EL: PAO "pao", sledi TAU!!!

Izvor: A G

Sreda, 19.03.2008.

20:59

Default images

Košarkaši Partizana napravili su veliki podvig, pošto su u poslednjem kolu grupe D u Top 16 fazi Evrolige savladali prvaka Evrope Panatinaikos rezultatom 82:73, i tako se plasirali u četvrtfinale najjačeg klupskog takmičenja u Evropi. Sa druge strane, zvanični šampion i najskuplja ekipa u Evropi neće biti u prilici da brani trofej. Protivnik "crno-belih" u borbi za finalni turnir biće španska Tau Keramika.

Milt Palasio bio je najzaslužniji za veliku pobedu Partizana sa 24 poena. Dušan Kecman dodao je 16 uz sjajnih 13 skokova, Novica Veličković 11, a Milenko Tepić 10. U timu Željka Obradovića Jasikevičius je ubacio 20, Batist 12, a Spanulis 11 poena.

Ekipa Partizana potpuno zasluženo je došla do velikog uspeha. Šampion Evrope tri puta ove sezone se izvukao, ali su „crno-beli“ pobedili kada je to bilo najpotrebnije. Domaći tim imao je prednost tokom celog meča u krcatom Pioniru, u nekoliko situcaija bilo je i plus devet, i na kraju je potpuno zasluženo prošao dalje.
Beta
Od samog starta bilo je jasno da će ovo biti još jedan izjednačen meč. U prvih 6 minuta viđena je rezultatska klackalica u kojoj njedna ekipa nije imala više od dva poena prednosti.

Da je spreman za veliki podvig Partizan je pokzao sredinom prve deonice, kada je serijom 9-0 (trojka Božića, dvojke Kecmana, Palasija i Veličkovića) došao do prve ozbiljnije prednosti (23:15). Grci su posle tejm-auta smanjili, ali je sjajnu prvu deonicu zaokružio Milenko Tepić trojkom za 26:17. Željko Obradović veliki deo meča igrao je zonsku odbranu, što je bila taktika za Nikolu Pekovića koji nije imao mnogo lopti.

Početkom druge četvrtine PAO je pokazao da se neće lako odreći evropske krune. Trojku postiže Dijamantidis, a dvojku Spanulis, i Duško Vujošević tražio je tajm-aut pri vođstvu 26:22. Posle tog minuta odmora domaćin se konsolidovao, i u 13. minutu bilo je ponovo plus devet (33:24) posle pet vezanih poena odličnog Tepića.

U narednih pet minuta igralo se „koš za koš“, i u 18. minutu rezultat je 40:33. Miran period prekinuo je Dijamantidis trojkom za 40:36, a na poluvremenu je bilo 42:37.

Drugo poluvreme počinje poenima Veličkovića i Pekovića, i Partizan je ponovo došao na plus devet (46:37). Ta razlika bila je magična granica za „crno-bele“, pošto je u narednom napadu Dijamantidis trojkom smanjio na 46:40.
Beta
Nešto kasnije bilo je 51:44 posle posle još jedne trojke sjajnog Palasija, ali tada Grci prave seriju 7-0 i dolaze do izjednačenja (53:53) u 27. minutu. Ipak, domaćin nije dozvolio potpuni preokret. Probudio se Čeda Vitkovac, i uz njegovih pet poena i dvojku Kcmana Partizan je ponovo na sedam razlike 60:53. Do kraja treće deonice prve poene postigao je Prkačin, i domaćin je pred odlučujućih deset minuta imao plus pet (60:55).

Početkom poslednje deonice činilo se da će gosti uspeti da preokrenu. Partizan je dva puta izgubio loptu u prevođenju, i Grci su poenima izuzetno nervoznog Jasikevičiusa smanjili na 62:59. Uzvratio je Kecman sa dva bacanja za 64:59, a onda je PAO serijom 7-0 došao do prednosti prvi put posle uvodnih minuta (66:64).

Palasio je izjednačio, a nešto kasnje i sa dva slobodna bacanja doneo plus tri svom timu u poslednja tri minuta (70:67). Tada su gosti potpuno pritisli Partizan, ali možda i ključnu trojku postiže Novica Veličković za 73:67.

Ipak ni to nije bio kraj. Jasikevičius sa četiri vezana poena smanjuje na 73:71, ali Novica Veličković sjajnim skokom u napadu vraća na 75:71. Usledilui su novi poeni litvanskog pleja, i u poslednji minut ušlo se sa dva razlike za domaćina (75:73). Odgovornost u domaćoj ekipi preuzima ove sezone osporavani Milt Palasio, i posle dobrog prodora pogađa za 77:73.

Na drugoj strani pokušao je da uzvrati Jaskevičius trojkom ali je promašio, i tada je već bilo jasno da prvak Evrope neće dalje. Loptu hvata Nikola Pakovć koji je fauliran, i posle sigurnog izvođenja slobodnih bacanja bilo je nedostižnih 79:73. U samom finišu Grci su promašili još jednu trojku i veliko slavlje u Pioniru moglo je da počne.

Partizan - Panatinaikos 82:73

Dvorana: Pionir, Gledalaca: 7.500
Sudije: Fakini (Italija), Arteaga (Španija), Bahar (Izrael).

Partizan: Palasio 24, Tepić 10, Kecman 16 (13 skokova), Borovnjak, Tripković, Veličković 11, Peković 9, Vitkovac 7, Djurković, Božić 3, Milošević, Vraneš 2.
Panatinaikos: Alvertis 2, Perperoglu 4, Spanulis 11, Bečirovič 9, Batist 12, Žizić, Hadživretas 2, Dikudis, Dijamantidis 9, Vinston, Prkačin 4, Jasikevičijus 20.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

619 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: