NFL '06 : Konačno Koltsi

Veliko finale svake NFL sezone rezervisano je za kraj januara - početak februara, kada se igra čuveni "Superbol", tj. okršaj između šampiona dve konferencije, i ujedno jedan od najgledanijih događaja u kalendarskoj godini. Naš pregled, shodno tome, kreće odatle.

Izvor: B92

Subota, 17.02.2007.

20:33

Default images

Glavni događaj prethodne sezone svakako je trijumf Indijanapolis Koltsa u Superbolu. Posle nekoliko uzastopnih godina koje su se završile srceparajućim porazima, QB Pejton Mening je, zajedno sa njegovom svitom, stekao epitet večitog gubitnika i čoveka koji svoje uspehe iz regularnog toka nikad neće uspeti da "naplati" tada kad je najpotrebnije. Šanse "potkovica" bile su ocenjene kao drastično manje još u toku minulog prelaznog roka, kada je njihove redove napustio odlični RB Edžerin Džejms, a kada su na kraju decembra izvučeni parovi za doigravanje, malo ko je verovao u to da će se baš ova ekipa okititi titulom najboljeg u ligi. Ipak, Mening, potpomognut odjednom vaskrslom odbranom (Koltsi su tokom regularnog dela bili ponosni vlasnici najgore odbrane protiv trčanja u ligi), kao i "dežurnim krivcima" WR-ima Marvinom Herisonom i Redžijem Vejnom, te TE-om Dalasom Klarkom i trkačkim tandemom Dominik Rouds - Džozef Adai, za promenu nije posrnuo u odsudnim momentima. Posle rutinske pobede nad Kanzas Sitijem, Koltsi su iznenadili Baltimor pobedom na njihovom terenu, a onda su u izuzetno dramatičnoj utakmici eliminisali i Nju Ingland Pejtriotse, starog rivala koji ih je u više navrata sprečavao u nameri da se domognu velikog finala.

Obračun sa Čikago Bersima pokazao se kao relativno lagan posao u odnosu na iskušenja protiv Baltimora i Nju Inglenda, i trofej Vinsa Lombardija konačno je završio u Meningovim rukama, a Toni Dandži postao je prvi tamnoputi strateg koji je osvojio NFL prsten. Meningova statistika u doigravanju ne odiše superlativima - odličnih 258.5 jardi po meču, ali i čak sedam presečenih lopti naspram tri TD-a - ali sve će to biti sasvim dovoljno da se njegova reputacija "luzera" zauvek obriše iz sećanja ljubitelja ovog sporta.

Utešne nagrade

Redži Buš u akciji
Pored Koltsa, najbolji utisak prošle sezone ostavili su upravo dve njihove poslednje žrtve - Bersi i Pejtriotsi. Bersi su pod dirigentskom palicom Lovija Smita izrasli u najčvršći tim NFC konferencije, i njihovo učešće u Superbolu moglo se nazvati sigurnim još od početka sezone. Granitna odbrana koju predvodi LB Brajan Urlaher bila je jednostavno prevelik zalogaj za nejake NFC timove, a napad, u kome su ključne figure bili neiskusni QB Reks Grosman, bekovi Tomas Džons i Sedrik Benson i WR-TE duo Bernard BerianDezmond Klark, je funkcionisao tek dovoljno da se utakmice dobijaju. Jedino ozbiljnije iskušenje za "medvede" dogodilo se u drugom krugu doigravanja kada su gosti bili Sijetl Sihoksi, u kome su prošlogodišnji vicešampioni lige poklekli tek u produžecima.

Dobre partije Pejtriotsa, osvajača tri od poslednjih šest titula, se baš i ne mogu nazvati iznenađenjem, ali je njihov put do vrha bio mnogo trnovitiji ove sezone. Za razliku od prethodnih osvajačkih pohoda, Patsi iz 2006. imali su jako ograničen fond igrača, pogotovo u napadu. Odsustvo WR-a Diona Brenča, koji je posle prepirke sa upravom poslat u Sihokse, se itekako osetilo, budući da je on bio jedini provereni hvatač u sastavu. Bez njega, kao i bez stabilnog TE-a Bena Votsona, koji se povredio sredinom sezone, QB Tom Brejdi morao je da potraži nove stabilne mete, a tu ulogu su tek mestimično na smenu popunjavali veteran Troj Braun i Reše Koldvel. Na pola sezone doveden je Džabar Gafni, koji se tek u plej-ofu nametnuo i ostvario zapaženu rolu, međutim ni on nije kalibar igrača koji jednim potezom može rešiti utakmicu. Kada se na sve to doda i promenljiva forma bekovskog tandema Dilon - Maroni, i povreda jednog od stubova odbrane Rodnija Herisona, ostaje pitanje kako bi sve to izgledalo da je trener Bil Beliček imao pun sastav na raspolaganju. Jedno je sigurno - Patsi će biti favorit i sledeće sezone...uostalom, dok god su Beliček i Brejdi zajedno, krize će izostati.

Uz gorespomenuti dvojac, treba reći i reč-dve o timovima koji su pozitivno iznenadili u prethodnoj godini. Najveće iznenađenje je stiglo iz Lujzijane, gde su lokalni Sejntsi iz Nju Orleansa bukvalno "preko noći" prešli put od fenjeraša do ekipe za respekt. Sve je počelo angažovanjem bivšeg ofanzivnog koordinatora Kaubojsa Šona Pejtona i draftovanjem jednog od najperspektivnijih igrača u modernoj istoriji lige, RB-WR-a Redžija Buša. Buš, polivalentni napadač sa univerziteta Južna Kalifornija, je na svačije iznenađenje draftovan drugi, pošto su Hjuston Teksansi, vlasnici no. 1 pika, rešili da ipak umesto njega uzmu defanzivca Mario Vilijamsa - vrlo je moguće da će se ovaj potez uprave Teksašana pamtiti zajedno sa Portlandovim "previdom" Džordana na NBA draftu davne '84.. Kako god bilo, Sejntsi su, sa novim QB-om Dru Brisom, počeli da nižu pobede, i sa medijskim vetrom u leđima - tim je pokupio puno simpatija, što zbog igre, što zbog prošlogodišnjeg stradanja Nju Orleansa - stigli sve do finala NFC-a, gde su ih savladali Bersi.

Lista iznenađenja se ne završava u "Big Iziju". Filadelfija Iglsi su, po povredi QB-a Donovana MekNeba, bili potpuno otpisani, da bi onda ceo NFC gledao u čudu kako trećepozivac Džef Garsija spasava tim iz vatre i stiže do doigravanja, gde su ih nadigrali kolege po faktoru iznenađenja Sejntsi. Njujork Džetsi su se potpuno transformisali pod nadzorom mladog stručnjaka Erika Manđinija, i uspeli da doguraju sve do plej-ofa, gde su ih zaustavili Pejtriotsi i Manđinijev bivši mentor, Beliček. Ključnu ulogu u oživljavanju Džetsa imao je i QB Čed Penington, još koliko prošle sezone otpisan kao večiti talenat i "lomljiva roba". Sa druge strane SAD, malo iznenađenje napravili su i San Fransisko 49ersi. Ekipa koja je žarila i palila NFL-om osamdesetih uspela je da posle par sezona tavorenja ponovo krene unapred, i njihova budućnost se čini svetlom - naravno, samo ukoliko ekipa i stručni štab u sastavu Nolan - Tarner ostane netaknut. Odličan utisak ostavili su i podmlađeni Tenesi Tajtansi, koji su zahvaljujući rapidnom sazrevanju ruki QB-a Vinsa Janga sezonu završili sa, za njih, impresivnim skorom od 8-8.

Druga strana medalje

Al Dejvis, (ne)sreæni vlasnik Rejdersa
Spisak onih manje prijatnih iznenađenja nešto je nažalost duži. Prvo, valja spomenuti ekipe koje su, narodnjački rečeno, "prvo očarale, pa razočarale". Ovo se pre svega odnosi na San Dijego Čardžerse, Baltimor Rejvense i Dalas Kaubojse.

Najveći grešnici sa ove liste svakako su Čardžersi. Tim koji je jednostavno mleo svoje protivnike tokom regularne sezone spotakao se već na prvoj prepreci u doigravanju, i to, da zlo bude gore, na svom terenu. Superfavoriti iz San Dijega nisu uspeli da reše enigmu zvanu Nju Ingland Pejtriots, okončavši tako potencijalno trijumfalnu sezonu par nedelja pre roka. Kao glavni krivac za ovaj debakl određen je trener Marti Šotenhajmer, čije su konzervativne metode već duže vreme meta mnogih NFL novinara i kolumnista. Šotenhajmer je svoj greh platio otkazom, koji mu je uručen kada je uprava kluba pokazala svoje nezadovoljstvo činjenicom da se nepunih mesec dana posle završetka sezone stručni štab ekipe potpuno osuo (kap koja je navodno prelila čašu je Martijev pokušaj da za novog defanzivnog asistenta dovede svog rođenog brata). Prava šteta, budući da su Čardžersi, sa izvanrednim trkačem Ladejnijanom Tomlinsonom, novim NFL rekorderom po broju postignutih TD-a u sezoni i MVP-ju lige, mladim QB-om Filipom Riversom i TE-om Antonio Gejtsom u glavnim ulogama, u 2006.-toj bili jedan od najlepših timova za gledati.

Slično su prošli i Rejvensi, tim koji se u regularnoj sezoni nametnuo kao Superbol favorit, da bi onda u plejofu prokockao prednost domaćeg terena i izgubio od Koltsa, ekipe koja je poznata po svemu sem plejof pobedama u gostima. Veliko pojačanje QB Stiv MekNer nije uspeo da svoje solidne partije ponovi i u januaru, a sa njime potpuno su se izgubili i WR Derik Mejson i TE Tod Hip. Čuvena odbrana Rejvensa, predvođena LB-om Rejom Luisem, je svoj deo posla odradila korektno, ali sa onakvom igrom u napadu dalje se nije moglo. Što se Kaubojsa tiče, oni su sredinom sezone, zahvaljujući proboju mladog QB-a Tonija Romoa, stekli epitet NFC favorita - usledio je drastičan pad i niska poraza, uz krajnje tragičan izlaz iz plej-ofa protiv Sihoksa, na meču koji je Romoa od pukovnika pretvorio u pokojnika. Iduće sezone, "Amerikin tim" će morati u dalje pohode bez prvog trenera i člana kuće slavnih Bila Parselsa, koji je rešio da se ponovo penzioniše.

Drastično lošije prošle su ekipe Karoline, Denvera, Sinsinatija i Pitsburga. Prošlogodišnji šampion Pitsburg nije ni ušao u plej-of, slično su se proveli i nedavni finalisti iz Karoline, dok su Bengalsi iz Sinsinatija ušli u sezonu sa velikim očekivanjima, a izašli sa četvrtinom tima u zatvoru zbog raznoraznih izgreda. Denver Bronkosi su u poslednjem kolu imali šansu da se plasiraju u plej-of, ali ih je neočekivani poraz protiv San Fransiska osudio na praćenje doigravanja ispred televizora. Pred početak sezone, mnogi su prognozirali da će Arizona Kardinalsi i Majami Dolfinsi pretočiti svoj naizgled visok potencijal u pobede - desilo se suprotno, obe ekipe završile su na dnu svojih divizija, i ulaze u 2007. sa novim trenerima. A šta tek reći za nekad slavne Ouklend Rejderse, koji su i pored skromnih očekivanja nadmašili sami sebe i završili sezonu sa mizernih 2-14...

Svet NFL-a trenutno je u zimskom snu, i ozbiljnije komešanje počinje tek pred kraj leta, kada kreću trening kampovi. Do sada, jedine zvučne promene desile su se po stručnim štabovima, i igračka pijaca tek treba da počne, kao i NFL draft. Zanimljivi meseci su, u svakom slučaju, tek pred nama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: