F1: Silverston, jedan od klasika

Sreća je pa ne moramo da duže od nedelju dana čekamo na odgovor da li je Velika nagrada Francuske bila početak velikog povratka Ferarija, ili samo greška u Meklarenovom scenariju. Kimi, Felipe i Luis su sa pobedničkog postolja poslali Manji Kur pravo u istoriju. Bila je to dobra trka: dok su Masa i Raikonen praktično vozili na štopericu, videli smo i preticanja, strateške igre koje su urodile plodom, kao i one koje nisu ispunile svrhu, vredne duele Alonsa i Hajdfelda, odnosno Alonsa i Fisikele, kao i bitku Hamiltona i Kubice točak uz točak. Fernando je ponovo pokazao da još kako zna da bude agresivan, ali tek kada mora. Danas se ionako retko dešava drugačije.

Izvor: B92

Subota, 07.07.2007.

13:33

Default images

Pogledajmo kako je štampa prokomentarisala Manji Kur. Dvostruku pobedu Ferari nije postigao još od Hokenhajma, u julu 2006, pa su Italijani  slali komplimente na Kimijev račun i ponovo počeli da njegov talenat upoređuju sa Šumaherovim, te da Finca proglašavaju "dostojnim naslednikom". Očigledno je Mihael i dalje mera svih stvari. Englezi su se usredsredili na Hamiltonov plasman, za njih je Luis bio "tek druga violina na Ferarijevom francuskom vaskrsnuću". Španci su pažnju posvetili rastućem Alonsovom zaostatku i zahvaljivali timu propetog konjića što je sprečio Hamiltona da izgradi još veće vođstvo.

A kako stvari stoje u vodećim ekipama? Ferari ponovo veruje u svoje šampionske izglede i rezultat iz Francuske smatra odlučujućim za ostatak i vozačkog i konstruktorskog prvenstva. Plan je da se u Silverstonu opet napada i da se skor iz Manji Kura ponovi. S druge strane, Ron Denis ne vidi razlog za uznemirenost, jer misli da se Ferari nije značajno poboljšao, već Meklaren ni u jednom trenutku u Francuskoj nije iskazao svoj pravi potencijal: "Ovog vikenda smo potcenili Ferari. Dobro su radili i donekle napredovali, ali smo im mi dopustili da izgledaju bolje nego što su stvarno bili." U BMW-u su bili zadovoljni pozicijama u Francuskoj, a Tajsen posle svega nije skidao osmeh s lica. Razumljivo, jer su 9 bodova najbolji timski skor otkad postoji BMW Zauber.

Alonso je najavio scenario internog duela u Meklarenu: "Jednog dana Hamiltona će snaći problemi sa menjačem, kao mene, ili će izaći sigurnosni automobil, ili nešto drugo. Nadam se da ću tada biti u situaciji da njegovu prednost smanjim za 6 ili 8 bodova." U tome nema ničeg spornog, nevolja je što se u ovoj situaciji sve Fernandove reči tumače kao izjave ogorčenog gubitnika. Tako će rečenice: "Verujem da bi Meklarenu bilo draže kad bi Luis pobedio u Silverstonu. Ja sam Španac, on je Englez koji vodi u plasmanu. Ako bi Luis pobedio, ekipa bi se jako radovala," verovatno biti shvaćene kao oživljavanje teza o postojanu prefrencijalnog tretmana za Hamiltona, ili kao opravdanje za dolazeći neuspeh.

Furiozan početak, sporija završnica

O istorijatu Britanskog gran prija i konfiguraciji Silverstona detaljno smo govorili pred trku 2006,  pa ćemo ovog puta rezimirati samo najvažnije. Pista je poznata po nizu od pet brzih krivina u prvoj polovini kruga. Posebno obeležje daje joj Megots-Bekets-Čepel kompleks, jedna od najzahtevnijih i najfinjih kombinacija na celom F1 kalendaru. Reč je o sledu brzih S zavoja, sa rapidnim promenama pravca u kojima se automobil dovodi do limita, a vozači izlažu jakim G-silama.

Ova sekcija zahteva veoma stabilan bolid i odvažnog vozača, a mora se proći brzo da bi se napao Hangar pravac, na čijem završetku se dostiže 300 km/h. Tek u sredini i završnici kruga ima i nekoliko sporih krivina kao što su Vejl, Prajori i Bruklends i tu je esencijalno dobro mehaničko prianjanje. Sama površina piste prilično je gruba, što u kombinaciji sa visokim brzinama snažno troši gume. Zato su pneumatici izbora relativno tvrdi.
U Silverstonu je ponovo na sceni prilagođeni osnovni aero paket, onaj koji se vozi na većini trka. Staza zahteva automobile koji stvaraju srednji i visok aero potisak, radi brzine u krivinama, što se plaća većim otporom vazduha. Podešavanje mora da pomiri zahteve za što većom brzinom i visokim potiskom, koji su posledica krupne disharmonije između vrlo brzih i sporijih sekcija.

Dodatni, i to veliki uticaj ima vetar. Zahvaljujući aerodinamici automobili ostvaruju prianjanje i stabilnost, a čim počne da duva, stvari se remete. Čeoni vetar pomaže u nekim krivinama, jer povećava pritisak na bolid, pa ovaj bolje leži na stazi. Vetar u leđa dobro dođe na pravcu, ali je velika smetnja na kočenju i u zavojima.

Kiša na Silverstonu može da pada u kontinuitetu, kao u Belgiji. Po mokroj stazi prianjanje je ionako slabo, ali tada vetar ume da dodatno destabilizuje automobil u brzim zavojima. Iako je dugoročna prognoza predvidela kišu na sam dan trke, uobičajeno se standardan set-ap ne žrtvuje za kišni, već se, ako kiša pada, vrše prilagođavanja nagiba krila i pritiska u gumama.

Set-ap za Silverston

Kada su 2006. na scenu stupili V8 agregati, na Silverstonu je za oko 12% porastao procenat kruga koje se vozi pod punim gasom. Ove godine, sa manje "lepljivim" gumama, taj procenat je pao sa 71% na 68%, što je i dalje prilično visoko opterećenje. Već opisani prvi deo kruga i dalje zahteva vrlo malo kočenja, a motor treba da se odaziva i na visokim obrtajima, jer se brze krivine voze punim ili skoro punim gasom.

Bolid mora da stvara srednji i visok aero potisak, zbog kompleksa brzih krivina u početnom delu kruga. Relativno kratki pravci i zone kočenja ne dopuštaju preticanja, čak i ako zbog visokog potiska trpi krajnja brzina na pravcu. Nigde se ne koči previše snažno, pa rashlađivanje kočnog sistema ne predstavlja poseban problem, štaviše, otvori za dovođenje vazduha su među najmanjima u godini, kako ne bi remetili aerodinamiku.

Udaljenost bolida od tla je bitna karakteristika na Silverstonu, budući da je komplementarna sa aerodinamičkim performansama u brzim zavojima. Površina je prilično neravna, najviše na kočenju za krivinu Vejl, gde bolid lako postane nemiran. Tražeći najbržu putanju na izlasku iz krivina, piloti voze preko ivičnjaka, pa se staza oseća kao neravnija nego što stvarno jeste.

Oslanjanje je podešeno tako da prednji kraj bolida bude tvrđi, a zadnji mekši. Prvo daje dobru upravljivost i agilnost pri izmenama pravca, drugo obezbeđuje bolje hvatanje asfalta i prenos snage u krivinama Klab, Ebi i Lafild.

Silverston je i brza i abrazivna pista, pa zajedno sa Spa i Sepangom, spada u najzahtevnije staze kada su gume u pitanju. Konfiguracija staze i priroda podloge uslovile su da Bridžston dopremi medijum i tvrde pneumatike, najtvrđu kombinaciju koju u programu ima. Gume moraju da obezbede visoku stabilnost u zavojima na otvaranju kruga, dobro prianjanje u završnici, a tokom cele trke treba da su otporne na toplotu i habanje.

Potrošnja goriva je visoka, veliki je i gubitak vremena ukoliko se vozi sa preteškim bolidom. Silverston je jedna od staza na kojoj strategije retko variraju u odnosu na uobičajena dva pit stopa, s tim što oni najbrži često kreću nešto lakši, kako bi imali visoku startnu poziciju, a zatim čistu stazu pred sobom i optimalne uslove u ranoj fazi trke. Ovo je tim važnije jer su preticanja gotovo nemoguća, izuzev ako postoji velika razlika u performansama automobila, ili ako vozač napred načini grešku. Ako ataka bude, prava mesta su krivine Stouv, Vejl i Klab.

Započeo vozački karusel

BMW Zauber konačno je iskazao želju da produži ugovor sa Nikom Hajdfeldom za još dve godine, zaključno sa 2009. Dr Mario Tajsen najavio je da će uskoro sigurno započeti razgovori o tome, a postoje i nagoveštaji da će stvar biti obavljena i objavljena na Velikoj nagradi Nemačke. Verner Hajnc, Nikov menadžer, to međutim nije potvrdio. Ako se saradnja Hajdfelda i BMW-a nastavi, biće to i znak verovanja da vozač iz Menhengladbaha može da konkuriše za šampionski naslov, jer plan progresa tima podrazumeva pobede u 2008, a borbu za titule 2009.

Ostane li Hajdfeld gde jeste, za Fetela nema mesta u timu BMW Zauber. Otud i najave da će dvadesetogodišnjak voziti za Toro Roso tokom 2008. Za Tajsena je to "zamisliva varijanta", koja omogućava Fetelu da stekne još trkačkog iskustva u Formuli 1. Gerhard Berger i Ditrih Matešic, suvlasnici ekipe Toro Roso, definitivno jesu zainteresovani za novu nemačku zvezdu, čiji uspon Red Bul već dugo sponzoriše. Doduše, bivši F1 as tvrdi da konkretnih razgovora na  temu još nije bilo.

Prema nekim informacijama, Nelson Pike mlađi mogao bi već na Nirburgringu da debituje u Formuli 1, ali ne u bolidu Renoa, već Vilijams-Tojote. Time bi bio okončan angažman Aleksa Vurca, a ovaj potez potpomaže Petrobras, brazilski državni petrohemijski gigant i jedan od Vilijamsovih sponzora, koji bi i finansirao celu operaciju. O detaljima se, razumljivo, pregovara sa Briatoreom.

Najstariji i najiskusniji vozači F1 karavana ostaju u sportu. Red Bul je sa Kultardom (220 trka u karijeri) produžio ugovor za još jednu godinu. Pošto je ostanak Marka Vebera u 2008. još ranije potvrđen, Red Bul je otklonio sve nepoznanice oko svoje vozačke postave. I Rubens Barikelo biće na velikoj sceni barem još godinu dana – veruje se da je potpis na novom ugovoru tek formalnost. Brazilac ima 244 GP starta i još jedna puna sezona bi ga postavila na prvo mesto liste vozača sa najviše izvezenih trka. Rekord još od 1993. drži Rikardo Patreze sa 256 gran pri startova.

Nastavak špijunske sage...

U kratkoj pauzi između Francuskog i Britanskog gran prija, najviše informacija stizalo je o aferi koja se tiče Najdžela Stepnija i nečega što je započelo kao sabotaža ili želja da se "promeni dres", a nastavlja se kao prvorazredna špijunska afera. Daćemo samo kratak pregled zbivanja u proteklih pet dana.

Istraga protiv Stepnija tek je započela, kada je Ferari obznanio da je otpustio Engleza, i to zbog krađe poverljivih tehničkih informacija. Sada se ne govori o manipulisanju bolidima uoči VN Monaka i o sipanju "belog praška" u rezervoare, već direktno o špijunaži. Istog dana, oglasio se i Meklaren, pošto je saznao da je visoko rangirani čovek u njihovom timu "krajem aprila primio paket informacija" od izvesnog zaposlenog u Ferariju. Ubrzo je otkriveno i ime – reč je o Majku Kohlanu, šefu dizajna. Kohlan je najpre suspendovan, a sasvim je izgledna istraga i protiv njega. Italijani su samo potvrdili da ta suspenzija stoji u vezi sa otpuštanjem Stepnija. Ovaj potez dokazuje da ekipa iz Vokinga celu stvar shvata veoma ozbiljno. Svoj prvi razgovor sa policijom Stepni je imao u četvrtak i saslušavanje je trajalo tri sata. Njegov advokat tvrdi da je Englez "zaprepašćen optužbama" i da će dokazati svoju nevinost.

Berni Eklston nije isključio sankcije protiv Meklarena zbog špijunskog skandala. "Ako su informacije korišćene i uticale su na performanse automobila, FIA bi mogla da oduzme ekipi poene u konstruktorskom prvenstvu." Prvi čovek F1 smatra da vozači ne bi trebalo da budu kažnjeni, jer "dobiju auto, sednu u njega i nemaju predstavu da se nešto desilo". To je naizgled korektno, ali nije sasvim logično, jer ukazuje da zapravo postoji velika nedoumica kako sankcionisati pobede eventualno postignute sa automobilom koji je plod industrijske špijunaže.

Ron Denis tvrdi da afera ne pogađa njegov tim i siguran je da će to FIA pre ili kasnije i potvrditi. Ma kakva bila, veza ipak postoji, jer je Stepni dostavio poverljive informacije Meklarenovom glavnom dizajneru, samo je pitanje šta je od dobijenih podataka ekipa upotrebila – ako išta jeste. Kako bi to razjasnio, Meklaren je pozvao FIA da izvrši detaljnu inspekciju MP 4-22 bolida. 

Krug osimnjičenih se širi i cela stvar mogla bi da ne bude ograničena samo na Ferari i Meklaren. Specijalizovana nemačka štampa objavila da su Stepni i Kohlan, nezadovoljni pozicijama u svojim ekipama, pokušali da se preko poverljivih informacija dokopaju rukovodećih pozicija u F1 ekipi Honde. Ova dvojica su navodno u Londonu stupila u kontakt sa čelnicima japanskog tima, i pokazala im "materijal koji bi ih mogao zanimati". Honda, prema istom izvoru, nije pokazala interesovanje.
Zatim je i Honda izdala saopštenje u kojem je potvrdila da su se Stepni i Kohlan, sada već glavni osumnjičeni u špijunskoj aferi, sastali sa čelnicima japanske ekipe. Prema Hondinim tvrdnjama, Najdžel Stepni je tražio sastanak sa Nikom Frajem, izvršnim direktorom Honda F1 tima. Susret ove dvojice se i dogodio u junu ove godine, a Stepni je sa sobom doveo i Majka Kohlana. Tema sastanka bile su mogućnosti za rad u Hondinoj F1 ekipi. Japanci podvlače da ni u jednom momentu tokom ovog sastanka nisu ni ponuđene ni primljene bilo kakve poverljive informacije. Nik Fraj je o svemu obavestio Žana Toda i Rona Denisa i ponudio da pruži i sve dodatne informacije koje bi Ferari i Meklaren mogli da zatraže.

Tako je priča o sabotaži ili o želji Ferarija da se "otarasi" Najdžela Stepnija dobila sasvim novi obrt, a ne treba sumnjati da se na ovome neće završiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: