Poslednja WRC runda: U Velsu haotično

Šampionsku krunu Leb je overio u Japanu, osvojivši tačno onoliko poena koliko mu je trebalo da poslednju rundu šampionata može da sačeka rasterećen. Razume se da je još kako bitno hoće li proizvođačku titulu osvojiti Sitroen ili Ford, ali prvo pitanje koje se postavljalo uoči starta sezonske završnice bilo je ono čuveno: hoće li Sebastijan premijerno pokoriti i Vels.

Izvor: B92

Subota, 06.12.2008.

23:11

Default images

Sebovo postignuće je istorijsko, i u toj konstataciji nema trunke preterivanja. Način na koji Alzašanin dominira reli scenom popeo se na još jedan nivo više: pet naslova prvaka nema niko, a francuski as osvojio ih je u nizu. Svoj japanski nastup Leb je najavio kao pažljivu vožnju za treće mesto, i takvim pristupom matirao je protivnike iz Forda. Sitroenov vozač govorio je o želji da posao završi u Saporu, kako bi se posvetio ispunjenju misije: jurišu na pobedu u Velsu. Videćemo i zašto, ali sva je prilika da mu se ni ovog puta neće dati!

Pre prelaska na stvar, neizbežna digresija. Iduće sezone započeće niz promena u WRC-u. Prve novine donosi kalendar od svega dvanaest rundi, a izmene tehničkih pravila biće sprovođene u život tokom trogodišnjeg perioda. Od svih aktuelnih glasina, najzanimljivija je ona o direktnom interesovanju Folksvagena za WRC. Proizvođač iz Volfsburga, izgleda, nije previše zadovoljan onim što dobija za račun svog angažmana u kros-kantri i maratonskim relijima, a činjenica da se „Dakar“ iduće godine vozi u Južnoj Americi nimalo ne poboljšava stanje.
Volkswagen Motorsport
Govori se da je VW voljan da ostavi projekat sa dizel Tuaregom i težište sportskih aktivnosti baci tamo gde je pažnja mnogo veća: u WRC. Auto za tu svrhu bio bi VW Široko, a menadžer ekipe Karlos Sainc. Pretpostavljena „španska veza“ u kokpit jednog automobila smešta Danija Sorda, „Matadorovog“ dugogodišnjeg štićenika. Navodno, tu postoji problem oko maksimalne širine automobila: Široko ima 1.810 milimetara, a limit za homologaciju je 1.800. Pregovori između FIA i Folksvagena trebalo bi da su u toku, uostalom, ne deluje razumno odbiti jednog proizvođača (i to kakvog!), ako taj već ima želju da najzad uđe u reli na velika vrata, a ne preko svoje španske ili češke robne marke.

Sitroen: Cilj je dupla kruna

Rezultat iz Britanije odlučiće šampiona među proizvođačima. Ne treba sumnjati: Sitroen je jako motivisan da ove sezone osvoji duplu krunu, što mu se nije desilo od 2005. Francuska ekipa u finale sezone ulazi sa 11 poena prednosti nad Fordom, što izgleda kao prilično sigurna distanca, ali je Vels poslovično nepredvidljiv, neizvestan, dokazano rođen za dramatične preokrete. Računica je ovakva: Seb i Dani moraju da uknjiže barem sedam poena, pa će, i ako Ford izbori maksimalnih 18, tada osvojiti i titulu koju im je plavi oval preoteo 2006. i odbranio je 2007. Bio bi to četvrti lovor Sitroena, nakon 2003, ’04, i ’05.
Worldrallypics
Za Leba Reli Vels ima poseban značaj, pošto je to jedini preostali „klasik“ koji nikada nije pokorio. Alzašanin bi svakako voleo da istorijsku godinu zakiti još jednom pobedom, i njome obori još jedan, sopstveni rekord. Francuz je jedini čovek sa osvojenih 10 relija u sezoni, do tog broja stigao je 2005. i 2008, pa ima i šansu da dospe do ogromnih 11 trijumfa u godini. Taj rezultat će u budućim prvenstvima od 12 rundi biti praktično nedostižan.

Novi-stari šampion ovako opisuje teritoriju koja mu je „ostala dužna“: “Uživam u Velškom reliju, atmosfera je posebna, naročito na ispitima koji se voze u polumraku. Teren je visokospecifičan, nikada jednostavan. Blato garantuje da prianjanje stalno varira, iz krivine u krivinu, a ima i impresivno brzih i tehnički izazovnih deonica, naročito kad imate u vidu koliko je prianjanje slabo... kada ga uopšte ima.
McKlein
Od 2003, kada je ekipa Lebu zabranila juriš na Solberga, pretpostavljajući izvesnu proizvođačku titulu neizvesnoj vozačkoj, Seb ima neraščišćene račune sa Britanijom. Međutim, slavlje u Velsu verovatno će ponovo ostati misija za budućnost, a Francuz objašnjava zašto: „Na ovom reliju još nikad nisam pobedio, iz različitih razloga, i jako bih voleo da to jednog dana učinim. Ipak, ovog puta to verovatno neće biti naš prioritet, jer je osvajanje proizvođačke titule važno za Sitroen i učinićemo sve da se to dogodi. Znači da ćemo braniti naše vođstvo od 11 bodova, izbegavati nevolje i završiti što bliže našim rivalima.

Sordo i Marti na trećem pokušaju u Britaniji imaju zadatak ništa manje odgovoran od Lebovog i Eleninog. Dani obećava: „Trudićemo se još više nego obično da postignemo vrhunski rezultat u Velsu. Nemam toliko mnogo iskustva sa ovim relijem, ali me to ne sprečava da budem njegov fan. Najviše mi smeta magla. Nije lako kada je po noći beli zid jedino što ispred sebe vidite. Zaista je potreban veliki napor da naterate sebe da idete još brže. Povrh toga, ako u igru uđu kiša, čak i sneg, onda to nije ništa manje od košmara, ali zato je ovo takmičenje legendarno. Ne mogu da smislim bolju nagradu od osvajanja proizvođačke titule u Velsu.

Potraga za novim izazovima

McKlein
Sebastijan je vreme ispunio obavezama: testirao je Red Bul F1 bolid, potom i Pežoov 908 HDI FAP prototip, a stigao je da učestvuje i na Reliju Var, rundi Francuskog prvenstva, gde mu je suvozač bila supruga. Porodica Leb nastupila je u Sitroenu C2 S1600 i kroz cilj prošla treća.

Premda je kazao da „jedva da poznaje stazu, a auto još manje“, Seb je na Katalunji seo u kokpit Red Bul formule i izvezao 82 kruga, sa vrlo ozbiljnim najboljim vremenom od 1:22.503. Bio je to osmi najbrži krug dana, u konkurenciji sedamnaest vozača, tek ispod dve sekunde sporiji od Takume Sata, najbržeg čoveka dotičnog treninga. Kao najsnažnije utiske sa ovog testa, Leb je istakao da je upravljanje bolidom F1 napornije od vožnje reli automobila, i svoje divljenje prianjanjem formule za asfalt u brzim krivinama.
McKlein
Sa 34 godine, Alzašanin tvrdi da je prestar da bi razmišljao o F1 karijeri, ali postoji nešto u čemu se već ozbiljno takmičio, i to s uspehom. Naravno, reč je o nastupima na 24 časa Le Mana i onom drugom mestu u Peskarolo prototipu iz 2006. Razmena trkačkih sprava, Sitroena C4 WRC i Pežoa 908 HDi FAP između Leba i Sarazana stoga je bila još intrigantnija. Sebastijan je sportski prototip isprobao na pisti Pol Rikar, Stefan je C4 provezao po makadamskoj trasi udaljenoj nekih 15 kilometara.

Petostruki šampion ovde je ostao zapanjen obrtnim momentom koji isporučuje Pežoov dizel agregat, a na zatvoreni kokpit već mu je bilo teže da se privikne (Sebov Peskarolo bio je otvoren). Sarazan je kao bivši WRC takmičar ocenio da je C4 WRC impresivno uravnotežena mašina, koju je lako postaviti u krivinama, efikasna i predvidljiva.

BP-Ford: Vredi pokušati

Bitka za vozačku titulu završena je onako kako je, očigledno, jedino i moglo, ali BP Ford u Velsu brani proizvođačku krunu, čiji je vlasnik tokom dve poslednje godine. Za to ekipi opet treba dvostruka pobeda. Pa i tada ne zavisi sve od Hirvonena i Latvale, ali uzaludno je kalkulisati kada imate 11 poena manjka. Ambicije su umesne, Miko je lane ovde pobedio.
Worldrallypics
Hirvonen je vremenske prilike označio kao najkomplikovaniji aspekt relija u kojem učestvuje šesti put: „Neke deonice su vrlo brze, čak brže nego u Finskoj. Razlika je u tome što one ne traju dovoljno, jer se uobičajeno završavaju ukosnicama i to nas opet usporava. Prošlogodišnji Britanski reli bio je najnaporniji koji sam ikada vozio, po mraku, magli i kiši, bilo je neverovatno teško. Mislim da imamo dobre šanse za dvostruku pobedu, i ako to postignemo, nadam se da će biti dovoljno da osvojimo titulu za Ford.

Latvala je karijeru započeo u Britaniji, kao sedamnaestogodišnjak, i ovo mu je sedmi Reli Vels. Zato se on tu oseća kao kod kuće, poznaje prirodu puteva, ali i njega iritira mrak: „Kad je u Velsu tmurno i mračno, onda je neverovatno mračno. Ako pada kiša, putevi postanu neverovatno blatnjavi. Noćna vožnja je stvar za specijaliste, zato mi je bilo bitno da testiram po mraku i naviknem se na upotrebu dodatnih farova koje smo montirali. Po magli je verovatno najteže, naročito ako je još i tama. Morate se pouzdati u itinerer, biti hrabri i potpuno se osloniti na suvozača. Ako vam beleške nisu precizne, lako i brzo izgubite samopouzdanje. A dobar rezultat po takvim uslovima može da vam donese mnogo vremena.

Subaru opet kod kuće

Swrt.com
Subaru je devetostruki pobednik Britanskog relija. Četiri lovora stekao je tandem Solberg - Mils u neprekidnom nizu od 2002. do 2005, tri puta je slavio Mekre, u dva navrata Ričard Berns. To je prošlost i danas tim sa sedištem na samo nekoliko sati vožnje od pozornice takmičenja ne može da se nada ničem sličnom. Njegovi piloti veruju da poznaju faktore koji vas u Velsu čine brzim ili sporim.

Solberg je baš trijumfom u Velsu izborio svoju jedinu šampionsku titulu. Norvežanin veruje da je za uspeh u Britaniji potrebna savršena saradnja sa kopilotom: „Obično smo brzi kad je maglovito, kišovito i blatnjavo. Sve se vrti oko putne knjige, načina na koji mi Fil (Mils) čita itinerer i pomaže mi da ocenim rastojanja kada je vidljivost slaba. U tome je on veoma dobar.“
Swrt.com
Etkinson veruje da uspeh stiže ako imate pouzdanja da napadate na opasnim šumskim putevima, pri slaboj vidljivosti: „Britanski reli jedan je od najkomplikovanijih i treba vam verovatno nekoliko godina da se na njega naviknete. Ako imate samopouzdanja, u takvim uslovima može se daleko dogurati, pogotovu ove godine, kada su neke od deonica nove. U magli je teško voziti, velika je šansa da će biti leda, dakle uslovi spadaju u najkomplikovanije i najnepredvidljivije po kojima smo uopšte vozili.

Stobart: Jubilarno, s Rosijem

Stobart obeležava jubilej: podudarilo se da ekipa kod kuće beleži pedeseti start u reli eliti. Ova družina nikad nije bila brojnija, pošto je za Britaniju prijavila čak sedam WRC Fokusa. Za proizvođačke bodove nominovani su Metju Vilson i Fransoa Dival, a uz njih voze i Hening Solberg i Beri Klark, kao i još dvojica domaćih pilota sa lokalnim poznavanjem terena. Sedmi Stobartov starter je niko drugi do MotoGP legenda i aktuelni prvak sveta, Valentino Rosi.
Worldrallypics
Vilsonu je ovo peti start u Velsu, prošla godina bila je i najuspešnija i donela poziciju šest. Dival sedmi put nastupa u Britaniji, iako se, posle teškog udesa u Japanu i drame kroz koju je prošao njegov stalni suvozač, pitao da li je psihološki dovoljno spreman za nadmetanje. Partner za ovu priliku je Denis Žirode, drugi najiskusniji reli kopilot svih vremena. Njegovih 146 WRC učešća treba da budu faktor stabilnosti i dodatni oslonac Divalu u prilično delikatnom trenutku.

Henning Solberg već ima sedam startova u Britaniji, doduše bez plasmana vrednog pomena, a sa Divalom se bori za sedmu poziciju u generalnom poretku - trenutno ga Belgijanac i Norvežanin dele sa po 22 poena: „Mnogo sam puta vozio u Britaniji, ali nikad nisam postigao dobar rezultat. Trudiću se da to ove godine promenim. Putevi su teški, ali osmi put sam tu, pa znam šta da očekujem. Fokus je sjajan cele godine, posebno dobar na makadamu.

Broj 46 u dobrotvorne svrhe

Worldrallypics
Glavna zvezda i najveća atrakcija Stobarta na ovom reliju ipak nije iz četvorotočkaškog miljea. Razume se, radi se o Valentinu Rosiju, koji će se u Fokusu britanske ekipe treći put upustiti u WRC avanturu. Debi u Britaniji 2002. završen je blamažom, nastup na Novom Zelandu 2006. doneo je 11. mesto u generalnom poretku, Italijan u blatu Velsa cilja ulazak u prvih 10. „Doktorov“ suvozač je, kao i ranije, Karlo Kasina, a auto je, logično, morao da ima startni broj 46. Sujevernom Italijanu za ovu priliku ga je ustupio finski PWRC pilot Jari Ketoma.

Valentinov nastup ima i dobrotvornu dimenziju, jer logotipom i maskotom na automobilu skreće pažnju na BBC-jevu humanitarnu fondaciju. Novac je, u istu svrhu, prikupljan i aukcijom, koja je najizdašnijem ponuđaču dala pravo da odabere žensko ime koje će krasiti haubu Rosijevog Fokusa, a posle Velškog relija, naći će se na jednom od Stobartovih teretnjaka. Valja znati da je svih 1.850 njegovih kamiona tradicionalno nazvano i obleženo nekim od ženskih imena, i da isti princip važi i za reli vozila ove ekipe, u svim takmičenjima u kojima je zastupljena.
Worldrallypics
Naravno da će ovo do usijanja podgrejati spekulacije o tome da li će očigledno postojeću slabost prema reliju Rosi jednom pretvoriti u nešto konkretnije i trajnije. Vremena za to ima, tek mu je 29 godina, ali Vale ne otkriva previše detalja: „Dva točka su ljubav mog života, ali četiri, a pogotovu reli automobili, moja su strast. Ovaj start i dobrotvorna akcija čine me ponosnim i srećnim. Nameravam da se zabavim i stignem na cilj. Nadam se da ću voziti još relija u budućnosti. Moj primarni posao i strast su motori, imam još jedan dvogodišnji ugovor potpisan s Jamahom, ali se nadam da ću u budućnosti uspeti da izvezem celu WRC sezonu.

Pivatoova japanska drama

Na šestom brzinskom ispitu u Japanu, Divalov Fokus bočno je udario u čelični stub, nosač ograde kraj puta, tolikom silinom, da su karoserija i zaštitni kavez bili duboko „ugrizeni“. Suvozač Patrik Pivato pretrpeo je teške povrede i helikopterom je prebačen u Saporo. Sve je to jezivo podsećalo na tragediju od pre tri godine, kad je, na sličan način, smrtno stradao Majkl Park.
Worldrallypics
U bolnici su hirurzi ustanovili da nemaju posla samo sa prelomima kostiju, već i sa unutrašnjim krvarenjem, zbog kojeg je bio potreban čitav niz operacija, čak i uvođenje u indukovanu komu. Patrik je povremeno bio u kritičnom stanju, koje je pratila bojazan da bi se sve moglo završiti fatalno. Srećom, Pivato je pregurao najopasnije i prebačen je u Francusku. Finalni operativni zahvat na karlici i potkolenici treba da se obavi u Lionu, ali za novu hiruršku intervenciju Belgijanac tek treba da se dovoljno oporavi..

Suzuki: Zbir savladanih lekcija

Suzuki privodi kraju svoju prvu sezonu u reli eliti. U Britaniju je tim stigao na talasu najboljeg WRC rezultata, petog i šestog mesta na domaćem terenu. Tako osvojeni bodovi popeli su ekipu na peto mesto u kategoriji proizvođača, gde će i završiti sezonu, pošto konkurencije nema. Sličnosti s uslovima oko Sapora (blato, promenljivo vreme, velike brzine) i osnovni set-ap skoro istovetan tamo primenjenom, Suzukiju daju nadu da bi se u Velsu mogao postići makar sličan rezultat. On bi bio kruna celogodišnjih napora i pokazatelj u šta su uloženi toliki trud i energija.
Worldrallypics
Gardemajster se u Britaniji takmičio osam, a Anderson četiri puta, s tim što je Per Gunar 2005. slavio u JWRC klasi. Kao i na Korzici, Suzuki je bio prijavio auto za Vels ’07, tada je pilot bio Sebastijan Lindholm, ali je to u suštini bila velika proba. Neki tada prikupljeni podaci primenjivi su i danas, mada je, nakon godinu dana, SX4 WRC gotovo potpuno izmenjen u odnosu na onaj koji je već iskusio velško blato.

Muke dana prvog

Oni koji su vremenske prilike isticali kao presudan faktor u Velsu, verovatno ni sanjali nisu u kojoj meri će događaji potvrditi njihovo stanovište. Kasniji decembarski termin vozačima je servirao sneg, pa je već na izviđanju bilo izletanja. A kada je u noći između srede i četvrtka, pre ceremonijalnog starta, puteve prekrilo 20 santimetara novog snega, pa se sve to zaledilo, stvari su postale istinski opasne.
Worldrallypics
Na stranu pozicija Velsa u kalendaru, najveći pojedinačni krivac za ovakav razvoj događaja verovatno je regulativa koja se tiče guma. Standardizovani meki pneumatici za makadam ne mogu da se izbore sa snegom i ledom, a pošto u njih nije dozvoljeno usecati nove šare, pomoći nema ni po blatu - oni u tim prilikama jednostavno ne funkcionišu. Sitroen je i pokrenuo inicijativu da se otkažu, ili dramatično skrate brzinski ispiti na kojima je situacija kritična. Olivije Kvesnel, šef ekipe, izjavio je da je tim zabrinut za bezbednost svojih vozača, da će takmičenje nastaviti, ali neizvesno kojom brzinom, pa makar ih to koštalo i konstruktorske titule. Fordovi Finci delovali su ratobornije: „Sigurno se može voziti, ali će biti jako teško,“ kazao je Hirvonen, a Lehtinen je najavio da će samo čvršće pritegnuti svoju kacigu.

Nastavak priče je logičan. Krenulo se sa otkazivanjem i odlaganjem brzinskih ispita, a prvobitna maršruta predviđena za prvi dan iskasapljena je u punom smislu reči. Izvorni plan je predviđao osam brzinskih ispita, ali se još u četvrtak uveče znalo da se neće voziti planiralna kilometraža. Prva tri para brzinaca drastično su skraćena: SS1 i SS4 sa 19,10 kilometara na samo 3,67 km (pa je zbog leda i to otkazano), SS2 i SS5 sa 5,11 na 4,28 km, a SS3 i SS6 sa 35,34 na 18,28km. Sve u svemu, u petak su posade umesto 123,68, na štopericu prešle svega 49,7 kilometara, daleko manje od polovine distance. Glavni problem bio je led, popodne su poplavne kiše, praćene snažnim vetrom i maglom, pretvorile trase u kaljugu. Pritužbe na očajno prianjanje bile su masovne.
Worldrallypics
Čak i ovako skraćeni brzinci uzeli su danak među najboljima: Hirvonen je prevrnuo auto na samom završetku specijalnog ispita 5. U svemu je bilo i sreće: posada je prošla bez povreda i završila ispit sa oštećenim Fokusom i hladnjakom punim blata. Otud su izgledi Forda da odbrani proizvođačku titulu svedeni na teoriju. A na sedmom specijalcu, Etkinson se slupao, ni 200 metara posle starta. Impreca se prevrnula, zapalila i potpuno je uništena. Izveštaji kažu da je posada u redu, ali je Australijanac pretrpeo snažan udarac u glavu, pa je helikopterom odvezen na preventivni pregled. Iako svestan i orijentisan, Kris je preko noći zadržan u bolnici.

Za drugi dan relija planirano je sedam brzinskih ispita, uključujući i superspecijal na stadionu u Kardifu, odnosno 129,21 takmičarski kilometar. Nedelja obuhvata 4 brzinca u ukupnoj dužini od 96,10 kilometara. Nakon ovakvog početka, čak i uprkos najavama o nešto lepšem vremenu i nameri da se ostatak relija izveze u potpunosti, nezahvalno je predviđati hoće li raspored za ostatak vikenda biti ispunjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: