CSKA novi šampion Evrope!

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 04.05.2008.

22:31

Default images

Košarkaši CSKA iz Moskve novi su šampioni Evrope. Oni su u finalu Evrolige pobedili Makabi rezultatom 91:77 (22:21, 20:20, 21:16, 28:20) i tako drugi put u poslednje tri godine postali najbolja ekipa Starog Kontinenta. Moskovljane je predvodio MVP finala Trajan Lengdon sa 21 poenom (2-2 za dva, 4-5 za tri), Matjaž Smodiš je zabeležio 13 poena i 8 skokova, a Džej-Ar Holden je ubacio 14. Vil Bajnam je bio najefikasniji u Makabiju sa 23 poena (5-8 za dva, 2-5 za tri), dok je Esteban Batista upisao 14 poena i 7 skokova.

Izraelci su bolje počeli i poveli sa 5:0, ali je ekipa Etorea Mesine posle nešto nervoznijeg početka došao do prepoznatljive igre. Holden i Lengdon su dali dve trojke za +6 sredinom prve četvrtine, ali su Batista i Terens Moris održali egal posle prvih deset minuta – 21:21.

Lengdon je nastavio sa preciznim šutevima za tri i CSKA je došao do 38:31. Ipak, Bajnam je ubacio 9 poena u drugoj deonici, a trojkom u finišu poluvremena smanjio je deficit svog tima na 41:42.

Holden je na početku trećeg perioda postigao dve trojke u nizu, a na njegovu dobru igru nadovezao se i Dejvid Andersen. Pouzdani centar je dva puta pogodio iz vrlo teške situacije, a onda je trojkom doneo svojoj ekipi +9 – 56:47.

Van den Špigel je odigrao solidnu epizodnu ulogu, iznudio je dva faula i dobro čuvao Batistu. Bajnam je jedini pružao dostojan otpor favorizovanim Moskovljanima, a tek na momente mu se pridruživao Batista. Niski plej postigao je novu trojku u poslednjoj sekundi i sačuvao Makabiju kakvu-takvu nadu pred ulazak u završnih deset minuta – 63:57.

Na startu poslednje četvrtine konačno je proradio Matjaž Smodiš, koji je ubacio sedam poena u prelomnoj seriji CSKA od 10-0. Trener ekipe iz Tel Aviva Cvika Šerf prekasno je tražio tajm-aut (na 71:57) i nije bilo realno da Makabi načini finalni okršaj neizvesnim.

Ovo je bila šesta titula prvaka Evrope za CSKA u desetom finalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: