Marakana: Ko dolazi, a ko odlazi?

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

17:10

Default images

Stadion Crvene zvezde ove nedelje je centar zbivanja vezanih za fudbalski prelazni rok. Beogradski klub, koji je upravo završenu sezonu okončao bez ijednog trofeja, kao i bez bodova u grupnoj fazi Kupa UEFA, sprema se za velike promene tokom leta, a češki trener Zdenjek Zeman odmah po dolasku najavio je da mu treba 9 novih igrača i da je u timu čak 12 "nepotrebnih".

Sportski direktor Goran Bunjevčević najavio je pre dva dana da bi do početka priprmea, zakazanih za subotu, ekipu trebalo da pojača šest igrača, dok bi se trojica timu priključila tokom boravka u Austriji.

Pored prve ekipe, na Marakani se vodi računa i o pojačanjima za ekipu Srema, koja ima specijalnu saradnju sa najtrofejnijim srpskim klubom, pa se paralelno dovode mladi fudbaleri, koji će biti prosleđeni u Sremsku Mitrovicu.

Među favorite u trci za mesto u crveno-belom dresu ubraja se Branimir Subašić, napadač azerbejdžanske reprezentacije i dosadašnji igrač Nefčija. Subašić je u Srbiji nastupao za Železnik, a od 2002. godine nastupao je za Ostende, Bove, Amkar i Černomorec. U Azerbejdžan je stigao 2005. godine, a sjajne igre preporučile su ga nacionalnoj federaciji te zemlje. Za reprezentaciju Azerbejdžana dao je 4 gola na 15 utakmica (debitovao 7. marta 2007. protiv uzbekistana), a najbitniji je postigao Poljskoj, u kvalifikacijama za EP. Subašić (26 godina) se navodno dogovorio o potpisivanju četvorogodišnjeg ugovora.



Nikola Mijailović (26) je drugi na spisku igrača koji su gotovo izvesno novi članovi Zvezde. Odbrambeni igrač ruskog Himkija igrao je za Železnik i Vislu iz Krakova i bio član mlade reprezentacije SCG, koja je na Evropskom prvenstvu 2004. stigla do finala. Za razliku od mnogih članova te selekcije koji su se tog leta okupili u Zvezdinom timu, Mijailović je već bio u inostranstvu. Mijailović je 2006. godine suspendovan na pet evropskih mečeva zbog sukoba sa igračem Blekburna Benijem MekKartijem. Uzrok oštre kazne bile su navodne rasističke uvrede na račun Južnoafrikanca, poznatog po čestim incidentima.

Njegov saigrač iz mlade selekcije SCG Milan Biševac (25) proveo je na Marakani dve i po sezone, pre nego što je u zimu 2007. postao član Lansa. Taj klub ispao je iz prve francuske lige, pa je Biševac na spisku igrača koji bi mogli da se vrate u Beograd, verovatnije kao pozajmljeni igrač. Posle uspešnih nastupa za mladi tim Biševac je tri puta nastupao za A selekciju Srbije, sva tri puta na strani i sva tri puta tim je ostvario odlične rezultate: 3:1 u Češkoj, 1:1 u Poljskoj i 6:1 u Azerbejdžanu. Pre zvezde igrao je za BASK, Bežaniju i Železnik. Problem predstavljaju ponude nekoliko jakih italijanskih klubova.
Edgar Bruno da Silva
U Bežaniji je ovog proleća igrao Ibrahim Some Salombo, momak koji je prijatno iznenađenje druge polusezone Superlige 2007/08. Postigao je četiri gola za tim koji je šanse za opstanak izgubio tokom jeseni, a njegov gol Partizanu vratio je uzbuđenje u trku za titulu prvaka. Some (20 godina) je rođen u DR Kongo, a posle matičnog Intera iz Kinšase nastupao je za Ajaks Kejptaun, FC Brisel i Lokeren. Pretpostavlja se da će sa njim biti potpisan trogodišnji ugovor.

Biševac je na Marakani za Zvezdu debitovao u utakmici sa Jang Bojsom, u kojem je dres švajcarske ekipe nosio Boban Maksimović (23). Igrač koji je u doba Jirgena Rebera bio kandidat da zaigra za Partizan, kada se u Humsku ipak vartio Vukić. Maksimović je posle Jang Bojsa igrao za Vintertur, a u mlađim kategorijama bio je standardni član švajcarske reprezentacije, u kojoj su bili Barneta, Fernandez i Behrami i koja je 2002. godine osvojila Evropsko prvenstvo do 17 godina.

Posao je gotovo završen i sa Brazilcem Edgarom. Član portugalskog kluba Bejra Mar doći će u Zvezdu na jednogodišnju pozajmicu. Edgar (21) proveo je prošlu sezonu na pozajmici u ekipama Porta i Akademike iz Koimbre, za koje je postigao 3 gola u 13 mečeva. Visoki napadač (191) nosio je u domovini dres Sao Paula, pa će mu Zvezda biti treći svetski prvak za kojeg nastupa, iako ulazi u treću profesionalnu sezonu. Smatraju ga jednim od najvećih talenata u brazilskom fudbalu, a Zvezda je bila zainteresovana da ga dovede još pre godinu dana.
Dejan Jakoviæ i Fredi Adu
U paketu sa Edgarom mogao bi da stigne i Vukašin Dević (24), vezni igrač koji je bio pozajmljen Belenensešu. Dević je u Portugal stigao 2006. godine iz pirotskog Radničkog, u to vreme kandidata za plasman u Superligu. Bejra Mar ima odlične odnose sa srpskim igračima i tržištem, a prošle sezone poslovao je sa Partizanom – tamo je otišao Borko Veselinović, a odatle došao Lamin Dijara. Takođe, dres kluba iz Aveira nosio je Andrija Delibašić.

Kanadski reprezentativac Dejan Jaković na pragu je potpisivanja ugovora sa Zvezdom, pošto je prethodnih nekoliko nedelja proveo na probi. Jaković je rođen u Karlovcu pre 23 godine, a na početku rata presleio se u Kanadu. Trenutno igra za Univerzitet Alabama (bio kandidat za najboljeg igrača univerzitetske lige u SAD), a za nacionalni tim Kanade debitovao je januara ove godine u meču sa Martinikom, u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Tokom karijere igrao je u svim linijama, a primarno je odbrambeni igrač ili zadnji vezni.

Najbolji golman Meridan Superlige u prošloj sezoni bio je Saša Stamenković, koji je značajno doprineo da Kruševljani sezonu završe na petoj poziciji. Stamenković, koji je igrao na svakom meču u poslednje dve sezone, ima 23 godine i fantastičnu perspektivu. Stamenković je u više navrata isticao da kao navijač Zvezde želi da igra u beogradskom klubu, a u zimskom prelaznom roku malo je nedostajalo da se preseli u Ljutice Bogdana.
Saša Stamenkoviæ
Priča o Prinsu Tagoeu (22) traje već skoro godinu dana, pošto su ga Zvezdini skauti aktivno pratili još tokom septembra. Napadača "Crnih zvezda" u nacionalni tim pozvao je Ratomir Dujković još 2006. godine, a upravo je on preporučio igrača beogradskom klubu. Tagoe je te godine trebalo da dođe u Majnc, ali je transfer propao iz proceduralnih razloga, a o se preselio u Saudijsku Arabiju, gde je već promenio tri kluba. Prinsov transfer na Zapad propao je po svemu sudeći, jer mu klubovi iz Italije i Nemačke ne nude dovoljno visoku platu, pa je Beograd dosta realna destinacija. Zvezda je poslala ponudu koja se poklapa sa zahtevima Al Itifaka.



Na spisku kandidata je i Dejan Aleksić, fudbaler Vojvodine star samo 17 godina. Aleksić je već neko vreme na spisku želja Udinezea, a redovni je član omladinske reprezentacije Srbije, za koju je na Evropskom prvenstvu u Turskoj dao dva gola. Problem bi mogla da bude klupska politika Novosađana, koji već nekoliko sezona odbijaju da prodaju igrače beogradskim rivalima čak i uz bolju cenu od one koju dobiju iz inostranstva.

Nikola Lazetić je pre 11 godina iz Crvene zvezde prešao u Vojvodinu kao talentovani 19-godišnjak. Sada postoje izgledi da se taj vezni igrač vrati na Marakanu kao iskusni fudbaler od 30 godina, kojem je ugovor sa Torinom istekao. Posle Voše Lazetić je igrao za Obilić i Fenerbahče, a za 6 sezona u Italiji nosio je dresove sedam klubova (Komo, Kjevo, Lacio, Đenova, Sijena, Livorno, Torino).
Iskustvo bi, u slučaju dolaska na Marakanu, doneo i Aleksandar Ranković (30). Nekadašnji fudbaler Rada proveo je prethodnih šest godina u Holandiji, nastupajući za Vitese i ADO Den Hag. Sportski direktor Bunjevčević je u poslednjoj sezoni bio njegov saigrač u Hagu, pa dobro poznaje Rankovićeve kvalitete. Rankovićev ugovor je istekao, pa bi bez obeštećenja mogao da dođe na Marakanu, ako se nešto ne promeni ove nedelje.

Bunjevčević je u ponedeljak pomenuo "prijatno iznenađenje" za navijače Crvene zvezde, a to bi mogao da bude neko od povratnika iz inostranstva, koji su u sredu viđeni na Marakani – Darko Kovačević iz Olimpijakosa, ili Marjan Marković, koji je prethodnih godina nosio dres kijevskog Dinama.

Oba imaju iskustvo iz Lige šampiona, Marković je u najboljim fudbalskim godinama (u septembru puni 27), a u Zvezdi je igrao do 2005. Kovačević će u novembru napuniti 35 godina, ali je ove sezone u dresu Olimpijakosa pokazao da je i dalje u stanju da igra na najvišem nivou. On je sa Zvezdinim bratskim klubom osvojio prvenstvo, kup i superkup Grčke, i izborio osminu finala LŠ. Postigao je 17 golova u ligi i 3 u Ligi šampiona. Od kada je, u jesen 1996, napustio Marakanu, nastupao je za Šefild Venzdej, Real Sosijedad (dva puta), Lacio i Juventus.

Jedan od fudbalera koji bi mogli da se za početak presele u ekipu Srema je Ognjen Vranješ (19). Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine bio je standardni član banjalučkog Borca, a privukao je veliku pažnju svojim nastupima na poziciji centralnog odbrambenog fudbalera. Za njega je zainteresovan i slovenački šampion Domžale. Sa Ognjenom na Marakanu bi mogao da stigne i njegov tri godine stariji brat Stojan, koji igra kao vezni fudbaler.
Nikola Mijailoviæ
Marakanu su već napustili Zoran Banović, kojem je istekao ugovor, Aleksandar Pantić, sa kojim je raskinut ugovor i Ernan Barkos, čija pozajmica je okončana. Dušan Basta prodat je Udinezeu, a Dušan Anđelković ekipi Kodžaelija, iz turskog grada Izmit. Po svemu sudeći u Kodžaeli će otići i Đorđe Tutorić, a zimske pozajmice Filipa Đorđevića u Nant i Marka Perovića u Bazel pretvorene su u pune transfere. Lukaš je zbog bolesti završio karijeru.

Još uvek nije izvesno kakva je sudbina Alehandra Segunda Kastilja, kojeg je Bunjevčević opisao kao ključnog igrača ekipe. Kastiljo je na odmoru do 9. jula, kada bi najranije mogao da se priključi klubu, ali njegov menadžer tvrdi da će Ekvadorac sigurno preći u neku od najjačih evropskih liga, što nije čudno posle sjajnih partija u Zvezdi i reprezentaciji svoje zemlje.

Od ostalih igrača sve opcije su otvorene pred kapitenom Dejanom Milovanovićem, kojem je preostala jedna sezona ugovora. Za njega je zainteresovano nekoliko klubova u Italiji i Rusiji, a odlazak zavisi samo od njegove volje.

Blizu odlaska je i golman Ivan Ranđelović (za njega je zainteresovana Visla), Nenad Jestrović ima nekoliko ponuda iz Zaliva, a na transfer listi će se, po svemu sudeći, naći Nikola Trajković, Milanko Rašković i Vladimir Đorđević. Za Nenada Milijaša zainteresovano je nekoliko španskih ekipa, ali u klubu za sada nisu voljni da ga prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: