Italijanski novi talas talenata

Paolo Maldini, koji će 26. juna proslaviti svoj 40. rođendan, odigrao je svoju hiljaditu profesionalnu utakmicu sredinom februara u meču između Milana i Parme. Od tih nastupa, 345 je zabeležio u Seriji A. Maldini, legenda ‘rosonera’, koji planira da se penzioniše na kraju sezone, bio je standardni član generacije koja je puno toga pružila italijanskom fudbalu, ali koja je konačno na zalasku. Ipak, italijanski klubovi su dosta investirali u mlade igrače - u budućnost. Danas, nova generacija talentovanih igrača spremna je da preuzme palicu. Činjenica da su mnogi od njih napadači možda je znak u kom pravcu je italijanski stil evoluirao u poslednje vreme.

Izvor: Miloš Todoroviæ

Ponedeljak, 24.03.2008.

15:10

Default images

Zvezda se rađa u sekundi

Bukvalno delić sekunde bio je potreban 18-godišnjem Albertu Paloskiju da dostigne status zvezde. Kada je ulaskom sa klupe debitovao u Seriji A u meču protiv Sijene 22. januara, bilo mu je potrebno samo dvadeset sekundi da postigne pobedonosni gol za Milan – svojim prvim dodirom sa loptom.

Njegov polu-volej desnom nogom sa 18 metara, pogodio je mrežu velikom preciznošću, omogućivši aktuelnom prvaku Evrope da obezbedi tri vredna poena. Italijanski fudbal nikada nije video ništa slično.



Izbor da ovog mladog napadača ubaci u grotlo Serije A, možda je bio očajnički potez trenera Milana Karla Anćelotija, mada je on, moguće, imao dobru ideju o onome što sledi. U stvari, Paloski, temelj omladinske ekipe Milana, već je imao dva nastupa u startnih jedanaest u Kupu Italije, u mečevima sa Katanijom. Postigao je gol na obe utakmice.
Sa povređenim Ronaldom i Kakom, Đilardinom i Inzagijem koji su takođe nedostajali ekipi, Paloski se upario sa, takođe 18-godišnjakom, Aleksandreom Patom, formiravši tako najmlađi napad u istoriji kluba. Par je ponudio nešto što je potpuni kontrast odbrambenoj liniji ‘rosonera’ čiji je prosek godina uveliko preko 30.

Ostaće sa nama neko vreme, dok se povređeni igrači ne oporave, a onda će se vratiti među omladince”, objasnio je Anćeloti, koji ne želi previše da eksponira talentovanog Brazilca. “Mladi igrači poput njega bi trebalo postepeno da se razvijaju, ali sa znanjem koje imaju oni su veliki potencijal”.

Baloteli, budućnost Intera.

U međuvremenu, Milanov večni rival Inter polaže svoje nade u 17-godišnjeg napadača pod imenom Mario Baloteli. Sin emigranata iz Gane, koji su otišli u Italiju da rade, rođen je u Palermu 1990. i dve godine kasnije usvojen je od strane jedne italijanske porodice. 2006, ovaj vrlo nadareni napadač puno je profitirao od specijalne dozvole Lige koja mu je dozvolila da igra u Seriji C, iako još nije napunio 16 godina.

Balotelijev prirodni osećaj za dribling i razarajući šut desnom nogom, brzo su privukli interesovanje nekoliko najvećih klubova. Nakon što je odbio par ponuda, uključujući i Barseloninu gde je na probi postigao osam golova na tri meča, najzad je pristao da se pridruži Interu iz Milana, koji mu je obezbedio garancije po pitanju njegovog treninga i razvoja.

Otkako je debitovao za omladinski tim Intera, postigao je 18 golova u isto toliko mečeva, čime je oduševio čelnike ‘nero-azura’. Vrhunska tačka njegove dosadašnje karijere došla je u januaru, kada je postigao dva gola protiv Juventusa u Kupu Italije.
Iako privlači manje pažnje nego nekoliko zvezdica iz Milana, Laciov 19-godišnji vezni igrač Andrea Rusoto, proizvod omladinske akademije rimskog kluba, već je nazvan novim Kasanom, “ali inteligentnijim”, kako tvrde neki treneri. Pošto je odigrao na više pozicija na sredini terena, Rusoto se najbolje uklopio u ulogu plejmejkera, zahvaljujući svojoj izvanrednoj sposobnosti da ‘čita’ igru.

Rusoto, koji koji trenutno igra za Trevizo, prve korake načinio je u Švajcarskoj, nastupajući za Belinconu, pre nego što se vratio u rodnu Italiju. Poslednjih šest sezona, nastupao je za sve mlade selekcije Italije, a do 18. godine već je debitovao za U21 reprezentaciju.
Rusotov saigrač u ‘azurinima’ je Danijele Desena, 20-godišnji vezni igrač blagosloven velikom snagom i neverovatno jakim šutem. Proizvod Parmine akademije, Desena je već predstavljao Italiju u svakoj starosnoj grupi, zaključno sa U21 selekcijom i u međuvremenu je odbio više ponuda za prelazak u neki drugi klub. Lojalan Parmi, Desena je prošle godine potpisao 5-godišnji ugovor, sa namerom da postane glavni igrač ‘mlekara’.

Novi Nesta?

Još jedan igrač na koga treba obratiti pažnju je Fernando Martin Forestijeri, 18-godišnjak rođen u Argentini, od strane italijanskih roditelja, koji su se vratili kući u Đenovu 2006. Forestijeri je prošao mlađe selekcije Njuels Old Bojsa i kasnije se priključio Boka Juniorsima 2003. Ovaj ofanzivni vezni igrač, koji takođe može da igra kao drugi napadač na levom krilu, poseduje izvanrednu tehniku za njegove godine i već se dokazao kao hrabar borac.

Debitovao je u Seriji A za Sijenu 26. septembra 2007. u remiju sa Atalantom (1-1), a svoj prvi gol je postigao već u januaru u porazu od Intera 3:2.
Talenti u Italiji ne cvetaju samo u veznom redu i u napadu. Još otkako je debitovao za Lacio, 19-godišnji Lorenco De Silvestri se izdigao kao velika nada za budućnost italijanske odbrambene linije. Navijači ‘nebeskoplavih’ već veruju da je on prirodni naslednik Alesandra Neste, uprkos činjenici da, barem u ovom momentu, De Silvestri igra na poziciji desnog beka. Čvrst u odbrani, on je takođe veoma opasan kada se probija po desnoj strani.

Po svemu sudeći, italijanski fudbal neće još zadugo biti poznat samo po ‘starcima’. Naprotiv, utisak je da je mladost definitivno na njihovoj strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: