"Srpski heroji sa Rolan Garosa"

Izvor: MT

Petak, 08.06.2007.

12:44

Default images

„Srpski heroji sa Rolan Garosa“, „Mlade srpske zvezde“, „Srpski talas zapljusnuo Rolan Garos“ - to su samo neki od naslova kojima francuska štampa ispoljava divljenje prema impresivnim uspesima Ane Ivanović, Novaka Đokovića i Jelene Janković na Otvorenom prvenstvu Francuske u tenisu.

„Ivanovićeva, kraljica Srbije“, kaže u velikom naslovu Figaro, koji tekst posvećuje 19-godišnjoj srpskoj teniserki nakon plasmana u finale Rolan Garosa.

„Uprkos prilično velikom iskustvu na velikim takmičenjima i dvema titulama na gren slem turnirima, Marija Šarapova nije ni u jednom trenutku ugrozila Anu Ivanović... Srpska teniserka je od početka preuzela stvari u svoje ruke i tako je ostalo do kraja“, komentariše francuski dnevnik, navodeći da su je u publici bodrili i njeni sunarodnici Emir Kusturica i Novak Đoković.

„Ako prisustvo u finalu lepe Srpkinje, sedme igračice sveta, predstavlja malo iznenađenje, njen uspon je već neko vreme nagovešten“, piše Figaro, citirajući trenera koji joj pomaže na turnirima, Holanđanina Svena Grunefelda: „Kao i Rodžeru Federeru, i Ani je trebalo malo vremena.“ 

Besplatni list Metro piše da „smeđokosa srpska teniserka zapaljivog osmeha... ne dotiče zemlju dok igra“.

„Šarapova je pored nje bila kao ‘krava na ledu’“, komentariše taj list.

Liberasion piše da je „skupina mladih srpskih zvezda, koja izaziva zavist najvećih teniskih nacija, čudo za zemlju od 10 miliona stanovnika koja je uvek bila uspešna u kolektivnim sportovima, ali nema tenisku tradiciju”.

Priča o “srpskim herojima sa Rolan Garosa pokazuje", piše taj dnevnik, kako se stvaraju šampioni, naročito u brojnim zemaljama Istočne Evrope: iseljavanje iz zemlje, velika odgovornost koja pada na tinejdžere, odricanje od porodice, privatizacija teniskih struktura...”

Na francuske medije je najveći utisak ostavilo svedočanstvo srpskih tenisera o uslovima u kojima su stasali u tenisere.

„Ana Ivanović je odrasla u ratnoj zemlji, kao i Novak Đoković“, piše Figaro, objašnjavajući kako je srpska teniserka bila na pragu odluke da prekine da igra tenis usred najjačeg bombardovanja, kao i da je morala da se suoči s brojnim problemima oko dobijanja viza i prevoza do turnira u zemlji pod sankcijama.

Uprkos teškoćama, „ona je sačuvala radost života i jednostavnost“, divi se novinar francuskog lista, citirajući Grunefelda: „Ona je potpuno normalna devojka, nogama čvrsto na zemlji. Smirena je, veoma dobro kontroliše emocije i poseduje prave ljudske kvalitete.“

Liberasion konstatuje da je, pored nepostojanja teniske strukture u zemlji, sudbina srpskih tenisera bila još teža zbog ratnog iskustva, navodeći reči Ane Ivanović: “Iz tog iskustva smo izašli zreliji i jači.”

Nova zvezda svetskog tenisa rođena je u Beogradu“, zaključuje Figaro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: