WRC, Japan: Moguće mesto odluke

Leb je na Korzici očekivano pobedio, Sordo neočekivano otpao, a Ford je sve karte stavio na Hirvonena. Timske naredbe nisu zabranjene, ali glomazna režija u korist jednog vozača, toliki pokušaji da se Sebastijanu suprotstavi brojem, već izazivaju opor ukus u ustima. I, još gore, bacaju senku na stvarno veliku Hirvonenovu formu na asfaltu, gde je, bez ičije asistencije, trenutno četvrti vozač u WRC-u. Stvar postaje degutantna onda kad je Miko siguran da, i kada pogreši, ispred sebe uvek ima dovoljno Fordova koji će mu se skloniti s puta i osigurati podijum.

Izvor: B92

Petak, 31.10.2008.

13:51

Default images

Leb je na Korzici očekivano pobedio, Sordo neočekivano otpao, a Ford je sve karte stavio na Hirvonena. Timske naredbe nisu zabranjene, ali glomazna režija u korist jednog vozača, toliki pokušaji da se Sebastijanu suprotstavi brojem, već izazivaju opor ukus u ustima. I, još gore, bacaju senku na stvarno veliku Hirvonenovu formu na asfaltu, gde je, bez ičije asistencije, trenutno četvrti vozač u WRC-u. Stvar postaje degutantna onda kad je Miko siguran da, i kada pogreši, ispred sebe uvek ima dovoljno Fordova koji će mu se skloniti s puta i osigurati podijum.
Japanski reli nalazi se na WRC kalendaru od 2004. godine i dosadašnje sedište bio je Obihiro. U 2008. epicentar zbivanja prvi put postaje Saporo, stotinak kilometara zapadnije. Potpuno nova trasa prilično ujednačuje šanse takmičara, jer niko iz elite nema pređašnjeg iskustva sa putevima koji su ove godine na itinereru. To daje sasvim novi značaj preciznom sastavljanju i čitanju putne knjige, odnosno skladnom radu pilota i kopilota.

Kao pretposlednja runda Svetskog reli šampionata, Japan je potencijalno mesto gde mogu da padnu odluke o prvacima i u kategoriji vozača i u konkurenciji proizvođača. Bodovna situacija je jasna: Leb ima 14 poena više od Hirvonena, ako nedelju u Saporo Doumu okonča sa razlikom od +10, osvojiće i peti naslov, što u reliju niko nikada nije postigao.

Razumljivo, Alzašanin završava posao ako na cilj stigne pre Finca, ali čak ni to nije nužno: „dopušteno“ je i da Miko pobedi, u kom slučaju bi Lebu i pozicija tri donela novu krunu. Sitroen juriša na četvrtu proizvođačku titulu i brani vođstvo od 23 boda. Zadrži li pre Velsa prednost od 18 poena, ekipa će povratiti pehar koji je u poslednje dve sezone osvajao Ford.

Pristup šampiona

Usredsređen na krupan posao koji ga ovog vikenda očekuje, Leb komentariše izmeštanje Japanskog relija, i najavljuje kako će mu pristupiti: „Japanski reli oduvek je bio posebno kompleksan. Kad smo prvi put izviđali trasu, pitali smo se da li je uopšte moguće ostati na putu tokom tri dana. Deonice oko Obihira bile su brze, uzane i teško pamtljive. Prianjanje se konstantno menjalo i uvek je postojala šansa da vas to uhvati nespremnog. Prelazak u Saporo verovatno neće stvari učiniti ništa jednostavnijim. Kad je još u igri i titula, stres je samo jači, mada nismo prvi put u takvoj situaciji. Svesni smo koliko je naš C4 konkurentan, a posle svega, još uvek ćemo imati Velški reli. To donekle smanjuje presiju, ali naš cilj je da obezbedimo titulu već u Japanu.“

Ako naš rival pobedi, moramo da osvojimo najmanje 6 poena, to znači da završimo treći. Startovaćemo s tom idejom na umu i videti kako će se stvari razvijati. Uvek imamo mogućnost da prilagodimo tempo kako bismo ostali koncentrisani i izbegli greške. Voleo bih da završim stvar u Japanu, kako bih mogao da se fokusiram na pobedu kad budemo stigli u Vels.“ Sebastijana očigledno žulja činjenica da Britaniju još nije pokorio i opasno je nameran da ostvari jednu od svojih retkih neispunjenih WRC želja. Sordova serija podijuma prekinuta je udesom na trećem specijalnom ispitu na Korzici. Španac kaže da je prerano okončani nastup u Francuskoj ostavio iza sebe: „Ja sam pogrešio i besmisleno je dalje govoriti o tome. Radije bih da gledam unapred.“ Danijeva pažnja usredsređena je na pneumatike i strategiju: „I u Saporu će gume igrati veliku ulogu. Bude li vlažno, meki Pireli pneumatici trebalo bi da se pokažu dobro. Ako bude suvo, moraćemo više na njih da pazimo. Pokušaćemo da pronađemo brz, ali i bezbedan tempo, ako u tome uspemo, trebalo bi da osiguramo dobar rezultat i osvojimo poene koji su Sitroenu potrebni za šampionat.“

Pažnju zaslužuje informacija da će Red Bul i Sitroen sport nastaviti partnerstvo i u 2009. godini. Standardne crveno-bele boje francuskih automobila osvežene su na Argentinskom reliju ’08, kada je sponzorstvo proizvođača energetskih pića razbilo tu već monotonu kombinaciju. Dve kuće uzajamno se obasipaju komplimentima o „savršenom spoju inovativnih brendova“ i „modernom, dinamičnom duhu“, ali suština je u tome da je kolaboracija donela zadovoljstvo obema stranama. Red Bul je najzad dograbio najbolje u branši i tokom perioda saradnje sa Sitroenom bio medijski eksponiraniji u WRC-u nego ikada u fazi sa Škodom i Micubišijem.

BP-Ford: Spasti šta se spasti dâ

Da bi šampionat održao otvorenim sve do Velsa, glavni Fordov tim startuje pod imperativom osvajanja maksimalnog broja poena (18), odnosno dvostruke pobede. Takav skor ostavio bi „plavi oval“ u timskoj igri, ali, kako smo već videli, Hirvonenu ne bi bio garancija da će u Britaniji moći da Alzašaninu uputi finalni izazov.

Vožnja po nepoznatim putevima za Mika nije nužno hendikep, što potvrđuju pobede u Norveškoj prošle i Jordanu ove godine. Drugu vrstu ohrabrenja može da mu pruži činjenica da je 2007. u Japanu slavio - mada su na tom reliju odustali i Gronholm i Leb - a 2006. dospeo do pozicije tri. Fordova poslednja preostala uzdanica objašnjava kakav posao njega i suvozača Hirma Lehtinena čeka na izviđanju.
,Naše beleške moraju da budu precizne. Na novim relijima je lako pogrešiti, jer opis itinerera pravimo na prvom prolasku tokom izviđanja i onda ga samo još jednom proverimo na drugom prolazu. Već sledeći put, tuda idemo punim gasom. Koliko znam, na japanskim ispitima putevi su brzi, uzani i mestimično mekani. Izgleda da ima puno razbacanog kamenja unaokolo, to pomalo liči na Australiju, ali nije toliko drastično. Moramo paziti na stene u brzim krivinama, videti da li se isplati seći zavoje ili ne.“

Posle dva prilično uspešna nastupa za Stobart na asfaltu, Latvala se vraća u prvu Fordovu postavu. Iz dvostruke rokade Finca i Belgijanca svi su dobili željeno: BP Ford pregršt poena iz Španije i sa Korzike, a Jari Mati injekciju samopouzdanja. Ponovo u svom timu i na svom terenu, Latvala komentariše predstojeći izazov: „Rekli su mi da su putevi slični onima iz regiona Obihira, možda malo grublji i uži. Miko i ja ćemo pokušati da osvojimo maksimalni broj bodova i održimo Sitroen iza nas. Izviđanje je jako važno, jer svi pravimo sasvim nove beleške. Ako ne budemo koncentrisani, ispašće neprecizne i onda im ne možete potpuno verovati i maksimalno napadati.

Impreca ’08 prvi put kod kuće

Za Subaru četrnaesti reli sezone ima poseban značaj, budući da će ekipa pred domaćom publikom premijerno nastupiti sa Imprecom WRC2008. Očekivanja su velika, bez obzira na debi, jer je japanska kuća tempirala formu baš za makadam, a od uvođenja novog modela (na Akropolisu), Peter Solberg nijednom nije završio bez bodova.

Norvežanin je i pobednik inauguralnog Japanskog relija, a ove godine kaže da ne razmišlja ni o čemu do o trijumfu. Etkinson je na ostrvu Hokaido 2005. stigao do prvog WRC podijuma u karijeri i nada se da će moći da primeni iskustva sa ranijih takmičenja u Japanu, jer poznaje osobine puteva kojima se vozi i njihove odlike mu odgovaraju.

Stobart: bodovi, verovatno

Tandem Stobarta u Japanu čine Metju Vilson i Fransoa Dival. Belgijanac se vraća u tim pošto je za Fordovu prvu postavu, s rezultatske i taktičke strane, učinio šta je od njega traženo. Pošto je i na Novom Zelandu mogao do poena, sve do po Ford pogubnog brzinca 17, Dival ima čemu da se nada na kombinaciji šljunka i blata: „Meni neće biti lako da od starta budem brz, poslednji put sam u Japanu bio pre tri godine. Trebalo mi je vremena da nađem odgovarajući set-ap za Fokus na Novom Zelandu, ali sa kilometrima tamo prevezenim po šljunku, nadam se da ću stečena znanja sada pretočiti u brzinu. Biće teško parirati najbržima, nadam se da do kraja relija mogu da se borim za podijum.

Vilson je 2007. u Obihiru ostvario najbolji rezultat karijere: četvrto mesto, doduše u žestoko proređenoj konkurenciji. Englez cilja poziciju 10 u generalnom poretku vozača, gde je, sa 13 bodova, poravnat sa Urmom Avom. Sada ga najviše zaokuplja činjenica da će od nule morati da pravi beleške za svaki ispit i to smatra ključnim delom posla.

Mančiz: umaći Suzukiju

Saporo je kraj ovogodišnjeg šampionata za Mančiz Ford, deseta i finalna runda njihovog programa za 2008. Jedina preostala misija argentinske ekipe je da pokuša da sezonu završi na petom, pretposlednjem mestu među proizvođačima. Od šestoplasiranog Suzukija deli ih tek poen, a Japanci imaju i šansu za popravni u Velsu.

Zato se mora stvoriti veća bodovna prednost nad direktnim konkurentima. To je posao Viljagre i Heninga Solberga, koji peti put dobija prekomandu u Mančiz. Od Norvežanina se očekuje najveći doprinos u ispunjenju cilja, čak se kao cilj pominje i pobedničko postolje. I to nije tek pusta sanjarija; stariji Solberg se 2007. u Obihiru popeo na treći stepenik podijuma. Brz i klizav makadam odgovara njegovom vozačkom stilu, to je podloga na kojoj je Hening proveo lavovski deo karijere.
U Fordovom scenariju iz snova, Solbergova uloga je čak i bitnija od one koju ima da odigra za Mančiz. Ako je moguće trostrukom pobedom sprečiti da se šampionat reši već u Saporu, onda je Norvežanin taj treći čovek koji bi mogao da pokuša da preskoči Leba. Reklo bi se da Hening ne pati od manjka samopouzdanja: „Bio sam na podijumu u Japanu, voleo bih da to ponovim 2008. Sviđa mi se tip deonica kakve su bile u Obihiru, nadam se nečem sličnom u Saporu. Na Novom Zelandu sam bio najbrži na sedam brzinskih ispita, po tome bolji čak i od Sebastijana, koji je osvojio reli. Nadam se da će taj set-ap funkcionisati jednako dobro i u Japanu, bude li tako, sigurno možemo da se borimo za podijum.

I Suzuki pred svojima

Ništa manje nego za Subaru, i nastup Suzukija kod kuće stvar je nacionalnog ponosa. Gardemajster i Anderson imaju tek po jedan nastup u Japanu, ali nedostatak iskustva, iz već opisanih razloga, ove godine košta manje. „Japanski reli je težak i na njemu se tako lako greši. Činjenica je da su mnogi vozači platili visoku cenu da to shvate,“ kaže Toni. „Ključ za dobar rezultat leži u preciznosti, morate pokušati da nikada ne siđete s idealne linije. Meni se to sviđa, jer donekle nalikuje na Finski reli, ali u Japanu su putevi dosta uži i prianjanje mnogo varira. Tako je barem bilo kada sam ovde pre vozio.

U borbi sa Mančiz Fordom i bod može da bude presudan. Per Gunar je optimista: „Zadovoljan sam što se vraćamo na makadam. To je moja omiljena podloga, mislim da možemo dobro da prođemo u Japanu. Mnogo smo radili na automobilu od početka godine i mislim da taj trud počinje da nam se isplaćuje.
U skladu sa zahtevima Japanskog relija, SX4 pretrpeo je promene na diferencijalu, ekperimentisalo se sa različitim podešavanjima amortizera. Klirens je veći, a kočni diskovi manji su nego na asfaltnim relijima. Odstojanje od tla će verovatno morati ponovo da se prilagođava pre drugog prolaza kroz sekcije koje se ponavljaju, jer mekani putevi u Japanu lako propadaju. U Suzukiju su ponosni na činjenicu da su njihovi automobili prošli kroz cilj svakog relija posle letnje pauze. Vreme da se na domaćem terenu prikaže i tempo...

Za vreme posle Sebastijana...

Sećate se momka po imenu Sebastijan Ožije? O njemu smo govorili kada je u Meksiku postao prvi vozač u istoriji JWRC šampionata koji je osvojio bod u apsolutnoj konkurenciji. Sada je iza Francuza još i važnije postignuće: u Sitroenu C2 1600, na Korzici, osvojio je Juniorsko prvenstvo sveta. Kao nagradu, Sitroen sport i Francuski auto-sportski savez omogućiće mu start u Velsu, za volanom modela C4 WRC, koji će za takmičenje prijaviti i pripremiti PH sport, uz pomoć tehničara fabričkog tima. Pošto je podržao njegov JWRC program u 2008, Sitroen je Ožijea usmerio putem kojim su još davno prošli Leb i Elena, kao i Dani Sordo. Čelnici kuće s punim pravom kažu kako je prepoznavanje i uzgajanje mladih talenata integralni deo kompanijskog pristupa auto-sportu. Prvi čovek Sitroenove sportske divizije, Olvije Kvesnel, traži od „novog Sebastijana“ da u Velsu pređe što više kilometara i pokaže koliko mu vremena treba da se adaptira na WRC auto. Kad se britanska avantura završi, tim će zajedno sa mladim pilotom razmotriti moguće opcije za njegovu budućnost.

Maršruta i distance

Reli Japan i u svom petom izdanju održava se na najsevernijem ostrvu Carevine, Hokaido, ali je sedište takmičenja pomereno u Saporo, po veličini peti grad u državi. U ukupnu distancu uključeno je 12 različitih trasa, čije dužine, ne računajući superspecijal, variraju od 2,57 km (SS Imeru) do 33,66 km (SS Kamujcep). Najveća razlika u odnosu na reli organizovan oko Obihira u prethodnim sezonama ogleda se u kraćim veznim sektorima.
Japanski brzinski ispiti imaju reputaciju brzih i kompleksnih. Iako su ove godine trase potpuno nove, ne očekuje se da im je karakter išta drugačiji. Organizator najavljuje tečne i pregledne srednjebrze i brze deonice. Pošto putevi prolaze kroz guste šume, najčešće su pokriveni tepihom vlažnog lišća, a uzani koliko jesu, ne ostavljaju prostora za grešku. Naročito je komplikovano u zonama kočenja: njima se prilazi brzo, ali bez pouzdanih informacija o tome koliko je prianjanje.

Na osnovu saznanja iz nacionalnog šampionata i analogija sa regionom Obihiro, pretpostavlja se da je podloga uglavnom mekana i brzo se pretvara se u blato. Posle prvog prolaza u trasu se urezuje kolotrag, a na put izbacuje dotle prekriveno kamenje. Zato će se u popodnevnoj vožnji na nekim sekcijama naići na lošu i nepredvidljivu podlogu, i to pri slabijoj vidljivosti, moguće i po mraku. Najviše koristi izvući će onaj ko, uprkos svemu, bude smeo da sa samopouzdanjem i prihvatajući sve rizike ostane na trkačkoj liniji. Saporo doum, bejzbol i fudbalski stadion kapaciteta 43.000 gledalaca, biće sedište relija, servisni park i poprište čak pet asfaltnih superspecijalnih ispita. Ceremonijalni start predviđen je za četvrtak uveče. Prva etapa obuhvata 10 brzinskih ispita i 90,48 kilometara. Drugi dan je ubedljivo najduži: 10 brzinaca i 156,78 distance. Za nedelju preostaje još 96,43 kilometra na štopericu. U petak i subotu dva puta se vozi Saporo Doum superspecijal od svega 1,49 kilometara, a tokom poslednje etape, ova stadionska avantura biće na programu jednom, u sredini dana. Ukupno je na rasporedu 29 brzinskih ispita, 343,69 takmičarskih kilometara, a kompletna distanca, sa veznim sektorima, iznosi 1316,28 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: