Jelena Janković za B92: "Verujem u svoj kvalitet"

Jelena Janković imala je zapažene igre u Australiji i Japanu. Nedavno je trenutno najbolja srpska teniserka rekla da joj je sledeći cilj plasman na jedno od prvih pet mesta na WTA listi. Trenutno je deseta.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Subota, 17.02.2007.

09:37

Default images

Kako se osećaš posle uspeha kakav je plasman u 'Top 10'? Da li je to motiv za dalji rad ili trenutno preovladava zadovoljstvo?

"Svake godina imam novi cilj i pokušavam da ostvarim to što sam zamislila. Cilj je bio da uđem u deset najboljih, ostvarila sam ge, sada ne želim da stanem na ovom broju. Mislim da imam veći potencijal, ali je najvažnije da napredujem i da usavršavam igru," kaže Jelena.

Često se može čuti da je najteže ući u prvih 100, da je najteže plasirati se u top 50, da je 'magična linija' na mestu 10, šta je zaista najteže?

"Sve je teško, nije lako uopšte... Kada sam pre nekoliko godina ušla u 'Prvih 100' bilo je veliko slavlje, to je bio uspeh. Sada sam u prvih deset i to je korak napred u karijeri, probila sam još jednu barijeru. Ovo je uspeh i za mene i za srpski tenis, srećna sam ali želim da nastavim ovim tempom i da idem dalje."

Koliko se promenio stav ljudi i ostalih igračica prema tebi?

"Sada gde god da učestvujem od mene se očekuje da igram dobro, pobeđujem najbolje, da osvajam turnire... Pritisak je nešto veći ali se ne opterećujem. Pokušavam da uživam u tom sportu ali se uvek trud da uvek dam maksimum," rekla je Jelena.

Da li u vrhunskom tenisu i na velikim turnirima na kojima učestvuješ ostaje vremena i za uživanje?

"Trenutno sam usredsređena na karijeru, želim da napravim što bolje rezultate. Imam vremena da se pomalo opustim, izađem, provedem vreme sa prijateljima i porodicom. To što slobodnog vremena imam malo je cena onoga što radim i čime se bavim."

Beograd je i dalje najdraži grad? Koji ti se gradovi u kojima si bila posebno dopadaju?

"Meni je Boegrad najomiljeniji. Kada sam negde, po belom svetu, uvek jedva čekam da se vratim kući. Tu mi je porodica, tu su prijatelji, stvarno se uvek radujem povratku. Svaki grad ima nešto specifično, teško ih je porediti, ali možda bih rekla da mi je Rim jedan od omiljenih gradova. To nema veze sa turnirima, rezultatima koje ostvarim, pamtim gradove po onome što vidim po znamenitostima..."
U ženskoj konkurenciji ima više iznenađenja, igračice se smenjuju na vrhu ATP liste. U konkurenciji muškaraca Švajcarac Rodžer Federer vlada i pobeđuje redom. Kakav je osećaj kada je sa druge strane neko 'nepobediv'?

"Nije lako igrati sa njim, ali se nadam da će doći taj dan kada će neko početi da ga pobeđuje. Ne može da traje 100 godina, i njegovo vreme će proći. Ljudima postaje pomalo dosadno, znaju - kada izađe na teren, pobediće. Dobro je što u ženskoj konkurenciji nije tako, ne znam kako bih se osećala da izlazim na teren a da je sa druge stane neko koga ne mogu da pobedim," kaže Jelena Janković.

Jelena važi za igračicu koja 'ne zna da je neko nepobediv'.

"Dokazala sam da mogu da pobedim bilo koju igračicu, verujem u sebe, verujem u svoj kvalitet. Znam da mogu, dokazala sam to i sada sam u vrhu. Za svakog sportistu je najvažnije da veruje u to da može da uspe i da pobedi, ako nemate taj pobednički mentalitet, u bilo kom sportu, sve je uzalud..."

Jelena je u Beogradu nekoliko dana, trenira u ranim jutarnjim časovima jer nema termina. Posle treninga, oko pola devet, čekala ju je grupa klinaca koji uče da igraju tenis.

"Kada sam završila trening čekalo me je dvadesetak devojčica i dečaka, drago mi je što njima to znači. Ja kada sam bila mala nisam imala prilike da vidim svoje uzore uživo- Moniku Seleš, Martinu Navratilovu..."

Jelena se nada da će njeni uspesi kao i rezultati Novaka Đokovića, Ane Ivanović biti podstrek mlađim teniserima da napreduju. Ne plaši se da će neko od tih 'budućih' uspeti da prestigne one koji su sada najbolji.

"Volela bih da motivišem te mlađe da krenu našim stopama, i mi smo mladi, možemo da ih inspirišemo da nam se pridruže. Ne bi bilo loše da nas prestignu, zašto da ne. Iz ovako male zemlje imati što više dobrih igrača, to predstavlja Srbiju u najboljem svetlu, što da ne..." kaže trenutno deseta teniserka sveta, Jelena Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: