OKS: Divac izabran za predsednika

Vlade Divac izabran je za novog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2009.

14:53

Default images

Proslavljeni košarkaš pobedio je pošto je njegov protivkandidat, dosadašnji predsednik Olimpijskog komiteta Ivan Ćurković, povukao kandidaturu iz protesta zbog odluke da glasanje bude javno. Ćurković je posle čitanja svog programa objavio da povlači svoju kandidaturu, čestitao Divcu i poželeo mu uspeh.

"Sport me je izgradio kao čoveka i naučio me je ne samo da se nadmećem, već i da vodim tim. Spreman sam da pokrenem, motivišem i mobilišem sve činioce u društvu u cilju promocije univerzalnog cilja kakav je sport. Vrhunski sport ne sme više da traži svoje mesto u društvu", rekao je Divac nakon što je dobio podršku 76 od 82 prisutna delegata za četvorogodišnji mandat.

Proslavljeni košarkaš rekao je da vrhunski sport u Srbiji mora da zauzme još značajnije mesto, da će posebnu pažnju posvetiti individualnim sportovima i dodao: "Radićemo na stimulisanju juniorskog sporta i smanjivanju rizika od odliva talenata. Primenjivaćemo naučno-tehnička dostignuća i boriti se za unapređenje statusa našeg nacionalnog olimpijskog komiteta."

Pogledajte reagovanja na izbor Vlada Divca.
Ivan Æurkoviæ (Fonet)
Izborna skupština, održana u beogradskom hotelu "Zira", počela je višečasovnom raspravom o tome da li bi glasanje trebalo da bude javno ili tajno.

Predlog da glasanje bude javno, što do sada nije bila praksa, iznela je grupa delegata koja podržava Divca. Predlog je usvojen, a za takav vid izjašnjavanja odlučilo se 48 članova, uz šest glasova protiv i 11 uzdržanih, dok su ostali bili neopredeljeni.

Oba kandidata iznela su zatim svoj program. Najpre je Divac predstavio svoje viđenje budućnosti Olimpijskog komiteta Srbije i srpskog sporta, dok je Ćurković nakon predstavljanja svog programa, na opšte iznenađenje svih prisutnih, saopštio da se povlači iz trke iz protesta zbog odluke da glasanje bude javno.

Dosadašnji predsednik Olimpijskog komiteta istakao je da je odluka o javnom glasanju protivna Statutu Olimpijskog komiteta Srbije, a kao razloge povlačenja iz trke naveo je i pritiske "ljudi koji su naklonjeni Divcu". Ćurković je zatim čestitao novom predsedniku OKS i napustio sednicu.

Divac je tako ostao jedini kandidat, a na javnom glasanju podržala ga je velika većina prisutnih delegata.
Izborna skupština (Fonet)
"Odlukom da glasanje o predsedniku bude javno iznevereno je načelo Međunarodnog olimpijskog komiteta o slobodi izbora. Tvrdoglavo insistiranje na poštovanju zakonitosti dovelo bi do odlaganja i zakazivanja nove izborne Skupštine. To bi stvorilo problem svima, tako da sam odlučio da omogućim da se ne krši Statut OKS, odnosno da ne bude ni tajnog, ni javnog glasanja, već da se aklamacijom izabere jedini kandidat", izjavio je Ćurković, da bi se zatim osvrnuo na svoj mandat koji je počeo u martu 2006. godine.

"Tadašnji potresi unutar OKS izazvani su ličnim interesima koji su izbili u prvi plan. Javnost je u tom periodu posumnjala u nas i naše motive. Uspeli smo, ipak, da povratimo poljuljano poverenje, ali smo u toj borbi izgubili polovinu olimpijskog ciklusa. U takvim uslovima, bilo je nerealno očekivati više od onoga što je postignuto."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

188 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: