Honda i definitivno napustila F1

Honda nije više član Formule 1, odlučili su čelnici japanskog tima. Izvršni direktor Honde Takeo Fukui pomno je pratio situaciju u timu i na kraju "prelomio".

Izvor: ÈŽ

Petak, 05.12.2008.

12:44

Default images

On je u taj tim došao pre skoro 40 godina, jer je Honda u to vreme bila jedina fabrika u Japanu koja je imala tim u F1. Fukui je u maju izjavio da bi "rado u Hondu uložio trilione jena, samo kad bi ih imao". Jedan od velikih razloga za tu odluku je i činenjica da je u proteklih osam godina japanski tim ostvario samo jednu pobedu.

"Žao mi je što se povlačimo na ovakav način. Toliko godina se takmičimo, a iza sebe nismo ostavili dobre rezultate. To je pokazatelj koliko je danas teško baviti se ovim poslom. Međutim, nije samo ekonomski momenat u pitanju. U prethodnih 100 godina auto industrija je neverovatno napredovala, a sada smo došli do tačke da razmišljamo kako će sve izgledati u narednih 100 i moramo da se pripremimo za to", rekao je Fukui.

Prvi čovek najbržeg cirkusa na svetu, Berni Eklston, potvrdio je da postoji nekoliko potencijalnih kupaca za ekipu Honde.

„Mislim da će sve biti u redu jer je već nekoliko strana pokazalo interesovanje za kupovinu ekipe“, rekao je Ekleston.

Takođe, Eklston je napomenuo da već duže vreme upozorava timove da troše previše novca.

„Već neko vreme Maks Mozli i ja vršimo kampanju da se smanji potreba timova da moraju da potroše mnogo novca da bi bili konkurentni. Problem je što timove praktično vode tehničari koji bi trebalo da su kod kuće i da igraju igrice na Plejstejšnju, a ne da troše bogatstvo da bi pobedili na trkama. Ono šta mi pokušavamo je da objasnimo inženjerima da odrade sve što je potrebno ali da misle na troškove, a onda uzmete u obzir da Honda ima 700 zaposlenih kojima je jedini cilj da dva bolida spreme za stazu“, izjavio je Eklston.

Dosadašnji prvi čovek japanske ekipe, Nik Fraj, takođe se nada da će se pojaviti kupac.

„Nadam se da će ekipa ipak imati budućnost jer se već javilo nekoliko zainteresovanih strana. Dva ili tri globalna proizvođača su zainteresovana za kupovinu i ulaganje u kvalitetan tim. Biće teško, ali smatram da ima nade. Formula 1 je sport koji je u rangu sa Olimpijskim igrama i Svetskim prvenstvom u fudbalu po pitanju globalne popularnosti i zato je toliko velikih kompanija uključeno jer na najvišem nivou mogu da prikažu svoje proizvode“, rekao je Fraj.

Prvi čovek kompanije Honda, Takeo Fukui, u isto vreme se izvinio Džensonu Batonu, koji je posle povlačenja japanskog proizvođača ostao bez sigurnog mesta u Formuli 1.

„Veoma mi je žao zbog Džensona i prava je šteta, ali nismo imali izbora. Nisam još razgovarao sa njim pa ne znam njegovu reakciju, ali sam siguran da mu nije lako“, rekao je Fukui.

Očekivalo se da će naredne godine u Hondi ostati Dženson Baton, a za drugo mesto su u konkurenciji bili veteran, Rubens Barikelo, i još jedan Brazilac, Bruno Sena, sestrić legende Formule 1, Aertona Sene.

Takođe, čelnici japanske kompanije su naglasili da njihovo povlačenje iz Formule 1 neće uticati na organizaciju trke za Veliku nagradu Japana naredne godine. Trka je u poslednje dve sezone vožena na stazi Fudži koja je u vlasništvu Tojote, ali naredne godine se vraća na Hondinu stazu, legendarnu Suzuku.

Honda je u najbrži cirkus ušla 1963. godine, samo tri godine pošto je proizvela prvi automobil. Već posle dve sezone popeli su se na najviši stepenik pobedničkog postolja, kada je Riči Džinter trijumfovao na trci za Veliku nagradu Meksika. Na sledeću pobedu su čekali do 1967. godine i Velike nagrade Italije, na kojoj je pobedio Džon Sartr. Na kraju 1968. godine japanska ekipa se povukla iz Formule 1.

Povratak u Formulu 1 došao je 1983, kada je Honda postala dobavljač motora ekipe Spirit i ostala je u sportu samo jednu deceniju, kao partner Lotusa, Meklarena, Tirela i Vilijamsa. Honda je u to vreme osvojila šest titula najboljeg konstruktora, kao i pet vozačkih. Tri je osvojio Aerton Sena, a po jednu Nelson Pike i Alan Prost. Vozači ekipa sa Hondinim motorima u rasponu od 1983. do 1992. godine trijumfovali su na čak 71 trci.

Ime Honda se od 1993. do 1998. godine pominjalo samo uz Mugen Motorsports, koji je bio dobavljač motora za Futvork, Lotus, Ližije, Prost i Džordan. 2000. godine Honda se zvanično vratila u najbrži cirkus kao partner ekipe BAR, a takođe su i dostavljali motore Džordanu 2001. i 2002. godine. Krajem 2004. godine Honda je kupila 45% ekipe BAR od kompanije British American Tobacco, a potom i ostalih 55% u septembru naredne godine. Od povratka u Formulu 1 kao samostalna ekipa jedini rezultat vredan pomena Honda je ostvarila na Velikoj nagradi Mađarske 2006. godine, kada je na stazi „Hungaroring“ trijumfovao Dženson Baton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: