EP za rukometaše u Norveškoj: Galski Petlovi brane tron

Norveška je od 17. do 27. januara, domaćin osmog po redu Evropskog prvenstva za rukometaše. U Stavangeru, Dramenu, Bergenu, Trondhajmu i Lilehameru će igrati 16 najboljih ekipa Starog kontinenta.

U odnosu na prošli šampionat u Švajcarskoj neće biti baš Sajdžija, zatim Ukrajine i Portugala, a rasformiranu SCG predstavljaće Crnogorci, pošto je Srbija u kvalifikacijama ispala od Islanda. Na šampionatu nastupaju povratnici Švedska i Belorusija i debitant Slovačka.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2008.

14:41

Default images

Evropska prvenstva su jaka kao i svetska (ako ne i jača) jer od važnijih svetskih selekcija, da se drugi ne uvrede, nedostaju samo Egipćani i Tunišani, možda i Koreja. Titulu brane Francuzi koji su pre dve godine u finalu savladali Španiju, bronzani su bili Danci, a Hrvati četvrti.

Ne zaboravimo međutim da su prošle godine na Svetskom prvenstvu u finalu igrali Nemci i Poljaci koji su 2006. bili 5. odnosno 10. Kad tome dodamo uvek jake Ruse, nezgodne Slovence i Islanđane kao i Šveđane koji su gladni uspeha, eto razloga više da se u narednih 10 dana uživa u spektakularnom rukometu.

Grupa A

Iako su Francuzi branioci titule, ekipe ćemo predstaviti po grupama, a to znači da počinjemo sa Hrvatima. Svetski i olimpijski šampioni, nikad nisu bili najbolji u Evropi i maksimum im je polufinale, a od tima Line Červara se uvek očekuje pohod na tron. Lino, koji inače ujedno vodi i Kroaciju Osiguranje (Zagreb), suočen je sa brojnim problemima, a najveći je da neće igrati dvojica sjajnih rukometaša na poziciji desnog krila. Prvo je otkazao Mirza Džomba (Kroacija Osiguranje), a onda i Vedran Zrnić iz Gumersbaha. Zato je Červar pozvao 21-godišnjeg Ivana Čupića (Oktavio Pilotes) i još jednog svog pulena Zlatka Horvata. Povrede ne miluju Hrvate jer ne treba zaboraviti da je praktično do samog puta u Norvešku vladala i neizvesnost oko fantastičnog Ivana Balića (Portland), a Blaženko Lacković (Flensburg) je takođe tokom jeseni propustio dosta susreta. Njih dvojica uz Vorija, Špoljarića (K. Osiguranje), Metličića (Siudad Real), Dominikovića (Portland), Sulića (Pivovarna Laško), Tončija Valčića (Ademar Leon) čine onaj čuveni deo tima koji je godinama u vrhu. Golmani su Alilović (Ademar) i Jerković i Somić (K. Osiguranje), a pojavljuju se i nova imena na čelu sa super talentovanim Duvnjakom (19 godina, K. Osiguranje), a u mlađe spadaju i Josip Valčić, Vuković i Bićanić. Kvalitet je neosporan, a ako se setimo Svetskog prvenstva, dolazimo do onog čuvenog slučaja Hrvata koji su izgubili jedan jedini meč i to je bilo dovoljno da ne dođu do polufinala. Ova generacija će još trajati, sve su to majstori, ali povrede bi mogle da budu najveća opasnost za Šahovničare. Oni uvek mogu da uzmu zlato, tu dileme nema.

Slovenci se nisu proslavili pre dve godine, a ovog puta imaju umerene ambicije koje su za početak da se obezbedi jedna od prve tri pozicije verovatno preko Čeha i odlazak u drugi krug. Selektor Miro Požun ima na raspolaganju i Romana Pungartnika (Gumersbah) koji se posle dugo vremena vratio u nacionalni tim koji je više nego dobar. Od golmana je najpoznatiji Lapajne (Aragon), od igrača koji igraju u inostranstvu tu su vedeta Kavtičnik (Kil), Backović (Teukro), Natek (Šamberi), Žorman (Siudad Real), Kozomara (Olborg), Lubej (Antekera), Luka Žvižej (Seged), Nema Vugrineca iz Portlanda i Pajoviča iz Siudada Reala. Od rukometaša koji igraju u domovini Požun uglavnom računa na igrače Pivovarne (Gajič, Kozlina), ali ima tu i članova Gorenja (Mlakar, Dobekšek) i Slovana (Miha Žvižej) kao i Gold Kluba. Slovenci bi trebalo da uđu među 12, a onda je već sve moguće. A grupa se u drugoj fazi poklapa sa B i u konkurenciji Rusa, Danaca i Hrvata će Janezima biti pakleno teško da dođu do polufinala, a nekao se plaman oko 7. do. 8. mesta čini najrealnijim za njih.
Poljska se vratila na velika vrata u svetski vrh kad je Bogdan Venta koji ujedno trenira Magdeburg postao selektor. Senzacionalno su uzeli srebro na SP, a strašan kvalitet su potvrdili i na Svetskom kupu. Na njih se mora računati i ambicije im dosežu do medalje. Optimizam ima mnogo pokrića jer svi najbolji igrači su u Bundesligi. Golmani su Šmal (Rajn-Nekar) i Vajner (Vilhelmshafen), pa onda paleta izvanrednih igrača Jurasik, Tkačik i Bielecki (Rajn-Nekar), Marsin Lijevski (Flensburg), Kžištof Lijevski i M.Jurecki (HSV), B.Jurecki (Magdeburg), a van Nemačke su samo vrlo solidni Jurkievič (Arate) i Šjodmjak (Šafhauzen). Domaći igrači dolaze iz Kielca, Zaglebja i Plocka i tu treba istaći Kuhčinskog i Kuptela. Odličan tim, sa harizamtičnim trenerom i neverovatno izraženim nacionalnim ponosom može mnogo.

Česi redovno učestvuju na velikim takmičenjima, ali su uglavnom posmatrači. Čini se da će tako biti i sad jer je selektora Pavela Pauzu pogodio najveći mogući maler. Filip Jiha iz Kila, koji je jesenas odigrao samo 6 mečeva, otkazao je učešće i tako su Česi ostali bez prve violine, a još ranije se zahvalio i David Juriček. Morao je Pauza da pozove veterana Šetlika, koji ima 38 godina, a iako su u kadru igrači kao Filip (Nordhorn), Sobol (Monpelje), Režniček (Gorenje), Horak (Gepingen), Mraz (Veclar), Vrani (TUSEM), bez Jihe će teško u drugi krug.

Grupa B

U Grupi B su Danci koji su na poslednje tri šampionata uvek bili treći, a tu poziciju su osvojili i na SP. Godinama su u vrhu i mnogi smatraju da je vreme da tim selektora Ulrika Vilbeka sad dođe i do zlata. Lars Krog Jepesen se posle tri godine vratio u nacionalni tim, a u međuvremenu je nakon Flensburga i neuspešnih avantura u Barseloni i Kilu zaigrao u domovini, i to za Silkeborg. Na žalost neće biti Serena Strigera, koji je morao da završi karijeru zbog povrede kolena, a sve ostalo je isto. Prvi golman je Vit (Barselona), pa Kristiansen i Knudsen (Flensburg), Bolsen (Viborg), Lars Jergensen (Portland), Nedesbo (Barselona) godinama igraju zajedno. Tu su još Ogor, Kasper Nilsen, Boesen (Lemgo), Lindberg (HSV). Moćan tim iza koga su medalje i kvalitet je neosporan. U jakom su delu žreba i do polufinala moraju preko Hrvata i Rusa, ali da bi se popeli na tron moraju svakog da pobede.

Vladimir Maksimov vodi Ruse koji po običaju imaju gro igrača iz Čehovskih Medveda – deset na konačnom spisku. Među njima su Jevdokimov, Rastvorcev, Čipurin, Ivanov i sjajni Igropulo. Pogorelov i Krivošlikov su u španskim timovima, a od veterana koji igraju preko grancice su tu Torgovanov (najstariji uz Krivošlikova) i Kulešov. Neizostavan deo tima je i Kokčarov (Pivovarna), a pažnja treba da se obrati i na Saprikina iz Krasnodara. Rusi igraju brz rukomet i željni su da osvoje prvo odličije na EP još od 2000. Košarkaši su godinama čekali i dočekali su evropsku krunu, a rukometašima je to pošlo za rukom samo 1996. Dosta su nepredvidivi, a to je mač sa dve oštrice.
Norvežani će gledati da preko Crne Gore ispune cilj i uđu u drugu rundu. Selektor Gunar Petersen je pozvao najbolje igrače koje i može, među kojima su Tveten (Naturhaus La Rioha), Džoni Jensen (Flensburg), Mirhol (Nordhorn), Ćeling (Portland), Lund (Kil), Lauritsen (Silkeborg). Domaći igrači su najčešće iz Dramena, a golman Erevik je u Magdeburgu. Solidni su, ali to nije dovoljno da se uključe u borbu za medalje, iako su domaćini.

Crna Gora je samim plasmanom na EP postigla istorijski uspeh i puleni Ranka Popovića jednostavno nemaju šta da izgube, a šansu će vrebati baš protiv domaćina. Crnogorci zaista imaju vrlo dobre rukometaše kao što su golman Stojanović (Gumersbah), Tomić (Libek), Kapisoda (Bosna, imao problema sa kolenom, ali je sad sve u redu), Svitlica (Granoljers), Đukanović (Lovćen), Rudović (Arate), Marković (Vesprem), Đurković i Osmajić (Seged), Mrvaljević (Koper) i ubojiti Alen Muratović (Valjadolid). Dobro ukomponovana selekcija, od koje se može dosta očekivati u budućnosti.

Grupa C

Španci su 2005. postali svetski prvaci, a na prošlom evropskom prvenstvu su bili drugi. Selektor Huan Karlos Pastor koji ujedno vodi i Valjadolid je izložen brojnim kritikama jer je u Nemačkoj na SP doživljen neuspeh, a javnost ga proziva i zbog nekih odluka. Pastor ne haje, ali i zna da Španija uvek puca na visoko. Muče ga međutim povrede pa je tako neizvesno šta će biti sa golmanom Davidom Barufetom, a atraktivno krilo Viktor Tomas iz Barselone je otkazao iz istog razloga i umesto njega je pozvan Roberto Garsija iz Siudad Reala. Povreda ramena je bila razlog da u Norvešku ne otputuje i iskusni Rolando Urios iz Siudad Reala. Veterani Garalda i Losano neće igrati na EP dok su svi ostali koji su učestvovali u osvajanju srebra su tu na čelu sa bombarderom Ikerom Romerom iz Barselone. Ovog puta neće biti i snažnog Huanča Peresa iz Portlanda koji je igrao 2005. pa će na crti debitovati Aginagalde iz Ademara. Drugo novo ime je Karlos Ruesga iz Portlanda od koga se mnogo očekuje. Drugi golman je čuveni Ombrados (Siudad Real), a među krilima su izvrsni Rokas i Huanin Garsija iz Barse i Dejvis iz Siudad Reala. Garabaja je pivot uz Agunagaldea, a listu zaključuju Asier Antonio i Raul Entrerios (Valjadolid), Čema Rodriges i Alberto Entrerios (Siudad Real), Ortega (Aragon), Belaustegi (Naturhaus). Pastoru se zamera da je pozvao suviše igrača svog tima koji ne briljira u ASOBAL-u. Nema nekih važnih igrača, ali vreme je i za svežu krv na čelu sa Ruesgom. Ambicije su uvek velike, jer Španija je Španija.
Nemci su pre dve godine bili peti, ali pre 365 dana su postali svetski prvaci. Selektor Hajner Brand nije mnogo menjao dobitnu kombinaciju i njih 17 je učestvovalo u pohodu na tron. Nema samo Kristijana Švercera, koji se povukao iz reprezentacije, kao i Hegemana, Hasa i Hermana, a jedina nova imena su pivot Jens Tidke (Grosvalštat) i Kristijan Šene (Gepingen). Konkurencija za mesto u timu je sjajna. Tako će se za mesto pivota uz Tidkea boriti i Prajs i Klimovec (Rajn-Nekar), a levi bekovi su izvanredni – Hens (HSV), Veliki (Rajn-Nekar) i Kaufman (Lemgo). Desno krilo je Kerman (Lemgo), a na tim pozicijama su i Šene i Šreder (HSV). Golmani su Fric (Rajn-Nekar) i Biter (Hamburg), a od ostalih da se podetimo Klajna i Cajca (Kil), Rogiša (Rajn-Nekar), Glandorfa (Nordhorn), Baura (Vintertur), Jansena (HSV), Krausa (Lemgo). Svetski prvaci su svetski prvaci i sa njima mora računati, a kvalitet više je, naravno, legendarni Brand.

Mađari su imali sreće sa grupom, jer su sa njima Belorusi, koji su objektivno uz Slovake najslabiji, ali tim Lasla Škaličkog teško može da parira Nemcima i Špancima. Nenad Puljezević (Seged) je jedan od golmana, tu je i Nikola Eklemović iz Vesprema. Prva zvezda je svakako Laslo Nađ iz Barselone, a van Mađarske igraju i Močai (Lemgo), Laluška (Ademar) i Časar (Viborg). Seged, Vesprem, Dunafer i Debrecen daju domaće reprezentativce među kojim su Ivančik i Kacirc. Druga runda je čini se maksimum za Mađare.

Belorusija ima poznatog selektora Spartaka Mironoviča. Grupa im je takva da samo protiv Mađara mogu da traže šansu da se nađu u drugom krugu u svom drugom učešću na EP posle 1994. i već je to dovoljan uspeh. Domači igrači dolaze iz Meškova i nekad čuvenog SKA, a od "stranaca" će najveća pretnja za rivale biti Bruka i Kurčev (Melsungen) i prvenstveno Harbok iz Rajn-Nekara.

Grupa D

Francuzi brane zlato iz Švajcarske, a u međuvremenu su na SP ostali bez medalje i završili su kao četvrti. Klod Onesta je pozvao proverene rukometaše, a to znači Omeje i Karabatić (Kil), Gijom i Bertran Žil (HSV), Dinar (Siudad Real), Narsis (Šamberi), Fernandez (Barselona), Abalo (Ivri), Žiro (Pariz), a nema samo Abatija koji je završio sa igranjem u nacionalnom timu. Francuzi su godinama u vrhu, imaju tradiciju uspeha i mnogo plasmana u zavšnicu, a predvođeni fenomenalnim Karabatićem na ovom prvenstvu mogu da opet ostvare uspeh i možda čak i odbrane zlato.

Island je preko Srbije i pod skutima sreće došao do Norveške, a ambicije su im kao i uvek da uđu bar među osam, za polufinale će već biti malo teže. Na SP su ostvarili taj cilj, a selektor Alfred Gislason nije mnogo filozofirao kad je određivao tim Ribara. Stefanson (Siudad Seal), Gunarson i Jakobson (Gumerasbah), Peterson i Holmgeirson (Flensburg), Atlason (FC Kopenhagen), Geirson (Lemgo), Halgrimson (Gudme), Gudmundson (TUS Libeke) su vodeći igrači i sa prepoznatljivom i agesivnom igrom mogu svakog da iznenade i pomrse račune svima. Jednostavno, na svetu ne postoji tim koji Island ne može da ne pobedi.
Švedska je konačno na Evropskom prvenstvu gde su rekorderi sa četiri zlata. Ali, ta vremena su davno prošla i sad Šveđani gledaju da se postepeno vrate u vrh. Ostalo je malo veterana poput golmana Svensona (Portland) sa kojim će se za mesto boriti Bojtler (Flensburg). Levgren je rekao selektoru Ingemaru Linelu da je tu samo ako bude problema sa povredama, jer zvezda Kila ipak ima 37 godina i već je sve osvojio. U Norveškoj neće biti ni Ljubomira Vranješa zbog povrede, ali kadar je dobar. Kolman (Siudad Real), Lundstrem, Alm, Kim Anderson (Kil), Doder i Arhenius (Aragon), Larholm (Barselona), Bokvist (FC Kopenhagen) će sigurno u drugu rundu preko Slovaka, ali s obzirom da ih nije bilo dve godine, treba sačekati i videti šta će biti, i da li možda mogu da ostvare značaniji plasman već sad.

Slovaci su srećni što su uopšte došli na EP – oni sa izuzetkom Stranovskog iz Ademar Leona nemaju nijednu zvezdu, pa bi im svaki bod bio premija.

Samo evropski prvak odlazi direktno na Olimpijske igre, a u slučaju da Nemci koji su obezbedili Peking budu prvi onda će to pravo steći drugoplasirana ekipa. Konkurencija je paklena, očekuje se atomski rukomet i mnogo neizvesnosti. Bodovi iz prve runde se prenose u drugu, nema četvrtfinala i to daje dodatnu draž. Neka igre počnu. Grupa A – Stavanger: Hrvatska, Slovenija, Poljska, Češka
1. kolo, 17. januar: Slovenija – Češka (18.15), Hrvatska – Poljska (20.15)
2. kolo, 18. januar: Češka – Hrvatska (18.15), Poljska – Slovenija (20.15)
3. kolo, 20. januar: Poljska – Češka (15.15), Hrvatska – Slovenija (17.15)

Grupa B – Dramen: Danska, Rusija, Norveška, Crna Gora
1. kolo, 17. januar: Rusija – Crna Gora (17.00), Danska – Norveška (19.15)
2. kolo, 18. januar: Norveška – Rusija (18.15), Crna Gora – Danska (20.15)
3. kolo, 20. januar: Danska – Rusija (17.15), Norveška – Crna Gora (19.15)

Grupa C – Bergen: Španija, Nemačka, Mađarska, Belorusija
1. kolo, 17. januar: Nemačka – Belorusija (17.15), Španija – Mađarska (19.15)
2. kolo, 19. januar: Mađarska – Nemačka (18.10), Belorusija – Španija (20.15)
3. kolo, 20. januar: Španija – Nemačka (16.30), Mađarska – Belorusija (18.30)

Grupa D – Trondhajm: Francuska, Island, Slovačka, Švedska
1. kolo, 17. januar: Francuska – Slovačka (18.15), Island – Švedska (20.15)
2. kolo, 19. januar: Slovačka – Island (18.15), Švedska – Francuska (20.15
3. kolo, 20. januar: Slovačka – Švedska (16.15), Francuska – Island (18.15)

DRUGA FAZA

Grupa 1 – Stavanager
22. januar: A1 – B2 (16.15), A2 – B1 (18.15), A3 – B3 (20.15)
23. januar: A1 – B3 (16.15), A3 – B1 (18.15), A2 – B2 (20.15)
24. januar. A2 – B3 (16.15), A3 – B2 (18.15), A1 – B1 (20.15)

Grupa 2 – Trondhajm
22. januar: C1 – D2 (16.20), C2 – D1 (18.30), C3 – D3 (20.30)
23. januar: C1 – D3 (16.30), C3 – D1 (18.30), C2 – D2 (20.30)
24. januar: C2 – D3 (15.20), C3 – D2 (17.20), C1 – D1 (19.20)

ZAVRŠNICA – Lilehamer
26. januar: Za 5. mesto (13.00), prvo polufinale (15.30), drugo polufinale (18.00)
27. januar: Za 7. mesto (11.00), Za 3. mesto (13.30), finale (16.00)

BILANS MEDALJA SA EVROPSKIH PRVENSTAVA

Švedska 4 0 0 4
Rusija 1 2 0 3
Nemačka 1 1 1 3
Francuska 1 0 0 1
Španija 0 3 1 4
Slovenija 0 1 0 1
Danska 0 0 3 3
Hrvatska 0 0 1 1
SCG 0 0 1 1

HRVATSKA
Dosadašnji plasmani na EP: 6 učešća (1994: 3, 1996: 5, 1998: 8, 2000: 6, 2004: 4, 2006: 4)

SLOVENIJA
Dosadašnji plasmani na EP: 6 učešća (1994: 10, 1996: 11, 2000: 5, 2002: 12, 2004: 2, 2006: 8)

POLJSKA
Dosadašnji plasmani na EP: 2 učešća (2004: 16, 2006: 10)

ČEŠKA
Dosadašnji plasmani na EP: 4 učešća (1996: 6, 2000: 10, 2002: 8, 2004: 11)

DANSKA
Dosadašnji plasmani na EP: 6 učešća (1994: 4, 1996: 12, 2000: 10, 2002: 3, 2004: 3, 2006: 3)

RUSIJA
Dosadašnji plasmani na EP: 7 učešća (1994: 2, 1996: 1, 1998: 4, 2000: 2, 2002: 5, 2004: 5, 2006: 6)

NORVEŠKA
Dosadašnji plasmani na EP: 2 učešća (2000: 8, 2006: 11)

CRNA GORA
Debitanti na Evropskom prvenstvu.

ŠPANIJA
Dosadašnji plasmani na EP: 7 učešća (1994: 5, 1996: 2, 1998: 2, 2000: 3, 2002: 7, 2004: 10, 2006: 2)

NEMAČKA
Dosadašnji plasmani na EP: 7 učešća (1994: 9, 1996: 8, 1998: 3, 2000: 9, 2002: 2, 2004: 1, 2006: 5)

MAĐARSKA
Dosadašnji plasmani na EP: 5 učešća (1994: 7, 1996: 10, 1998: 6, 2004: 9, 2006: 13)

BELORUSIJA
Dosadašnji plasmani na EP: 1 učešće (1994: 8)

FRANCUSKA
Dosadašnji plasmani na EP: 7 učešća (1994: 6, 1996: 7, 1998: 7, 2000: 4, 2002: 6, 2004: 6, 2006: 1)

ISLAND
Dosadašnji plasmani na EP: 4 učešća (2000: 11, 2002: 4, 2004: 13, 2006: 4)

SLOVAČKA
Dosadašnji plasmani na EP: 1 učešće (2006: 16)

ŠVEDSKA
Dosadašnji plasmani na EP: 6 učešća (1994: 1, 1996: 4, 1998: 1, 2000: 1, 2002: 1, 2004: 7)

ŠVAJCARSKA 2006. - KONAČAN PLASMAN
1. Francuska
2. Španija
3. Danska
4. Hrvatska
5. Nemačka
6. Rusija
7. Island
8. Slovenija
9. SCG
10. Poljska
11. Norveška
12. Ukrajina
13. Mađarska
14. Švajcarska
15. Portugal
16. Slovačka

LISTA STRELACA
1. Serhej Rutenka (Slovenija) 51
2. Albert Rokas (Španija) 45
3. Eduard Kokčarov (Rusija) 44
4. Ivano Balić (Hrvatska) 43
5. Snori Gudjonson (Island) 42
6. Nikola Karabatić (Francuska) 40
6. Iker Romero (Španija) 40
6. Seren Striger (Danska) 40
9. Florijan Kerman (Nemačka) 39
9. Mihael Knudsen (Danska) 39

ALL STAR TIM
Golman: Tjeri Omeje (Francuska)
Levo krilo: Eduard Kokčarov (Rusija)
Levi bek: Iker Romero (Španija)
Srednji bek: Ivano Balić (Hrvatska)
Desni bek: Olafur Stefanson (Island)
Desno krilo: Seren Striger (Danska)
Pivot: Rolando Urios (Španija)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: