U20: Srbija ponovo najbolja!

Mladi košarkaši Srbije odbranili su titulu prvaka Evrope pobedom nad Litvanijom 96:89, u finalu prvenstva u Letoniji.

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Nedelja, 10.08.2008.

21:30

Default images

Titulu prošle godine Srbija je osvojila na šampionatu u Italiji pod vođstvom Vlade Vukoičića. Milan Mačvan i Marko Kešelj bili su najzaslužniji za trijumf u finalnoj utakmici. Mačvan je meč završio sa 31 poenom, dok je Kešelj ubacio 20. Pored njih dvojice, istakao se i Miroslav Raduljica, sa 14 poena i 13 skokova. U selekciji Litvanije najbolji su bili Motiejunas i Gečevičius, sa po 16 poena.

Treće mesto na ovom šampionatu zauzeli su Španci, dok su četvrti Turci. Ovo je treći put u nizu da Srbija u ovom uzrastu osvaja zlato na šampionatu Evrope, a ova generacija je prošlog leta osvojila zlato i na Svetskom prvenstvu u Novom Sadu.

Tim Slobodana Klipe imao je prednost tokom celog meča. Litvanci su početkom poslednje deonice prišli našim košarkašima na samo poen zaostatka, ali je na kraju zlato potpuno zasluženo pripalo Srbiji.

Finale je počelo veoma raspoloženom igrom obe ekipe u napadu. Ta deonica završena je vođstvom naše selekcije 29:27, pošto je Radetić pogodio trojku od table u poslednjoj sekundi tog dela.
Ipak, sredinom druge četvrtine do izražaja je došao kvalitet naših košarkaša, koji su posle serije 12-2 došli do visoke prednosti od 13 poena (51:38). U tim trenucima dominirali su sjajni Mačvan i Kešelj. Litvanci su šutevima sa distance pokušavali da održe priključak, ali taj segment nije mogao da bude na nivou tokom svih 40 minuta.

Na poluvremenu je bilo 53:42 za naš tim, uz čak 20 poena Mačvana i 12 Kešelja.

Treća deonica počinje znatno angažovanijom igrom Litvanije. Ta igra je i urodila plodom pošto su naši protivnici posle nekoliko trojki prišli na samo četiri poena zaostatka (59:55). Naš tim nije igrao na svom nivu u tim trenucima, ali je Jeremić trojkom za 65:58 uspeo da odbije nalet protivnika, i Srbija je pred poslednjih deset minuta vodila sa sedam poena razlike (65:58).
Litvanija je sve karte bacila na početak poslednje četvrtine, i umalo im nije pošlo za rukom da naprave preokret. Postigli su brze tri trojke, i prišli na samo poen zaostatka (79:78). Imali su Litvanci i napad za vođstvo, ali su izgubili loptu i onda je Raduljica sa četiri uzastopna poena vratio sigurno vođstvo našem timu (83:78) na šest minuta do kraja.

Nešto kasnije, Litvanija je ponovo prišla na minus tri (83:80), ali tada Srbija ponovo postiže četiri vezana poena. U samom finišu istakao se i Petar Despotović, koji je sa pet poena u ključnim trenucima možda i prelomio meč.

Srbija - Litvanija 96:89

Srbija: Jerimić 8, Sinovec 3, Despotović 8, Koprivica 5, Kešelj 20, Katnić, Stojačić, Radetić 3, Marjanović 4, Raduljica 14, Čakarević, Mačvan 31.
Litvanija: Janavičijus 12, Vasiliauskas 13, Juskevičijus , Lipkevičijus 12, Motiejunas 16, Žabas, Uzas, Brazdauskas 7,Valukonis 4, Gečevičijus 16, Skurdauskas 8, Čepukaitis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: