Poli Temišvar - rival Partizana

Partizanov protivnik u prvom kolu Kupa UEFA u sezoni 2008/2009 je Politehnika iz Temišvara.

Izvor: B92

Petak, 29.08.2008.

13:56

Default images

Boja kluba je belo-ljubičasta, otuda i nadimak "alb-violeci". Zvanično ime rumunskog kluba je Timišoara FC, posle niza vlasničkih promena u poslednjih petnaestak godina. U istoriji nikad nisu bili šampioni Rumunije, dva puta su osvojili Kup Rumunije (1958. pod imenom Štinca i 1980. godine) i četiri puta gubili u finalu kupa (poslednji put 2007. godine).

Politehnika iz Temišvara je klub osnovan 1921. godne a ekipu su činili uglavnom lokalni studenti. Prvi iskorak na veliku scenu načinjen je 1948. godine kada je ekipa usla u Prvu ligu Rumunije, odmah ispala ali se i godinu dana kasnije, vratila.

Od 1950. do 1978. godine Politehnika je pet puta završavala na trećem mestu na tabeli, a dva puta je osvojen Kup, 1958, kada je u finalu pobeđen Progresul i 1980. godine kada je trofej osvojen pobedom nad Steauom.

Iz tog perioda je i neverovatna statistika, Politehnika nikada nije poražena na svom stadionu u evropskim kupovima, madridski Real je dobio dvomeč, ali su veliki klubovi, Seltik i Atletiko iz Madrida, eliminisani od 'Ljubičastih'.

U prvoj polovini devedesetih klub je privatizovan, usledila je selidba u drugu ligu, a Italijan Klaudio Zambon, novi vlasnik kluba, preselio je klub iz Temišvara u predgrađe Bukuresta. Iste godine je Anton Doboš svoj klub Fulgerul Brigadiru, preselio u Temišvar, dao mu ime Politehnika AEK Temišvar.

2004/2005 stize nova uprava a u međuvremenu je klub blizu vrha ali nikako ne stiže do borbe za trofeje.

U dosadašnjoj istoriji klub iz Temišvara odigrao je 16 utakmica u evropskim kupovima, sedam puta pobedio, osam puta izgubio, uz gol razliku 15:30.

Stadion u Temišvaru zove se Dan Palitnišanu, po prerano preminulom fudbaleru koji je deset godina nosio ljubičasti dres.

Poslednji put oni su u Evropi igrali pre šesnaest godina, a u Kup UEFA plasirali su se kao šestoplasirani u rumunskoj ligi, uz malo sreće (u finalu Kupa igrali su šampion CFR Kluž i petoplasirana Unirea Urzičeni).

Iza „Viole“ je najbolja sezona u novijoj istoriji – bili su najefikasniji klub u ligi (57 golova), prvi su rumunski klub iz unutrašnjosti posle 30 godina koji nije izgubio nijedan meč u duelima sa bukureštanskom „velikom trojkom“ (Steaua, Dinamo Rapid).

Ekipu vodi češki stručnjak Dušan Uhrin junior, sin trenera koji je češku reprezentaciju odveo u finale Evropskog prvenstva 1996. godine.

Politehnika ima dvostruku vezu sa Partizanom – njihova himna je obrada pesme „Dok Partizan bitke bije...“, a prva boja kluba bila je crno-bela (do 1950. godine).



Donedavno je dres temišvarskog kluba nosio Nigerijac Ifeani Emeghara, pre toga član Partizana. Danas u ljubičastom dresu nastupa nekadašnji član Rada Sreten Sretenović, koji je letos došao iz Benfike. On nikad nije nastupao za lisabonske „Orlove“. Pošto je bio pozajmljen poljskom Zaglebju iz Lubina.

U timu su i rumunski reprezentativci Marius Popa i Valentin Radoj, mladi reprezentativac naših suseda Kostin Pantilimon, ali se ekipa uglavnom oslanja na strance (ovog leta svih osam pojačanja su stranci).

Najzvučnije ime je reprezentativac Kostarike Vinston Parks, koji je u Temisvar stigao posle četiri godine u Seriji A, tri u ruskoj ligi i nastupa za česki Slovan iz Libereca.

Ljubičasti dres nose i dvojica Slovaka, Balas Borbelji i Milos Brezinski. Borbelji je igrao protiv Partizana u dresu Petrzalke. U timu su i reprezentativac Jermenije Artavazd Karamian, Argentinac Luis Garsija, Brazilac Eder, Portugalac Taborda, Španac David Sančes, dvojica Slovenaca, jedan igrač iz BiH, a trojica dobrih rumunskih fudbalera koji su prethodne sezone igrali u Temišvaru preselili su se letos u Dinamo i Vaslui.

Najtalentovaniji mladi igrač ekipe Temišvara, Kristijan Daminuca, preselio se u Inter iz Milana.

U četiri kola ove sezone Poli ima dve pobede, po jedan remi i poraz.

Arđeš Pitešti - Poli Timišoara 1:1
Poli Timišoara - Panduri 3:0
Gaz Metan - Poli Timišoara 5:1
Poli Timišoara - Otopeni 3:1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: