EL: Novica Veličković MVP februara!

Košarkaš Partizana Novica Veličković izabran je za najboljeg košarkaša Evrolige u februaru.

Izvor: Miloš Todoroviæ

Ponedeljak, 02.03.2009.

13:26

Default images

Partizan je uprkos najvećem porazu u sezoni na početku Top 16 faze, samo mesec dana kasnije, sa tri uzastopne pobede obezbedio plasman u četvrtfinale. Jedan od najzaslužnijih za veliki uspeh Partizana bio je 22-godišnji Novica Veličković. Veličković je predvodio ’crno-bele’ ne samo u poenima, skokovima, asistencijama i indeksnim poenima, nego je bio pravi i vođa na terenu, uprkos, na prvi pogled mladim igračkim godinama.

Neverovatna publika u ’Pioniru’ je svakako doprinela uspehu Partizana, uz Veličkovića koji je predvodio ’crno-bele’ do pobeda nad Lotomatikom i Unikahom u drugom i trećem kolu. U četvrtom kolu, Partizan je savladao Unikahu u gostima i obezbedio drugo uzastopno učešće u četvrtfinalu najelitnijeg evropskog takmičenja. Iako je imao jaku konkurenciju, pogotovo među igračima preostale dve ekipe koje su prošle u sledeću rundu, Panatinaikosa i Real Madrida, Veličković je imao posebnu ulogu u ekspresnom plasmanu najmlađe evroligaške ekipe među najboljih osam na kontinentu.
Evroliga bira MVP-ja meseca već petu sezonu i, iako se statistika i rezultati uzimaju u obzir prilikom izbora, oni nisu ključni u birajnu najboljeg igrača nekog meseca. Pobednika bira Evroliga na osnovu učinka, kako samog igrača, tako i njegovog tima. U izboru za februar u obzir su uzete sve tri Top 16 utakmice svih timova, odigrane tog meseca.

Ukoliko se račina iskustvo, Veličković ga poseduje u velikoj količini uprkos svojim godinama, pošto je i prošle godine pomogao Partizanu da prođe Top 16 fazu. Iako je Partizan poražen sa 18 poena razlike od Panatinaikosa na otvaranju Top 16 faze, Partizanovi navijači su osetili da ekipa ponovo može da uradi nešto zaista posebno i nisu pogrešili. Čim je u drugom kolu Lotomatika istrčala na parket ’Pionira’, Veličković je postigao prvih osam poena – dve trojke i zakucavanje, posle čega je Partizan imao dvocifrenu prednost već posle prve četvrtine. U momentu kada je Lotomatika pred kraj treće četvrtine smanjila prednost ’crno-belih’ na devet poena, Veličković je sjajnim zakucavanjem rešio pitanje pobednika i meč je na kraju završen rezultatom 84:76.



Veličković je meč završio sa 19 poena, 10 skokova, tri asistencije i dve blokade za indeks uspešnosti 29, čime je izabran i za MVP-ja drugog kola Evrolige.



Nedelju dana kasnije u Beograd je došla Unikaha. U utakmici u kojoj nijedan igrač nije postigao više od 12 poena, Veličković je svoje postizao u idealnim momentima. Postigao je svojih prvih pet u seriji Partizana 16:0 na poluvremenu. Nakon toga, postigao je nova četiri poena uz važnu asistenciju u seriji 7:0 posle koje je Partizan došao do pobede od jednog poena razlike – 60:59.Veličković je meč završio sa 12 poena, sedam skokova, četiri ukradene lopte i po dve asistencije i blokade.



Sledeći meč je bio revanš u Malagi, gde je Unikaha tokom protekle decenije bila jedan od najuspešnijih domaćina. Veličković je tokom cele utakmice poenima održavao Partizan u igri, dok je u odbrani neutralisao krila španske ekipe. Iako nije bio glavni igrač na terenu, Veličković je velikoj pobedi posle produžetka rezultatom 78:74,doprineo sa 17 poena i šest skokova. Dan kasnije, Panatinaikos je pobedom nad Lotomatikom potvrdio drugo uzastopno učešće Partizanau četvrtfinalu Evrolige.



Brzi plasman Partizana u četvrtfinale nikoga ne bi trebalo da iznenadi. ’Crno-beli’ bi sa samo tri postignuta koša više, za svaki od tri poraza ove sezone sa jednim poenom razlike, sada delili drugo mesto za najbolji skor u celokupnom takmičenju. Kada se odlučivalo o plasmanu u Top 16, Partizan je postao jedna od retkih evropskih ekipa kojima je pošlo za rukom da savladaju CSKA u Moskvi.

Tokom februara Veličković je pomogao da se odbace sve spekulacije oko toga da li je Partizan među najboljim ekipama u Evropi. U tom periodu, Veličković je u proseku postizao 16 poena, uz 7.7 skokova, 1.7 asistencija, 1.7 ukradenih lopti i 1.3 blokada. Za veliki trud i uspeh, Partizanovi navijači imaće priliku da čestitaju Novici Veličkoviću pred susret sa Panatinaikosom, kada će mu biti uručena nagrada za MVP-ja meseca februara.

Meč Partizan - Panatinaikos igra se u četvrtak, 5. marta od 20:45, a prodaja karata za utakmicu počinje u utorak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: