CEV kup: Nikola Grbić za trofej u Sibiru

Osvajanjem Top tems Kupa ekipa Autokomerca iz Bleda, iako autsjader na početku razigravanja, pokazala je da u fajnal forovima sigurnih dobitnika ili gubtnika nema.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2007.

00:22

Default images

U vikendu pred nama je i završnica CEV kupa, a mesto na završnom turniru izborili su domaćin Fakel Novi Urengoj, Ankara, Kopra Pjaćenca i Poatje.

Prema imenima favorit broj jedan je svakako Kopra Pjaćenca, a da li će proći poput Modene (koja je ostala bez trofeja) ili ne, saznaćemo najkasnije u nedelju uveče.

Ekipa koja po imenima pre liči na legiju stranaca nego na italijanski tim u četvrtfinalu je eliminisala Jastrebski iz Poljske. Sledeće iskušenje za Nikolu Grbića i drugare biće duel sa Poatjeom u polufinalu..

- Ako igramo najbolje što znamo bez obzira ko se nalazi prekoputa trebalo bi da pobedimo. Ali nikada nije moguće davati maksimum tokom celog toka meča. Osim toga mnogo stvari utiče na jednu utakmicu: sudijske odluke, neiskorišćene prilike ili bravure protivnika. Jako puno stvari. Zbog dve sudijske odluke pre četiri godine smo izgubili finale Kupa CEV od Modene – kaže Grbić za B92.
Sa njim se slaže i Dejan Brđović, trener Radničkog iz Kragujevca:

- Iako je prema imenima Pjaćenca favorit pravilo je na ovakvim utakmicama da nema pravila. Presuđuje motivacija, a ona je često na strani slabijih. Pobednici moraju da budu i psihološki najstabilniji. Nekoliko velikih iznenađenja već se dogodilo u Ligi šampiona, poput Sislija koji neće moći da brani trofej. Slovenci su pokazali šta znaju u Top tims kupu, a ne treba zaboraviti da Rusi u poslednje vreme puno ulažu u sport.

Za Kopru, prošlogodišnje osvajače Top timsa, posle neuspeha u domaćem Kupu trofej na evro sceni je jedan od ciljeva:

- Jedan od ovogodišnjih ciljeva je svakako CEV kup. Sa kvalitetom koji imamo očekuju se trofeji svake sezone. Naročito poraz u finalu Kupa Italije dodatno nas stavlja u fokus – poručuje Grbić.

Još jedan razlog za dodatni pritisak pred završnicu u Rusiji su i navijači, njihov ekstremni deo, koji je nezadovoljan načinom na koji se igrači zalažu u dresu Pjaćence.

- Prozivaju nas zbog zarade. Po nekima smo plaćenici koje je baš briga za dres. Bilo je i prozivanja po novinama. Ima puno ljudi koji su na našoj strani ali i nekoliko onih koji su radikalniji i koji se osećaju čistije i ispravnije ako nas pljuju. No, naše je da igramo i osvojimo pehar.
Sa druge strane mreže u odnosu na Pjaćencu nalaziće se ekipa Poatjea koja nema veliki odbojkaški renome. Ekipu sačinjavaju pretežno Francuzi, a od stranaca tu su Čeh Baranek, Španac Lobato, Brazilac Menezes, Argentinac Porporato i Kanađanin Jangberg.

Dvostruki osvajači Kupa i jednom šampioni Francuske najveći evro domet postigli su u sezoni 01/02. kada su igrali polufinale CEV kupa. Trenutno se nalaze na četvrtom mestu u domaćem prvenstvu.

U drugom polufinalnom paru sastaju se domaćin Novi Urengoj i autsajder turnira ekipa Ankare. Domaćini su nedavno izgubili u finalu nacionalnog Kupa i žele da se iskupe pred svojom publikom evro-trofejom. Ruska ekipu sastavljena je od prekaljenih odbojkaša, pretežno bivših reprezentativaca poput Mušakova, Jakovljeva, Saveljeva, Ušakova. Osim Rusa, u ekipi igraju dva stranca – Italijan Černič i Holanđanin Klok.

- U pitanju su veliki igrači i biće ih strašno teško pobediti. Pogotovo jer igramo na njihovom terenu – kaže za B92 Aleksandar Mitrović, jedan od trojice Srba koji igraju za Ankaru.
Novi Urengoj
Ankara je plasmanom postigla najveći uspeh u istoriji turske klupske odbojke, ali bez obzira na to momci iz Ankare pokušaće da nastave i dalje.

- Ne osećamo se autsajderima. Da ne vredimo, sigurno ne bismo bili tu gde smo. U četvrtfinalu smo izbacili ruski UFA, pa bi sada da eliminišemo još jednu rusku ekipu. Idemo da igramo i damo sve od sebe, pa šta bude. Siguran sam da ni njima neće biti lako.

Osim Mitrovića u Ankari igraju još Siniša Gavrančić i reprezentativac Branko Roljić. Upravo srpski igrači su ti koji daju sigurnost Turcima pred veliki meč:

- Nemaju isustva sa velikim utakmicama dok smo Roljić i ja već igrali sa reprezentacijom, prošli smo kroz Svetsku ligu, fajnal forove... Takvo iskustvo nema niko drugi u klubu, i to se oseća na treneru, ljudima iz kluba...

Utakmice polufinala igraju se u subotu od 17.30 (Novi Urengoj - Ankara) i 20.00 časova (Pjaćenca – Poatje), dok je finale predvođeno za nedelju od 18 časova (svi termini po lokalnom vremenu).

Grad Novi Urengoj smešten je u severozaadnom Sibiru, na 66. stepenu severne geografske širine, samo 60 km od polarnog kruga. Osnovan je 1973. godine i ima preko 100 hiljada stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: