F1, Sepang: Samo ne potop!

Sa startne liije krenuli su kao besni, podivljali i pušteni s lanca. Adrenalinsko pražnjenje uzelo je danak već u prvoj krivini, a entuzijazam i preterani optimizam nisu popuštali ni docnije. Bilans: tri izlaska sigurnosnog automobila na pistu, na kraju sedam preživelih, jedan diskvalifikovan, pa su za konačan plasman po poprištu bitke morali da budu traženi lakše i teže ranjeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

13:55

Default images

Vikend je bio haotičan, ali Hamilton nije podlegao maniji. Luis je vozio bez vidnih grešaka, lako trjumfovao s pol pozicije u bolidu koji je bio "san za vožnju" i njegova pobeda, za oko možda nespektakularna, brilljantna je i nesporna. Hajdfeld je izvukao maksimum iz trenutne kondicije BMW-Zaubera i uverio nas da je ekipa dobro skrivala adute pred Australiju, pošto zimske probe nisu nagoveštavale ovakav tempo. Nik je Rozberga preskočio zahvaljujući boljem radu u boksu. Niko zbog toga možda oseća da je pomalo zakinut, ali je osvojio svoj prvi podijum u trci gde su šanse za vozački ili strateški propust bile mnogo veće od onih da se izveze pametno i knjiži pregršt poena. A Vilijamsov as uradio je upravo ovo potonje.
Alonsa smo nazvali kraljem oportunističke vožnje i Španac je status u Melburnu potvrdio. Računaju se plasmani i bodovi, međutim, kad do četvrtog mesta stignete u Renou vrlo sumnjivih kapaciteta i kad usput još iza sebe ostavite pilota Meklarena, to je posebna satisfakcija, koju je šampion iz Ovijeda i obznanio.

Prošle godine najkontroverznije Alonsove reči prenosio je španski radio "Cadena SER". Ni tri dana posle Melburna, za ovu stanicu Fernando je izjavio da neće večito čekati da Reno napravi bolji auto: "Ja imam mnogo strpljenja, ali ako počnemo da završavamo trke na lošim pozicijama, strpljenje će polako nestati. U ovom času nema druge nego da radim i motivišem ceo tim do nivoa od 100%." Alonso nalazi da R28 ima velki potencijal, ali ocenjuje da do vodećih nedostaju osam desetinki u kvalifikacijama i puna sekunda po krugu u trci, što je baš velika razlika.

Kovalainen se posle godinu dana vratio na mesto svog neslavnog F1 debija. Razlika u odnosu na ono je primetna: sada je Finac imao tempo i taktiku za drugo mesto, Meklarenova pobeda mogla je da bude dvostruka, ali su taj rezultat sprečili viša sila i sigurnosni automobil. Ipak, pamtiće se i greška koja je Alonsu na tacni servirala poziciju 4. Heiki je sebi dozvolio pritisak na pogrešno dugme u pogrešno vreme, a takvi momenti još kako definišu vozača.

Za heroja trke bez muke bismo mogli da proglasimo i Sebastijana Burdea. Drugi su imali malere i pokušavali nemoguće, Seb je kroz sve prošao bez ijednog ožiljka, koristio prilike u iseckanoj trci i vozio kao da u F1 nije debitant. Umesto da to bude nagrađeno četvrtim mestom, njegov Ferari V8 ispustio je dušu dva i po kruga pre kraja. Prizor za plakanje. Plasman vredan miliona bukvalno je otišao u dim, ali i ona dva boda u "okršaju preživelih" valjda su nekakva uteha. Podsećamo: u Čempkaru nije bilo kontrole trakcije, a sigurnosni auto na stazi tamo je uobičajena pojava. To Francuzu sigurno nešto znači.

Podbačaji, veći i manji

Raikonen se, nakon upropaštenih kvalifikacija, senzacionalno probio na startu i pola trke odvezao po planu, nagoveštavajući jedan od najboljih rekonvalescentskih nastupa novijeg vremena. A onda je izgubio kontrolu nad bolidom u napadu na Kovalainena, pa još jednom smetnuo sa uma širinu staze i posledice gaženja trave pogonskim točkom. Masa je na momente ponovo bio onaj uzbuđeni i entuzijazma puni nestaško iz vremena Zauber Petronasa 2002. Njegov gran pri propao je već u prvoj krivini, sve posle bilo je samo agonija.

Oba Ferarija završila su trku zbog kvara motora, a o nevolji koja je spopala svetske prvake govori insajder, Mihael Šumaher. Sedmostruki prvak kaže da defekt nije "u motoru", već u njegovom "okruženju". Navodno je zakazao vrlo jeftin deo, ali detalji, očigledno, nisu za javnost: "Taj problem na testovima nismo sreli i on nema veze sa izdržljivošću motora. Draže mi je kad se ovakvo nešto desi na početku godine, nego na kraju, kad se tako gubi šampionat."

Mihael je prokomentarisao i neslavni vikend svojih kolega. Masa je pri startu odabrao pogrešan, niži stepen prenosa, otud i šetnja na prvoj krivini. Brazilcu Šumaher pripisuje veću krivicu za incident sa Kultardom. Što se Raikonena tiče, on je na kočenju bio "suviše optimističan" i u manevar je ušao sa nedovoljno zagrejanim gumama, posle vožnje iza sigurnosnog automobilia. U takvoj situaciji, tvrdi Šumi, otklizate kao da ste kočili 100 metara kasnije nego što je trebalo, u stvarnosti je tačka kočenja promašena za svega pet. Savetnik tima nada se da bi stvari mogle biti popravljene već u Maleziji, i to pobedom, i zaključuje da će "Ferari ionako biti prvak sveta".
Tojota je prikazala izvestan potencijal, pa se u trci opet sve rašilo na sastavne delove - u Glokovom slučaju, auto je tu sudbinu doživeo i bukvalno. Nemcu je zapala neželjena čast da prvi bude kažnjen degradacijom od pet mesta na startu zbog zamene menjača. Dodamo li na kvalifikacijama standardno raspoloženog Trulija, prvi utisak je da su Japanci konačno na tragu nečeg konkurentnijeg.

A kad govorimo o konkurentnosti, Honda je nezaobilazna tema. Vremena je za Rosa i družinu bilo malo, ali nešto se ipak pokrenulo u dobrom pravcu. Baton je poživeo samo jedan krug, ali Barikelo se borio kao lav. Rubensu su se posle sušne sezone konačno smešili bodovi, a onda je došao neizbežni pit-stop u vreme kad se u boks nije smelo - i 10 sekundi kazne bolje je od auta parkiranog zbog praznog rezervoara. Zatim je omanuo čovek-lilihip, pa je Barikelo povukao crevo za tankovanje i usput počistio nekoliko mehaničara. Spisak gluposti zaokružio je prolazak kroz crveno na izlasku iz boksa, a posledica je bila diskvalifikacija. Poeni nisu stigli u Melburnu, ali Australija je nagovestila mnogo bolje dane za davljenike iz 2007.
Priča o Kubici je priča o nedostignutom. Poljak je bio na korak do prve pol pozicije u životu i - zamalo preterao. U trci Robert nije imao antidot za Hamiltona, ali nije ga imao ni bilo ko drugi. BMW-ovog pilota eliminisala je kolizija sa Nakadžimom. Zbog nje je Japancu već izrečena kazna, te će u Maleziji izgubiti 10 pozicija na startu.

Red Bul opet najavljuje visoku formu, samo ni Kultard ni Veber nisu na stazi potrajali dovoljno da to u punoj meri iskažu. Usput, Škotlanđanin preteruje u napadima na Masu i besmisleno je da vozač sa 229 GP startova postavlja stvari na ravan "izvinjenje ili batine". Fetel je bio briljantan u kvalifikacijama i ponovo sebi podigao rejting, dok je u trci prešao tek koju stotinu metara. Uzlet Fors Indije od petka nije ponovljen onda kad je bilo najvažnije, u subotu, ali je Fizikela uspostavio parametre i autoritet u ekipi - sve drugačije od toga za njega bi bilo ravno katastrofi.

U trkama poput australijske, bodovi stižu onima koji ih spremno čekaju, a pošto se misija zvala preživljavanje, mnogi će oplakivati propuštenu priliku da iskoriste nezgode konkurenata. Super Aguri nije bio čak ni među takvima, mada je Sato nakon inicijalnog pomora skočio čak devet mesta. Za njih je bitno da su u Melburnu nastupili, sad se najpre moraju kompenzovati svi oni kilometri koji nisu pređeni preko zime.
Borba za status antizvezde Albert parka bila je žešća od one za podijum. Ipak, u ovoj disciplini na vrhu može biti samo jedan; definitivna crna ovca vikenda bio je Nelsinjo Pike. Tehničke nevolje sprečile su ga da na treninzima pređe veću kilometražu i tu je koren svih njegovih muka. Startovao je sa očajne 21. pozicije, učinio malo šta vredno pažnje, i trku završio u 31. krugu. Debi dobar samo za zaborav. Pet Simonds tvrdi da za realniju procenu performansi Renoa treba da prođu tri trke. Naravno, ni Nelsinja nećemo ocenjivati samo po prvoj, ali takva kakva je, ona je bila nedostojna viceprvaka GP2 šampionata 2006.

Ko se boji kiše još?

Videli smo prve efekte ukidanja elektronskih sistema koji su vozačima olakšavali život, i to na gradskoj stazi, nezgodnoj, klizavoj, uzanoj i neravnoj. U tom smislu bi Sepang, zbog svoje širine, morao da bude nešto tolerantiji, ali u Maleziji vreba druga opasnost: kiša. Bude li padala onako kako tamo inače ume, nervozni automobili koji ne praštaju greške postaće još nemirniji i teži za kroćenje, a sposobnost da se delikatno radi pedalama gasa i kočnice presuđivaće između biti ili ne biti.
Pista Sepang, na kojoj je Formula 1 debitovala 1999, prvi je od mastodontskih autodroma, građenih da budu veći i skuplji od života. Njena konfiguracija pilote suočava sa svakom zamislivom vrstom izazova. Ilustracije radi, dva glavna pravca na kojima se dostižu brzine od oko 300 km/h, dugačka su po oko 900 metara i završavaju se oštrim zavojima, to jest jakim kočenjima. Među 15 krivina ima i superbrzih koje se voze petim ili šestim stepenom prenosa. Staza pored Kuala Lumpura od početka je važila za jednu od najboljih na svetu, i to ne samo zbog visokih prohteva koje postavlja, već i sa sigurnosnog aspekta. Prosečna širina joj je 16 metara, a na najširim delovima dostiže 25.

Na desetoj Velikoj nagradi Malezije u akciji ćemo videti tvrde i medijum mešavine pneumatika, najtvrđu kombinaciju koju Bridžston proizvodi. Ovaj izbor najviše diktira vrućina, a Sepang je i inače ozloglašen kao staza veoma naporna za gume, što zbog zahtevne konfiguracije i raznovrsnih krivina, što zbog dugačkih pravaca i kočenja, gde će, bez elektronske asistencije, točkovi blokirati češće nego ranije. Novi asfalt kojim je pista presvučena celoj stvari daje i dimenziju nepredvidivog.

Ima smisla baciti pogled na vremensku prognozu. Ona za sva tri dana trkačkog vikenda predviđa padavine i vlažnost vazduha u rasponu od 59-64%, a maksimalne temperature od 31-33°C. Za slučaj da zaista ovako i bude, podsećamo na oznaku za gume za ekstremno vlažnu stazu, belu liniju u centralnom žlebu. Sudeći po prvoj trci, Formula 1 postala je bitno uzbudljivija. Ostaje utisak: u novim bolidima najbolje se snalaze oni s urođeno mirnim stilom vožnje, oni koji brzo uče, i oni koji nemaju mnogo da zaborave o trkanju sa elektronskim pomagalima. Međutim, predstojeća velika nagrada, u svetlu mogućih padavina, ponovo otvara pitanje bezbednosti pilota. Kada je Kultard pre sezone najavljivao moguće probleme s kontrolom automobila po kiši, navukao je na sebe oštre prekore i skoro je otpisan kao "zarđao". Nadajmo se da Kuala Lumpur u tom smislu neće doneti nikakve bolne pouke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: