Divac i zvanično u Kući slavnih

Izvor: B92

Sreda, 25.06.2008.

12:50

Default images

Košarkaški velikan iz Srbije Vlade Divac postao je u utorak uveče i zvanično član "Svetske sportske humanitarne kuće slavnih", smeštene u gradu Bojsi, u američkoj državi Ajdaho. "Ovo priznanje predstavlja veliku čast za mene, moju porodicu i sve ljude koji su učestvovali u našim humanitarnim projektima. Sjajno je dobiti priznanje za dela učinjena u proteklih 15 godina i biti primer onima koji ostaju iza nas", rekao je Divac na svečanoj ceremoniji u Morison centru.

Zajedno sa našim asom u Kuću slavnih, u okviru 14. generacije Kuće slavnih, ušli su raning bek NFL tima Tampa Bej Bakanirs Vorik Dan, osnivač fondacije koja zbrinjava samohrane roditelje, i bivši skijaš Džimi Heuga, bronzani sa ZOI 1964. u Insbruku, koji se već skoro četiri decenije uspešno bori sa multiplom sklerozom.

U obrazloženju na zvaničnom sajtu "Svetske sportske humanitarne kuće slavnih" navodi se da je Divac tokom igračke karijere, kroz dečiju fondaciju "Grupa 7", aktivno učestvovao u humanitarnim aktivnostima kojima je prikupljeno više od devet miliona dolara.

Ta sredstva uložena su u programe pomoći deci u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, SAD, Indoneziji, Etiopiji i Kini. Istaknuto je i da Divac sada vodi "Humanitarnu organizaciju Divac", koja kroz akciju "Možeš i ti", uspešno prikuplja sredstva za rešenje stambenog pitanja izbeglih i raseljenih lica na teritoriji Srbije.

"Naš primarni cilj u ovom trenutku je pomoć izbeglicama. Postoji još između sedam i osam hiljada onima koje treba skućiti i zato je uvek dobro videti rezultat ovakvih akcija", rekao je Divac, koji je u skolu akcije "Možeš i ti" nedavno u nove kuće smestio desetak izbegličkih porodica. "Najteže mi je kada vidim decu u izbegličkim kampovima. Oni bi trebalo da uživaju u bezbrižnom detinjstvu, da shvate da je svet mali i da nije bitno odakle su".

"Svetska sportska humanitarna kuća slavnih" bira pojedince i organzacije iz oblasti amaterskog i profesionalnog sporta koji su se istakli svojim humanitarnim radom.

Do sada je ovu počast zaslužilo više od 35 pojedinaca i organizacija. Među njima su košarkaši Dejvid Robinson, Ej Si Grin, Dikembe Mutombo, Kevin Džonson, Džulijus Irving, Stiv Smit, teniser Artur Eš, prvi crni igrač američke bejzbol lige Džeki Robinson, hokejaški trener Tom Lendri, fudbalska legenda Pele, kao i tim Harlem globtrotersa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: