EP u klizanju: Bez prave konkurencije

Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju ove godine pokazalo je da su u Evropi stvorene nove jake škole umetničkog klizanja u centrima koji do sada nisu imali primat u tom sportu. Ipak, pokazalo se i da nedostak adekvatne konkurencije ne utiče povoljno na borbeni duh većine klizača.

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2008.

17:39

Default images

Švajcarska, Finska, Francuska, Italija sada daju najviše klizača, od kojih su mnogi u klizačkom vrhu. Ne treba zaboraviti ni Češku i Nemačku, zemlje u koje su ove godine takođe otišle zlatne medalje.

Predstavnici Rusije nisu osvojili nijednu medalju u pojedinčanoj konkurenciji, ali su zato i u sportskim i u plesnim parovima osvojili po dve medalje. Ipak, s obzirom na veliku konkurenciju u samoj Rusiji, njoj već nekoliko godina, odlaskom poznatih imena, nedostaju vrhunski klizači.

Ove godine na prvenstvu u Zagrebu, koje je trajalo od 22. do 26. januara, bila je primetna slabija konkurencija vrhunskih klizača nego proteklih godina. Bitka za medalju vodila se samo među troje ili četvoro najboljih u svakoj takmičarskoj kategoriji, dok su ostali klizači vidno zaostajali u klizačkom nivou. Ranijih godina situacija je bila drugačija, s obzirom da su mnogi nacionalni timovi imali pravo na dva ili tri učesnika, koji su bili na izuzetnom klizačkom nivou, tako da je i takmičenje bar među prvih desetak često bilo veoma neizvesno.

I poredak medalja bio je malo drugačiji od očekivanog. Favoriti su završili sa srebrom ili bronzom, dok su na prva mesta izbijali doskorašnji vicešampioni ili čak debitanti na seniorskim prvenstvima. Kakav je nivo evropskog klizanja oni će moći da provere kada se na Svetskom prvenstvu u martu budu našli u konkurenciji sa novim američkim šampionima, kao i sve boljim azijskim klizačima.

Zlato za Čeha posle 16 godina

AP - Brajan Žuber
Favorit za osvajanje zlatne medalje među muškarcima, Francuz Brajan Žuber, koji već godinama unazad osvaja evropska, pa i svetska prvenstva, ove godine završio je na trećem mestu. On je klizao svoja dva programa sa dosta grešaka u skokovima, što je omogućilo Čehu Tomašu Verneru da ga u startu prestigne, a na kraju, zahvaljujući odličnom klizanju, i da osvoji zlato.

Verner, koji ima tek 21 godinu, osim toga što je klizao stabilno, sa manje grešaka od konkurenata, prikazao je da je još napredovao od prošle godine, kada je takođe ugrozio Žubera u prvom programu, ali nije imao dovoljno iskustva da izdrži pritisak i u slobodnom programu.

U Zagrebu je sada ostavio odličan dojam, uz interesantan odabir muzike i kostima. Iako nije uspeo da bez greše skoči četvorostruki skok, on je ostale skokove skočio ili bez grešaka ili s manjim greškama i superiornom tehnikom i zabavljačkim karakterom na ledu zaslužio prvo mesto. To je takođe prvo zlato za jednog Čeha posle 16 godina.

"Veoma sam srećan, iako ovo nije bio moj najbolji nastup. Ostavio sam srce na ledu dana i to su priznali i publika i sudije. Nadam se da ovo nije moja poslednja medalja", rekao je Verner posle takmičenja novinarima.

Žubera je takođe prestigao i Švajcarac Stefan Lambijel, koji je osvojio srebrnu medalju. Pored neverovatnih pirueta, koje su njegov zaštitni znak, kao uostalom i njegove timske koleginice Sare Majer, on je dao odličnu interpretaciju, ali mu skokovi nisu išli dovoljno dobro da prestigne Vernera.

"Prihvatam da je Tomaš danas bio bolji", rekao je Lambijel. "Bila je velika borba i bio sam pod stresom u svlačionici. Taj stres sam iskoristio u svom nastupu i klizao sam srčano i strasno", rekao je on.



Sam Žuber je ove godine imao dosta problema sa skokovima, kako u oba takmičarska programa, tako i na gala večeri. Pokazalo se da nije više suvereni vladar u pojedinačnoj muškoj konkurenciji, a deluje kao da je potrošio svoje glavne adute, a nije stvorio nove ni tehnički ni koreografski.

"Teško mi je.Veoma sam razočaran trećim mestom. Od početka sezone mi je bilo teško, imao sam dosta problema. Jedva čekam svetsko prvenstvo. Ne volim da budem treći, želim da budem prvi, o tome se radi", rekao je Žuber nakon takmičenja. Ipak, ovo je njegova šesta medalja zaredom na evropskim prvenstvima.

Sergej Voronov, 20-godišnji ruski predstavnik, završio je na četvrtom mestu. On je skočio sve skokove i dobro je klizao, ali nije imao dovoljnu težinu, a možda ni atraktivnost za sam vrh. S obzirom na godine, on će sigurno biti izazivač trojice najboljih narednih godina.

Treba pomenuti i Belgijanca Kevina van der Perena, koji je završio na petom mestu. On ima odličnu tehniku, ali do sada nikada nije imao dovoljno koncentracije da program izgura dobro do kraja. Tu su takođe dva Šveđanina, Adrijan Šulthajs i Kristofer Berntson, koji imaju potencijala za medalje, ali još nisu bili spremni da se bore sa najboljima.

Finkinje u napadu na medalje

AP - Karolina Kostner
Iako je u ženskoj konkurenciji Italijanka Karolina Kostner zadržala titulu evropske šampionke, ni to takmičenje nije prošlo bez neizvesnosti.

Ona je svoju pobedničku poziciju zapravo stekla posle kratkog programa. Kostnerova je na kupovima pre ovog takmičenja pokazala da je, pored dobre klizačke tehnike, dalje napredovala i u izražajnosti. Na ovom takmičenju ona je imala problema sa pojedinim skokovima, pa i sa nekim piruetama, ali se borila do kraja i izvikla sve što je u tom trenutku mogla, iako ne najviše što može.

"Veoma sam srećna zbog zlatne medalje. Bila je ovo teška nedelja. Moj nastup nije bio najbolji, ali sam sigurna u sebe pred svetsko prvenstvo. Mislim da mogu da pratim najbolje na svetu", rekla je Kostnerova novinarima.

Njena glavna konkurentkinja, Švajcarkinja Sara Majer, u kratkom programu slabije je klizala i činilo se da će ostati bez medalje. Međutim, Majerova je to nadoknadila u slobodnom programu, osvojivši ubedljivo najviše poena. To nije bilo dovoljno da prestigne Kostnerovu, ali jeste da joj donese srebro. Ona je klizala izražajno atraktivan slobodni program, a dodatne poene dobila je i za izuzetno teške, a fantastično otklizane piruete.

"Prošle godine bila sam malo razočarana zbog srebrne medalje. Ove godine shvatila sam da je teže osvojiti novu medalju. Sada su svi bili još jači i teško je bilo osvojitii bilo koju medalju", rekla je Majerova.

Za treće mesto borile su se dve Finkinje – Kira Korpi i Laura Lepisto, kao i Mađarica Julija Šebešćen. Iako je Kira Korpi prvi program otklizala odlično i bila na drugom mestu, Lepistova je odličnim nastupom prestigla svoju timsku koleginicu i osvojila bronzu.



19-godišnja Laura Lepisto inače je debitantkinja na seniorskim takmičenjima, pa bronzana medalja za nju predstavlja veliki uspeh. Iako na ledu deluje manje zrelo u odnosu na neke svoje koleginice, ona je klizala čist program, uglavnom bez grešaka.

Kira Korpi, prošle godine trećeplasirana u Evropi, u slobodnom programu nije imala psihičku stabilnost da skoči sve teške skokove i delovalo je kao da je na pola programa odustala od borbe. Ona je završila na petom mestu, iza Julije Šebšćen. Mađarica je fino klizala svoj program, bez većih grešaka, ali težinom i interpretacijom nedovoljno za medalju. Iza nje su ostale takođe dobre Valentina Markei iz Italije i Elena Gedevanišvili iz Gruzije.

Ne treba zaboraviti ni još jednu Finkinju, Dženi Vahama, koja ima samo 15 godina. Njena dobra tehnika svakako će biti osnova da, nakon izlaska iz puberteta, napreduje i u smislu izražajnosti psihičke stabilnosti i da bude među favoritkinjama za medalje.

Plesni parovi - jedino zlato za Ruse

AP - Delobel i Šonfelder
Preokret se dogodio i u konkurenciji plesnih parova, iako se nije znalo ko je bolji među prvih šest parova.

Favoriti i veterani, Francuzi Izabel Delobel i Olivije Šonfelder, u poslednjem od tri programa izgubili su zlatnu medalju zbog sjajnog ruskog para, prošlogodišnjih evropskih vicešampiona, Oksane Domnjine i Maksima Šabalina, koji su ove godine bili još bolji i dostigli sam vrh u tehničkom i izražajnom smislu. Razlika je ipak bila mala, a uživanje je bilo gledati i jedan i drug par.

"Mi večeras nismo evropski šampioni, ali uprkos svom stresu, uživali smo u nastupu i to je večeras bio trenutak potpune sreće, iako time nismo zaslužili zlato", rekla je Izabel Delobel posle nastupa.

Francuzi su poslednji program klizali pre Rusa, sa manjim greškama, uz visoku težinu. Nihov program je bio kompaktan i idejno i koreografski, originalan i upečatljiv, ali su ih Rusi pretekli svojim poslednjim nastupom, koji je zaista bio bez greške. Njihov ples na ledu je bio težak, ali je išao tečno i uzbudljivo, uz savršenu sinhronizaciju, što je jedan od najtežih zadataka parova. Oni su time zasluženo pretekli francuski par i stekli svoje prvo evropsko zlato.

"Ostala sam bez reči. A i bez osećanja, koja sam ostavila na ledu. Jednostavno sam srećna što smo preživeli ovo takmičenje", rekla je Domnjina posle takmičenja.

Nije mnogo zaostajao ni drugi ruski par, Jana Hohlova i Sergej Novicki, koji su nešto mlađi i sigurno će biti jaka konkurencija i narednih godina. Oni su ove godine takođe napredovali, imali su težak i atraktivan program i klizali su ga bez greške, tako da su o bodovima i medalji odlučivali detalji. To je njihova prva medalja na evropskom prvenstvu.



"Bilo je fenomenalno. Ovo nam je verovatno bio najbolji nastup ove sezone. Još nisam shvatila tu medalju, haos mi je u glavi nakon nastupa i neverovatne reakcije publike. Mislim da ću to shvatiti tek sutra", rekla je oduševljena Jana Hohlova.

Iza njih, na četvrtom mestu, ostalu su Italijani Federika Fajela i Masimo Skali, koji su za nijansu bili slabiji. U njihovom rangu bilo je još nekoliko parova: Francuzi Natali Pešala i Fabijan Burza, zatim Britanci Šinejd i Džon Ker, kao i drugi italijanski mladi par, Ana Kapelini i Luka Lanote. Vredno je pomenuti i dva para koja su ove godine značajno poboljšala svoj nastup i poziciju na rang listi. To su Izraelci Aleksandra i Roman Zarecki, kao i Azerbejdžanci Kristin Frejzer i Igor Lukanjin, koji će možda i narednih sezona moći da ugroze najbolje.

Nemci ubedljivo do prvog mesta

AP - Muhortova i Trankov
Možda najubedljiviju pobedu, naročito prema broju osvojenih bodova, odneo je nemački sportski par Aljona Savčenko i Robin Solkovi. Sjajnim, odmerenim i sigurnim klizanjem, uprkos sitnijim greškama Solkovija, oni su ostavili daleko iza sebe dva ruska para – Mariju Muhortovu i Maksima Trankova, kao i Juko Kavaguči i Aleksandra Smirnova.

Kako ova konkurencija važi za najtežu, s obzirom na to da obuhvata sve elemente koje imaju klizači u pojedinačnoj konkurenciji (piruete, skokovi, koraci), ali i dodatne elemente, poput dizanja partnerke, paralelnih skokova i sinhronog klizanja, ovde je bilo i najmanje parova i najslabija je bila konkurencija.

Već drugoplasirani Muhortova i Trankov nisu bili najsigurniji. Oni su klizali stabilno, ali pošto je to njihovo prvo evropsko prvenstvo, videlo se da im nedostaje iskustva. "Nismo toliko zadovoljni našim klizanje, ali smo zadovoljni rezultatom", rekao je Trankov, dodajući da su srećni što su najbolje plasirani ruski par.

Bronzani Kavagučijeva i Smirnov klizali su ambiciozno i brzo, ali ih je to koštalo nekoliko padova i grešaka. Oni su pokazali nesumnjivo znanje i sposobnost, ali njihovi nastupi nisu bili dorađeni do nivoa koji se očekuje za zlato. "Imamo na čemu da radimo do slećeg takmičenja. Ovo je prvi put da sam skočila četvorostruki odbačeni skok na takmičenju tako da sam time veoma zadovoljna", rekla je Juko Kavaguči.



Jedini koji su još bili u rangu ta tri para jesu Ukrajinci Tatjana Volosožar i Stanislav Morozov. Oni su dobro klizali i nisu mnogo zaostajali za Rusima, dok su ostali sportski parovi bili slabiji.

Pokazalo se da su danas u ovoj konkurenciji u Evropi Savčenkova i Solkovi superiorni u odnosu na druge klizače, koji tek treba da dosegnu njihov tehnički i interpretativni nivo, ali i koreografske domete.

"Nismo bili savršeni, ali trenutno želimo da uživamo u medalji. Prva pobeda je bila iznenađujuća i bila je lepša, iskreno rečeno. I ovo je sjajno, ali drugačije", 4rekla je posle nastupa Aljona Savčenko.

Pripreme za Svetsko prvenstvo

AP - Vir i Lajsaèek
Evropsko prvenstvo u Zagrebu prošlo je sa manje publike nego što je to uobičajeno na tako velikom takmičenju, a dosta klizača žalilo se i na kvalitet leda. Ipak, većih incidenata niti padova i povreda nije bilo. Klizači će imati par dana da se odmore pre nego što krenu da se pripremaju za predstojeće Svetsko prvenstvo, koje se održava u Švedskoj u martu. Dobra priprema će im svakako trebati s obzirom na to da ih čekaju azijski, američki i kanadski klizači, koji su poslednjih godina u ekspanziji.

Istovremeno sa Evropskim prvenstvom, nacionalno klizačko takmičenje je održano i u Sjedinjenim Američkim Državama. Senzacionalnu pobedu u ženskoj konkurenciji odnela je Mirai Nagasu, a druga je bila Rejčel Flet. Zašto je to senzacionalno govori činjenica da obe imaju samo 14 godina, a ne samo da su se takmičile, već su i pobedile u seniorskoj konkurenciji. To im međutim neće omogućiti da se takmiči na Svetskom prvenstvu zato što pravila Svetske klizačke federacije (ISU) nalažu da takmičari moraju imati najmanje 15 godina pred početak tekuće sezone.

Oni koji će doći u Švedsku jesu bronzana Ešli Vagner, petoplasirana Bibi Lieng i sada tek sedmoplasirana, svetska šampionka 2006, Kimberli Majsner. U muškoj konkurenciji još se čeka pobednik, a najbolje plasirani su i dosadašnji šampioni Džoni Vir i Evan Lajsaček, kao i 18-godišnji Stiven Kerijer, pa ukoliko zadrže te pozicije, mogu se očekivati na takmičenju u Geteborgu.



Među sportskim parovima najbolji su bili našoj publici za sada nepoznati Kiona Meklaflin i Rokni Brubejker, koji su uprkos mladosti, sjajno klizali na američkom takmičenju. Međutim, ni oni neće ići u Švedsku jer je i ona tek napunila 15 godina. To otvara mesto za drugoplasirane Rinu Inui i Džona Boldvina, koji su već klizački veterani. U Švedsku će ići i trećeplasirani Bruk Kastil i Ben Okolski.

Među plesnim parovima novim evropskim šampionima konkurencija će biti i prošle godine veoma dobri Tanit Belbin i Bendžamin Agosto, koji su osvojili titulu američkih šampiona, a za njima slede Meril Dejvis i Čarli Vajt.

Na kakvu će konkurenciju svi oni naići iz Azije znaće se posle takmičenja Četiri kontinenta, koje se održava u februaru, a na kome se pred Svetsko prvenstvo susreću takmičari iz Azije, obe Amerike, Australije i Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: