Majami: Poraz JJ posle velike borbe

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Subota, 05.04.2008.

20:45

Default images

Amerikanka Serena Vilijams osvojila je WTA turnir prve kategorije u Majamiju pošto je u finalu savladala Srpkinju Jelenu Janković sa 2:1, po setovima 6:1, 5:7, 6:3, u meču koji je trajao dva sata i 25 minuta. To je 26-godišnjoj Amerikanki jubilarna, 30. titula u karijeri.

Serena Vilijams je tokom celog turnira na Floridi igrala sjajan tenis, i potpuno zasluženo je osvojila trofej. Amerikanka je u finalu imala tri puta više vinera od naše teniserke (48:16), pa je tako nadoknadila 12 neiznuđenih grešaka više (56:44).

Samo finale bilo je veoma čudno, pošto je Amerikanka do pobede došla iskoristivši tek osmu meč loptu.

Prva dva gema u meču išla su uz servis, a onda je američka teniserka počela da dominira. Osvojila je narednih osam gemova, dobila prvi set sa ubedljivih 6:1, a u drugom je povela sa 3:0. U prvom setu, koji je trajao nešto više od 20 minuta, Jelena nije igrala toliko loše koliko je Amerikanka pogađala sve.
AP
Početkom drugog seta, kada je Serena povela sa 3:0 uz dva brejka, činilo se da je pobednik već poznat, ali Jelena je tada pokazala svoju najjaču stranu – borbenost.

Naša teniserka odmah vraća brejk, a u petom gemu je spasila tri brejk lopte i smanjila na 3:2. Teniserke su držale svoje servise do desetog gema, kada je Vilijamsova prvi put servirala za titulu. Tada je pritisak odradio svoje, Serena je napravila četiri greške, i rezultat je izjednačen na 5:5.

U naredna dva gema Jelena je iskoristila psihološki momenat, dobila je prvo svoj servis, a onda je napravila još jedan brejk za 7:5 i 1:1 u setovima.

U prvom gemu trećeg seta Jelena je spasila tri brejk lopte, ali je na gem loptu napravila duplu servis grešku, Vilijamsova je to iskoristila i povela sa 1:0. Ključan detalj, koji je verovatno i odlučio pobednika desio se u drugom gemu odlučujućeg seta.
AP
Jelena je prvi vođstvu od 15-30 na servis protivnice promašila čist zicer iz forhenda, i potpuno je pala. Vilijamsova tada osvaja osam poena u nizu, pravi još jedan brejk, i dolazi do 3:0. U naredna dva gema Jankovićeva je pružila nešto veći otpor, ali to je bilo nedovoljno, i Serena je došla do ubedljivih 5:0 u trećem setu.

Tada počinje drama, pošto Jelena uspeva da dobije naredna tri gema (dva brejka), spasavši u međuvremenu nekoliko meč lopti. Najzanimljivije je bilo u osmom gemu, kada je Serena na svoj servis imala tri vezane meč lopte koje je propustila. Ipak, senzacija se nije desila pošto je u devetom gemu vilijamsova napravila još jedan brejk kojim je i okončala sjajnu nedelju u Majamiju.

Nagradni fond turnira u Majamiju bio je 3.770.000 dolara, pobednici je pripalo 590.000, a poraženoj 295.000 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: