ILŠ: Bergamo u Cirihu juri petu titulu

Crème de la crème ženske klupske odbojke za sezonu 06/07 sakupiće se narednog vikenda u Cirihu. Ime novih šampionki Kontinenta dobićemo među četiri ekipe koje su se plasirale za turnir. To su: Bergamo, Tenerife, domaćin Volero i Dinamo iz Moskve.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.03.2007.

18:02

Default images

U derbiju polufinala sastaju se Bergamo i Tenerife. Osim u polufinalu, italijanska ekipa je i glavni favorit za osvajanje i trofeja. Prva zvezda je Frančeska Pičini, a treba istaći još Nemicu Angelina Grin, te Italijanke Eleonoru Lo Bjanko, Paolu Pađi i Dženi Baracu.

Osim prema igračkom kadru, zvaničnim šampionkama Italije i od pre 10 dana osvajačicama nacionalnog Kupa daje i dosadašnja statistika.

Naime, ovo će biti njihovo deveto učešće na završnim turnirima LŠ. Do sada su osvojile četiri pehara za najbolje, uz jedno drugo i tri treća mesta.

- Bergamo je verovatno najbolji klub u Evropu i svetu. Ne samo prema sastavu i igri već i organizaciji. U polufinalu očekujem pobedu Bergama iako Tenerife igraju kvalitetnu odbojku. Ne mogu da budem 100 posto sigurna, ali kladila bih se na Bergamo – kaže reprezentativka Srbije i jedan od igračica Volera Nataša Krsmanović.

Tenerife su prema rečima stručnjak napravile veliko iznenađenje plasmanom na završni turnir. Ipak pojam iznenađenje treba shvatiti uslovno jer se radi o trenutno ubedljivo prvoplasiranoj ekipi u prvenstvu kojoj će turnir u Cirihu biti peti takve vrste.

Ekipa sa Balearskih ostrva jednom je i osvojile Ligu šampiona u sezoni 03/04, a ove godine imaju najbolju napadačicu u prvoj fazi takmičenja, Kubanku Anu Ibis Fernandes.

Ipak Bergamo ostaje favorit, a u prilog tome idu i dve pobede u prvoj fazi takmičenja  nad Tenerifima sa po 3:2. Poslednju titulu prvakinja Evrope Bergamašice su osvojile 2005. godine, a da li je glad za trofejima dovoljno velika saznaćemo uskoro.
Iako nema ekipe iz Srbije, ni ovaj završni turnir neće moći da prođe bez naših odbojkašica. Svih pet igračica je skoncentrisano u ekipi domaćina turnira Volera. Kada se tome doda da devojke iz ciriškog kluba od zimus trenira Velibor Ivanović Volero bismo komotno mogli da nazovemo Mala Srbija. Ili iskrenije i preciznije Internacional, jer u timu nema niti jedne Švajcarkinje.

- Nije mi lako – priznaje trener Velibor Ivanović.

- Sporazumevamo se najčešće na engleskom, ruskom, srpskom. Mnogo veći problem od sporazumevanja je uskladiti različite odbojkaške škole

Osim Ivanovića srpski blok u Voleru čine još: Slađana Erić, Mira Golubović, Nataša Krsmanović, Maja Lakušić koju je doveo Ivanović i Marina Vujović.

Volero je kao domaćin obezbedio plasman na završni turnir zbog čega nije igrao dve runde kvalifikacija. To prema Ivanoviću ima i prednosti i mana.

- Lepo je što smo se plasirali i što igramo kod kuće pred svojom publikom. Ipak, baš zbog toga ostali smo uskraćeni za jake utakmice kojih za razliku od Rusije, Italije i Španije u švajcarskom šampionatu nema.

Ivanović smatra da nema nepoznanica, niti da ekipe mogu da iznenade jedna drugu, a da dobar rezultat odnosno pobedu može da donese dobar servis.
- Moramo da serviramo dobro i preuzmemo rizik. Drugi adut nam je odbrana. Mi možemo da taktički i tehnički dobro postavimo blok ali ne možemo da pariramo visini od dva metra. Ruskinje igraju dobar blok i odbranu tako da će tu biti najveći problem za našu ekipu.

Nataša Krsmanović kaže da se u klubu svi trude da atmosfera bude što pozitivnija i radnija.

- Nismo favoriti ali ne smatram našu ekipu autsajderom. U pitanju je turnir. Moguća su iznenđenja i svašta može da se desi u ta dva dana. Imamo korektnu ekipu, dobru atmosferu, kvalitetne napadače i korektorku Virhine de Karn. U svakom slučaju očekujem dobru igru i da opravdamo rad u poslednjih šest meseci. Ako ne rezultatom, onda makar dobrom igrom.

Protivnice iz Moskve brane titulu prvaka Rusije, a trenutno su prvoplasirane u prvenstvu. Glavne zvezde tima su Jekatarine Gamova i Jelena Godina, a u timu je pola repezentacije Rusije. Visoke su, igraju klasičnu rusku odbojku, sporu i jaku što je i jedna od prednosti Volera, smatra Krsmanovićeva.

- Igraju sporiju odbojku od Italijanki ili Španjolki koje su brže I tehnički pripremljenije. To nam više leži i nadam se da ćemo na pravi način iskoristiti njihove mane.

U svakom slučaju pred Volerom je težak protivnik koji ove sezone nije izgubio meč u Ligi šampiona, a među četiri Dinamo je ušao trijumfom protiv Amstelvena uz jedan izgubljeni set.
Takođe i statistika je na strani Ruskinja. Naime, Dinamo je sa pet vezanih titula šampiona Evrope i dalje “nedodirljiva” ekipa Lige šampiona ikada. Ipak, za utehu Voleru je činjenica da je poslednja osvojena još 1975. godine

Finalni turnir odigraće se u ciriškom Halenštadionu, najvećoj dvorani u zemlji, kapaciteta 13.500 mesta. Zahvaljujući dobroj medijskoj pokrivenosti ali i popularnosti ove hale među Švajcarcima očekuje da će poseta biti odlična i pored toga što odbojka ne spada u popularne sportove.

- Podrška medija nam prija. Nacionalna televizija će prenositi sve mečeve. Ovakvi događaji mogu da podignu popularnost odbojke.

Međutim, među hiljadama gledalaca najverovatnije neće biti mnogo naših ljudi iz dijaspore:

- Očekujem da će doći samo oni sa kojima se družimo. Mislim da ostali ni ne znaju za nas. Niti su zainteresovani. Ali šta da radimo ne mora svako da voli odbojku.

Polufinalni mečevi igraju se u subotu od 14.00 (Volero - Dinamo) i 17.00 (Bergamo – Tenerife) časova. Meč za treće mesto igra se u nedelju od  13.00, a finale počinje u 16.00 časova.
1961                Dinamo Moskva              SSSR
1962                Burovestnik Odesa         SSSR
1963                Dinamo Moskva              SSSR
1964                Levski Sofija       BUL
1965                Dinamo Moskva             SSSR
1966                CSKA Moskva              SSSR
1967                CSKA Moskva             SSSR
1968                Dinamo Moskva             SSSR
1969                Dinamo Moskva             SSSR
1970                Dinamo Moskva             SSSR
1971                Dinamo Moskva             SSSR
1972                Dinamo Moskva             SSSR
1973                Nimse Budimpešta           MAĐ
1974                Dinamo Moskva             SSSR
1975                Dinamo Moskva             SSSR
1976                Crvena zvezda Prag              ČEH
1977                CSKA Moskva             SSSR
1978                Traktor Šverin         DDR
1979                CSKA Sofija          BUL
1980                Crvena zvezda Prag             ČEH
1981                Uraločka Sverdlovsk           SSSR
1982                Uraločka Sverdlovsk           SSSR
1983                Uralčka Sverdlovsk           SSSR
1984                CSKA Sofija             BUL
1985                Adk Alma Ata            SSSR
1986                CSKA Moskva                     SSSR
1987                Uraloča Sverdlovsk        SSSR
1988                Teodora Ravena              ITA
1989                Uraločka Sverdlovsk       SSSR
1990                Uraločka Sverdlovsk             SSSR
1991                Mladost Zagreb                      JUG
1992                Il Mesađero Teodora Ravena     ITA
1993                Late Rugiada Matera         ITA
1994                Uraločka Jekaterinburg             SSSR
1995                Uraločka Jekaterinburg             SSSR
1996                Parmalat Matera                       ITA
1997                Fopapedretti Bergamo              ITA
1998                Dubrovačka Banka Dubrovnik    HRV
1999                Fopapedreti Bergamo            ITA
2000                Fopapedreti Bergamo           ITA
2001                Edison Modena                   ITA
2002                Kan                 FRA
2003                Kan                  FRA
2004                Tenerife                     ŠPA
2005                Fopapedreti Bergamo           ITA
2006                Despar Peruđa                      ITA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: