ne žele o tome da razgovaraju, ni da kažu koliko je igrača podnelo prijave zbog neizmirenih obaveza. To je, za sada, tabu tema, ali uskoro će, sigurno, javnost morati da bude upoznata sa detaljima.

U UEFA su otvoreniji. Ne žele konkretno da pričaju o slučaju beogradskih crveno-belih, ali propisi su jasni. Po njima, Crvena zvezda će proći loše ukoliko do 31. marta ne reši velike finansijske probleme i ne obezbedi sve garancije na kojima insistiraju u evropskoj “kući fudbala”. Moguće je čak i da klub stigne na ivicu gašenja!

Probleme koji trenutno muče Crvenu zvezdu imali su i mnogi klubovi širom Evrope. UEFA je, na primer, bila nemilosrdna prema švajcarskim ekipama, Servetu i Lozani, koji su zbog dugova prebačeni u amatersku ligu. Grashopers, recimo, ponovo mora da pronađe sponzora koji će preuzeti dug i preko marketinga isplati osoblje. “Skakavci” samo tako mogu da nastave da rade, a ove sezone su, zbog slabih rezultata, u deficitu pet miliona švajcarskih franaka.

Pitanje je da li su u Crvenoj zvezdi svesni šta bi ubrzo moglo da im se dogodi...

Tradicija na “Marakani” se ne menja u poslednje vreme - niko u Crvenoj zvezdi ne želi da daje zvanične komentare, na bilo koju temu. Tako je bilo i u sredu kada su Večernje novosti pokušale da saznaju da li će crveno-beli tražiti finansijsku pomoć ili bilo koju drugu od nadležnih državnih organa i da li znaju da bi mogli da ostanu bez licence za takmičenje za sledeću sezonu. Predsednik i potpredsednici nisu u Srbiji, dok je generalni sekretar imao još jednu “seriju” neodložnih sastanaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

431 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: