Preminuo Žarko Petrović

Izvor: MT

Ponedeljak, 02.04.2007.

16:46

Default images

Žarko Petrović, proslavljeni odbojkaški reprezentativac, jedan od najboljih odbojkaša sveta, preminuo je u ponedeljak u Novom Sadu, u 43. godini, posle teške bolesti.

Žarko Petrović je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 253 utakmice i osvojio bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996, na Svetskom kupu u Tokiju 1996. i na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine. Bio je predvodnik sjajne generacije jugoslovenskih odbojkaša koja je postala jedna od najboljih reprezentacija sveta. Nosilac je Nacionalnog priznanja za doprinos u razvoju i afirmaciji sporta Vlade Republike Srbije.

Karijeru je počeo u Bačkom Magliću, u OK Maglić, a nastavio u Novom Sadu, u Vojvodini, sa kojom je osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije i dve titule pobednika Kupa Jugoslavije.

Međunarodnu karijeru je počeo u Italiji, a nastavio u Grčkoj, Japanu i Sloveniji. Za izvanredne rezultate ostvarene u reprezentativnom, i dresu Vojvodine, dobitnik je statue "Velikan" OK Vojvodina.

Od Žarka Petrovića oprostili su se i njegovi nekadašnji saigrači:

"Sa velikom tugom i bolom primili smo vest o smrti Žarka Petrovića. Ne verujemo još uvek da nema našeg Žareta, da nema njegovog osmeha, šala i njegovog vedrog duha. Zatečeni smo vešću da smo ostali bez velikog čoveka, velikog odbojkaša i velikog prijatelja. Zajedno smo krenuli u osvajanje Evrope i sveta, zajedno vojevali bitke sa najvećima i zajedno se radovali uspesima. Bio je deo nas i kada je prestao da igra za reprezentaciju, ispraćao nas i dočekivao sa takmičenja, delio sa nama radosti i tuge, posle uspeha i neuspeha. Ponosni smo što smo igrali sa njim i učili od njega, što smo se družili, osvajali medalje. Srećni smo što smo imali čast da budemo u istom timu sa Žaretom, ali i beskrajno tužni što smo ostali bez prijatelja koji je naša srca ispunjavao toplinom. Žarko Petrović - Žare ostaće večno u našim srcima, ispunjenim tugom zbog njegovog preranog odlaska", navodi se u pismu sa potpisom -odbojkaški reprezentativci SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije.

Odbojkaški klub Vojvodina Novolin će povodom prerane smrti Žarka Petrovića organizovati komemorativni skup u utorak, 3. aprila, u 12 časova u Amfiteatru Sportsko-poslovnog centra Vojvodina u Novom Sadu.

Žarko Petrović će biti sahranjen u sredu, 4. aprila u 15.30 časova na Novom groblju u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

218 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: