Veliki ispit nove generacije

Izvor: B92

Subota, 09.08.2008.

10:23

Default images

Sjajnim igrama na završnom turniru Svetske lige odbojkaši Srbije pokazali su kako i dalje znaju da igraju odbojku. Istovremeno podgrejali su nadu javnosti koja od njih očekuje medalju. Naravno, za medalju će osim kvaliteta koji posedujemo biti potrebna i sreća jer ćemo u Pekingu kao što je već i pravilo na velikim odbojkaškim takmičenjima gledati veoma neizvesne mečeve, gde pobednika može da reši trenutna inspiracija, jedna lopta, sudijska odluka... viša sila.

U svakom slučaju reprezentacija Srbije dolazi na OI kao jedan od ozbiljnijih konkurenata za medalju. A nije da nas u poslednjih 12-13 godina nisu navikli na odličija. No, podsetimo se samo nastupa na OI. Plavi odbojkaši su prvu medalju osvojili 1996. godine u Atlanti (bronza), da bi četiri godine kasnije u Sidneju stigli do zlata. Pre četiri godine eliminisani su u četvtfinalu od Rusa, a sada u pohod na medalju kreće nova plava generacija.

Novi tim koji predvodi selektor Kolaković okupio se prošle godine pred početak Svetske lige. I zaista, gledano po imenima iz atinskog tima u ekipi su sada još samo trojica - Grbić, Gerić i Miljković, a knijiga će posle Pekinga spasti samo na jedno slovo Miljković. No sada su tu pre svega Podrščanin i Bjelica, zatim Starović, Janić, Bojović... Mladići koji uz prekaljene borce mogu i do medalje i tako omoguće starijim kolegama da na najlepši način okončaju reprezentativnu karijeru.

No do finala 24. avgusta deli ih sedam mečeva i nadajmo se sedam pobeda protiv najboljih reprezentacija sveta od kojih njih sedam ili osam očekuje da se nađe među prve tri. Veći deo tih reprezentacija nalazi se u našoj, grupi B. Krenimo redom sa presekom grupa, logično prvo sa grupom B.

Grupa B

Brazil

Da nije bilo pada na finalnom turniru bili bi bez premca prvi favoriti turnira. Doduše i dalje su prvi favoriti ali uz veliko ali...

Brazil su potresali untrašnji problemi. Zbog sukoba sa selektorom Rezendeom iz ekipe je odstranjen prvi dizač Rikardo. Na njegovo mesto postavljen je Rezende (da, rođak je sa selektorom) koji još nije pokazao Rikardov nivo igr. Takođe, staro je pravilo da je teže braniti nego osvajati titule, a Brazilci su do skora branili sve. I još jedan nešto. Ova ekipa je već prešla svoj zenit, ali...i dalje prvi favoriti.

Rusija

Niko ne zna da predvidi kako će Rusija igrati. Mogu da počiste bilo koju reprezentaciju, ali isto tako i da izgube. Problem je kao i kod većine ruskih ekipa - u glavi jer kada se kada se pogledaju fizičke predispozicije onda su Rusi možda i najdmonatniji. Takođe, imaju i jaku klupu i dobro se poznaju s obzirom da svi igraju u domaćoj ligi, a poslednje velike uspehe napravili su na EP 2003 (treći) i 2005 (drugi).

Nemačka

Izgleda da kao i u fudbalu Srbi ne znaju kako da izađu na kraj sa Nemcima. Iako su slabije rangirani, Nemačka je ekipa koja je pobedila Srbiju u poslednja tri susreta. Važe za veoma snažan, kompaktan i neugodan sastav. Prva zvezde su Šops /igra u Rusiji/ i Berkman, a predvodi ih sa klupe odbojkaški fanatik Stelian Mokulesku. Zanimljivo da je ovo prvo pojavljivanje Nemaca na Olimpijskim igrama posle 36 godina. Poslednji put su pod imenom Zapadna Nemačka učestvovali kao domaćini 1972. u Minhenu i završili kao 11. Tada je selekcija Istočne Nemačke osvojila srebrnu medalju.

Poljska

Remetilački faktor u grupi. Najverovatnije će nekoga neprijatnio iznenaditi i nadajmo se da to neće biti Srbija. Po kvalitetu, očekuje se da će Pojlska boriti za četvrto mesto u grupi. Ipak, ne treba da se zaboravi da je Poljska zvanični druga reprezentacija sa poslednjeg Svetskog prvenstva.

Egipat

Autsjaderi. Reprezentacija koja će najverovatnije morati da se zadovolji sa po kojim “otkinutim” setom. Ipak, u stalnom su usponu u poslednje dve-tri godine, a ove sezone su pokazali najbolju igru ikada u Svetskoj ligi. Šta više, tukli su Poljsku.

Grupa A

Grupa A je svakako izvesnija od naše jer postoje tri izrazita favorita. Uz SAD, iznenađujuće osvajače Svetske lige u Rio de Žaneiru tu su još Bugarska i Italija.

SAD

Uigrana ekipa koja je na okupu još od Atine 2004. godine čiju osnovu čine Bol, Stenli, Pridi, Solomon. Po pravilu, Amerikanci uvek igraju najbolje u olimpijskoj godini. Olimpijsko “podizanje” započelo je prošle godine trećim mesto u Svetskoj ligi, da bi se osvajanjem ovog takmičenja istakli ozbiljnu kandidaturu za zlato. Sastavljeni su od iskusnih i velikih profesionalaca od kojih većina je dobro plaćena u Rusiji. Znaju da igraju teške utakmice i da osvajaju trofeje. Takođe “gladni” su medalja na OI. Posle dve zlatne (1984 i 1988) poslednju su osvojili 1992 (bronza).

Italija

Ekipa koja je na okupi više od pet godina. Prve zvezde su Mastranđelo, Fej i kapiten Ćizola. Najveća promena u ekipi dogodila se na poziciji primača. Sastavljeni su od iskusnih igrača od kojih većina ima preko 30 godina. Imaju i izuzetnog stručnjaka na mestu selektora Andreu Anastasija zvanog “patuljak” zbog za odbojku niskih 181 cm visine.
Ipak, “patuljak” se pokazao kao veoma umešan sakupljač medalja. Primera radi sa Italijom je 2005. godine osvojio EP, da bi zatim preuzeo tim Španije i sa njom dve godine kasnije osvojio titulu kontinentalnog prvaka. U Italji očekuju da im donese prvu medalju sa velikih takmičenja od 2005. godine, što je za Italijane dug period.

Bugarska
Za mnoge pandan Srbije u grupi A. Mi ipak smatramo da smo bolji, iako se radi o trećoj ekipi sa poslednjeg Svetskog prvenstva.
Najveći problem ova ekipa je na mestu dizača gde igra nedovoljno dobri Andrej Žekov. Prve zvezde su Nikolov i Jordanov. Odlukuje ih uprornost i dobra “hemija” u ekipi što može biti presudno u turnirima ovakvog karaktera. Kina

Domaćini, samim tim i ambiciozni da pokažu što više. Pripremaju se od 2004. kada je okupljeno 25 odbojkaša. Razlog za optmizam im daje i činjenica da su dobro odigrali Svetsku ligu koju su završili na deobi sedmog mesta sa velikanima - Bugarskom i Italjiom. No, od Kine treba da se očekuju čuda, ali takođe nisu ni potcenjivanje. Veliki uspeh bilo bi osvajanje četvrtog mesta i častan oproštaj u četvrtfinalu.

Venecuela

Talentovana, ali sportskim rečnikom rečeno “divlja” ekipa. Fizički veoma jaka, ali bez puno iskustva. Prve zvezde su Ernan Gomez kome na leđima piše Harry i primač Dijaz. Imaju šansu da osvoje četvrto mesto što bi u svakom slučaju zadovoljilo navijače u Venecueli.

Japan

I na kraju domaćini prethodnih nekoliko velikih takmičenja konačno izlaze u svet. Doduše ne daleko, samo do Pekinga, ali i to će biti dobra prilika da se vidi koliko Japanci mogu van svoje zemlje. Do sada se nisu pokazali, a da li će zavisi pre svega od mladih Išidžime, Košikave, Šimicua ali i iskusnog 37-godišnjeg kapitena Masaši Ogina. Japance odlikuje marljivost i vrednoća što su pokazali još pre četiri godine, kada su odamh po neuspehu u kvalfikacijama za Atinu počeli prirpeme za Peking.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: